Als een eend op het water: zo kan ik de stilte hier het best omschrijven. Aan het oppervlak lijkt alles kalm, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt. En dat heeft een goeie reden, want ik mag mij vanaf deze maand ambassadrice van ATAG noemen! Ik ben enorm fier om met dit kwalitatieve merk in zee te gaan. Waar ik eerst wat terughoudend was om zo’n grote samenwerking aan te gaan, groeide mijn vertrouwen bij elk gesprek. Ik vóel gewoon dat we op dezelfde golflengte zitten en dezelfde waarden willen uitdragen. Want zeg nu zelf: “We love to cook“, dat kon toch evengoed het motto van Een lepeltje lekkers zijn, nietwaar?!

Pasta met asperges en gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Sinds enkele weken heb ik hier zo’n gesofisticeerde combi-stoomoven uit de Magna-lijn staan. Het was een beetje wennen, want ik had voordien nooit met stoom gekookt. Maar intussen gebruik ik hem dagelijks. Groenten behouden zoveel beter hun smaak wanneer je ze stoomt. Er gaan geen voedingsstoffen verloren in het kookwater, en dat proef je gewoon. Bovendien werkt zo’n stoomoven toch een stuk makkelijker dan een kookpot op het vuur: je hebt er geen omzien naar.

Pasta met asperges en gerookte zalm op vork / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In dit recept voor pasta met asperges en gerookte zalm gebruik ik mijn oven om de asperges te stomen. Terwijl ze een klein kwartiertje in de oven staan, kan je de rest van het recept volledig afwerken. Onze pasta stond dus verrassend snel op tafel! De gerookte zalm en zijdezachte saus maken het gerecht helemaal af. In geen tijd een verfijnd avondmaal op tafel: wie wilt dat nu niet?

In samenwerking met ATAG

Ingrediënten pasta met asperges en gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Pasta met asperges en gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Pasta met asperges en gerookte zalm

Deze pasta met asperges en gerookte zalm is het perfecte snelle avondmaal voor de lente: met asperges, zeekraal, room en gerookte zalm.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • stoomoven of kookpot
  • pastakookpot

Ingrediënten
  

  • 250 g witte asperges
  • 250 g groene asperges
  • 500 g linguine
  • 75 g zeekraal
  • 200 ml room 20% vetgehalte
  • 2 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte pecorino romana 60 g + extra voor de afwerking
  • 4 eetlepels gehakte peterselie + extra voor de afwerking
  • zwarte peper van de molen
  • 200 g gerookte zalm

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek het houterige uiteinde af: ze breken automatisch op die plaats als je ze een zetje geeft.
  • Leg in een stoomschaal en stoom ze op 100 °C in 12 minuten beetgaar. (Geen stoomoven? Je kan de asperges ook garen in een grote pot kokend water.)
  • Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
  • Verwijder de houterige uiteinden van de zeekraal en kook de laatste minuut mee met de pasta.
  • Giet af in een vergiet, maar bewaar 125 ml van het kookwater, en spoel met koud water.
  • Roer de room los met eidooiers, pecorino, peterselie en het bewaarde kookwater van de pasta. Kruid royaal met zwarte peper van de molen. Zout is niet nodig, gezien de pecorino, het kookwater en de zalm al zout genoeg zijn.
  • Snijd de gerookte zalm in blokjes en de gare asperges in hapklare stukjes.
  • Giet de pasta en zeekraal terug in de kookpot en roer er het roommengsel door. Meng er ook de asperges en gerookte zalm door.
  • Verwarm op zeer zacht vuur tot alles warm en licht gebonden is.
  • Verdeel over 4 borden en werk af met extra pecorino en peterselie.
  • Serveer de pasta met asperges en gerookte zalm.
Trefwoord asperge, asperges, gerookte zalm, pasta, pecorino, peterselie, zeekraal
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges

2 jaar geleden: Rabarbercake met gember
3 jaar geleden: Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
4 jaar geleden: Linguine met krab, citroen en waterkers
5 jaar geleden: Salade niçoise met zalm

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten....

Pasta met kip, tomaten en champignons

Pasta met kip, tomaten en champignons

Niks dat een drukke dag zo snel doet vergeten als een met liefde bereide maaltijd. Maar laat ons eerlijk zijn: na een drukke dag hebben we meestal geen zin om uren in de potten te roeren. En altijd diezelfde bolognese of carbonara, dat is ook maar saai. Voor zo'n...

4 Reacties

  1. Marie

    Blij weer een nieuw receptje van jou te lezen! Ga ik zeker eens maken. Ik heb intussen al verschillende receptjes hier op de blog uitgeprobeerd en het is steeds weer een schot in de roos!

    Antwoord
  2. fiekefatjerietjes

    Prachtige foto’s, alweer!
    Doet me eraan denken dat ik onze stoomoven ook vaker moet gebruiken…
    Waarom schil je groene asperges ook?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Goh, omdat ze veel van die “schubben” hadden. Maar eigenlijk hoeft het niet echt. En bedankt voor het complimentje! ♥️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest