De staalblauwe lucht doet anders vermoeden, maar het is onmiskenbaar winter. IJzige lucht prikt op m’n wangen als ik naar huis fiets met een tas vol lekkers. Binnen tovert de gezellige warmte meteen een koraalkleurige blos op mijn wangen. Ik duik de keuken in om iets te bakken dat niet alleen de maag maar ook het hart vult. Deze smeuïge amandelcake met een crunchy topping is de perfecte keuze.
Het gerommel in de keuken voelt bijna therapeutisch: rustig wat afwegen, mengen en scheppen, en de cake mag al de oven in. Terwijl de heerlijke geur zich door het huis verspreidt, vergeet ik langzaamaan de koude buiten.
Wanneer de cake dan eindelijk klaar is en ik een eerste hap neem, is het alsof de winterkou volledig wegsmelt. Het zachte, smeuïge kruim van de cake wordt heerlijk aangevuld door de krokante topping van amandelschilfers, die bij elke hap een bevredigende crunch biedt. Deze smeuïge amandelcake is meer dan een dessert: het is een ode aan gezelligheid en warmte, en de perfecte metgezel bij een dampende kop thee of koffie terwijl de winter zich buiten ontrolt.
Hoe maak je deze smeuïge amandelcake met crunchy topping?
Deze amandelcake heeft een wat atypische ingrediëntenlijst door het gebruik van olie in plaats van boter, en de toevoeging van plattekaas. Het zijn net deze twee ingrediënten die de cake zijn smeuïgheid meegeven.
- Begin eerst en vooral met de natte ingrediënten: klop eieren, plattekaas, olie, melk en amandelextract door elkaar. Dat kan met de mixer, maar evengoed met een garde en wat spierkracht.
- Meng intussen de droge ingrediënten in een andere kom. Klop die nu langzaam door het eiermengsel: begin met een tweetal lepels, roer goed tot alles gemengd is, en doe dan verder met de rest van de droge ingrediënten. Je bekomt een vrij vloeibaar beslag.
- Giet dit nu in de ingevette bakvorm. Voor het gemak leg ik ook een bakpapiertje op de bodem, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Het maakt het alleen gemakkelijker om de cake straks te ontvormen.
- Strooi er wat amandelschaafsel en een beetje suiker over, en zet de vorm in de oven.
- Na 45 à 50 minuten is hij klaar.
Nog vragen over deze smeuïge amandelcake met crunchy topping?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze smeuïge amandelcake. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze smeuïge amandelcake met crunchy topping geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Smeuïge amandelcake met crunchy topping
Equipment
- mengkom
- springvorm diameter +/- 22 cm
- bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 200 g volle plattekaas +/- 9% vetgehalte, op kamertemperatuur
- 100 g plantaardige olie bijv. arachide-, zonnebloem- of rijstolie
- 60 g halfvolle melk op kamertemperatuur
- 1/4 theelepel amandelextract
- 200 g fijne kristalsuiker
- 100 g patisseriebloem
- 200 g amandelpoeder
- 1/4 theelepel bicarbonaat
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
Voor de topping
- 50 g amandelschilfers
- 1 eetlepel kristalsuiker
Om de vorm in te vetten
- bakspray
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Mix eieren, plattekaas, olie, melk en amandelextract door elkaar tot alles goed gemengd is.
- Meng de droge ingrediënten: suiker, bloem, amandelpoeder, bicarbonaat, bakpoeder en zout door elkaar.
- Voeg per 2 lepels toe aan de natte ingrediënten en meng telkens tot alles opgenomen is.
- Vet de springvorm in en beleg de bodem met bakpapier.
- Giet het beslag in de vorm.
- Strooi er de amandelschilfers en suiker over.
- Bak in 50 minuten gaar in de oven. Check alvast eens na 40 minuten: als een satéstokje er droog uitkomt, is de cake gaar.
- Laat 15 minuten afkoelen in de vorm. Maak de springvorm dan los en neem de cake eruit, en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Serveer.
Veel gestelde vragen
De cake blijft vrij lang zacht en smeuïg. Bewaar hem in een luchtdichte doos op kamertemperatuur voor maximum 5 dagen.
Dat kan. Verpak helemaal luchtdicht in twee lagen vershoudfolie en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer.
Ik ga hem in het weekend uitproberen .Kan het ook in airfryer? Zijn de temperatures dan hetzelfde ?
Dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, dus daarop kan ik je geen antwoord geven. Veel bakplezier alvast!
Dag Annelies, deze amandel cake ga ik zeker eens uitproberen. Ik laat weten wat het resultaat zal zijn. Vele groeten,
Maria
Dank je wel Maria! Dat doet mij heel veel plezier. Laat het smaken! 🤎