Smeuïge amandelcake met crunchy topping

18 januari 2025 | Gezellig bakken, Mijn favorieten, Recepten

De staalblauwe lucht doet anders vermoeden, maar het is onmiskenbaar winter. IJzige lucht prikt op m’n wangen als ik naar huis fiets met een tas vol lekkers. Binnen tovert de gezellige warmte meteen een koraalkleurige blos op mijn wangen. Ik duik de keuken in om iets te bakken dat niet alleen de maag maar ook het hart vult. Deze smeuïge amandelcake met een crunchy topping is de perfecte keuze.

Smeuïge amandelcake met crunchy topping op rooster met slagroom ernaast en zeefje met poedersuiker
  • Pin

Het gerommel in de keuken voelt bijna therapeutisch: rustig wat afwegen, mengen en scheppen, en de cake mag al de oven in. Terwijl de heerlijke geur zich door het huis verspreidt, vergeet ik langzaamaan de koude buiten.

Wanneer de cake dan eindelijk klaar is en ik een eerste hap neem, is het alsof de winterkou volledig wegsmelt. Het zachte, smeuïge kruim van de cake wordt heerlijk aangevuld door de krokante topping van amandelschilfers, die bij elke hap een bevredigende crunch biedt. Deze smeuïge amandelcake is meer dan een dessert: het is een ode aan gezelligheid en warmte, en de perfecte metgezel bij een dampende kop thee of koffie terwijl de winter zich buiten ontrolt.

Hoe maak je deze smeuïge amandelcake met crunchy topping?

Deze amandelcake heeft een wat atypische ingrediëntenlijst door het gebruik van olie in plaats van boter, en de toevoeging van plattekaas. Het zijn net deze twee ingrediënten die de cake zijn smeuïgheid meegeven.

  • Begin eerst en vooral met de natte ingrediënten: klop eieren, plattekaas, olie, melk en amandelextract door elkaar. Dat kan met de mixer, maar evengoed met een garde en wat spierkracht.
  • Meng intussen de droge ingrediënten in een andere kom. Klop die nu langzaam door het eiermengsel: begin met een tweetal lepels, roer goed tot alles gemengd is, en doe dan verder met de rest van de droge ingrediënten. Je bekomt een vrij vloeibaar beslag.
  • Giet dit nu in de ingevette bakvorm. Voor het gemak leg ik ook een bakpapiertje op de bodem, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Het maakt het alleen gemakkelijker om de cake straks te ontvormen.
  • Strooi er wat amandelschaafsel en een beetje suiker over, en zet de vorm in de oven.
  • Na 45 à 50 minuten is hij klaar.

Nog vragen over deze smeuïge amandelcake met crunchy topping?

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze smeuïge amandelcake. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze smeuïge amandelcake met crunchy topping geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Smeuïge amandelcake met crunchy topping op rooster met slagroom ernaast en zeefje met poedersuiker
  • Pin

Smeuïge amandelcake met crunchy topping

Deze smeuïge amandelcake laat niemand onberoerd: een heerlijk zacht kruim met een crunchy topping van geroosterde amandelschilfers. Heerlijk bij de koffie!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Baktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Cake, Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • mengkom
  • springvorm diameter +/- 22 cm
  • bakpapier
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g volle plattekaas +/- 9% vetgehalte, op kamertemperatuur
  • 100 g plantaardige olie bijv. arachide-, zonnebloem- of rijstolie
  • 60 g halfvolle melk op kamertemperatuur
  • 1/4 theelepel amandelextract
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 100 g patisseriebloem
  • 200 g amandelpoeder
  • 1/4 theelepel bicarbonaat
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout

Voor de topping

  • 50 g amandelschilfers
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Om de vorm in te vetten

  • bakspray

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Mix eieren, plattekaas, olie, melk en amandelextract door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Meng de droge ingrediënten: suiker, bloem, amandelpoeder, bicarbonaat, bakpoeder en zout door elkaar.
  • Voeg per 2 lepels toe aan de natte ingrediënten en meng telkens tot alles opgenomen is.
  • Vet de springvorm in en beleg de bodem met bakpapier.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Strooi er de amandelschilfers en suiker over.
  • Bak in 50 minuten gaar in de oven. Check alvast eens na 40 minuten: als een satéstokje er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat 15 minuten afkoelen in de vorm. Maak de springvorm dan los en neem de cake eruit, en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer.
Trefwoord amandelen, amandelpoeder, cake
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Hoe lang kan je deze amandelcake bewaren?

De cake blijft vrij lang zacht en smeuïg. Bewaar hem in een luchtdichte doos op kamertemperatuur voor maximum 5 dagen.

Kan je deze amandelcake invriezen?

Dat kan. Verpak helemaal luchtdicht in twee lagen vershoudfolie en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer.

Nog enkele gebakrecepten

Pruimencake met streusel

Pruimencake met streusel

Wanneer de nazomer overgaat in de herfst, is het tijd voor heerlijke baksels die comfort en warmte brengen. En deze pruimencake met streusel is daar alvast één van: een smeuïge cake vol rijpe pruimen, afgetopt met een knapperige kruimellaag. Ik bak deze pruimencake in...

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

4 Reacties

  1. Diana Embrechts

    Ik ga hem in het weekend uitproberen .Kan het ook in airfryer? Zijn de temperatures dan hetzelfde ?

    Antwoord
    • Annelies

      Dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, dus daarop kan ik je geen antwoord geven. Veel bakplezier alvast!

      Antwoord
  2. Maria Van Den Meerssche

    Dag Annelies, deze amandel cake ga ik zeker eens uitproberen. Ik laat weten wat het resultaat zal zijn. Vele groeten,
    Maria

    Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel Maria! Dat doet mij heel veel plezier. Laat het smaken! 🤎

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest