Van zodra de frisse kleuren van de eerste primeurs de winkelrekken sieren, ga ik op zoek naar een mooie bos rabarber. Met zijn fuchsia schil en zachtgroene vruchtvlees behoort hij tot de allermooiste ingrediënten. De jonge stengels smaken zo rins dat er bij de eerste beet een rilling over mijn rug loopt. Maar met een snuifje suiker – waar ik de stengels als kind al in doopte – veranderen ze in een lekkernij. Deze rabarbercake heeft daarenboven nog wat extra kruidigheid van vers geraspte gember.
Ben je geen fan, dan kan ik je geruststellen. De gembertoets in dit gebak is eerder een herinnering aan een verre vriend, dan een volle kus op de mond. Hij geeft de cake een zweem warmte mee die je niet meteen kan thuisbrengen. De rabarber zorgt voor voldoende tegenwicht, en de textuur is heerlijk smeuïg met een krokante korst.
Alhoewel ik niet graag pluimen op mijn eigen hoed steek, moet ik je toch ten zeerste aanraden deze rabarbercake eens te proberen. Het is een nieuwe favoriet in mijn lijstje rabarberrecepten. En dat hij helemaal niet moeilijk is of veel tijd in beslag neemt, is natuurlijk mooi meegenomen. Ik ga me snel nog een stukje halen…
Rabarbercake met gember
Equipment
- Oven
- ovenschaal
- rechthoekige (bak)vorm
- standmixer
Ingrediënten
Voor de geroosterde rabarber
- 6 grote stengels rabarber
- 2 el kristalsuiker
- rasp en sap van 1/2 sinaasappel
Voor het beslag
- 200 g zeer zachte boter liefst een nacht op kamertemperatuur laten liggen
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 50 ml halfvolle melk
- 200 g tarwebloem
- 100 g amandelmeel
- 1 tl bicarbonaat
- 1/2 tl zout
- 2 cm verse gember
- bakspray
Instructies
Voor de geroosterde rabarber
- Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
- Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf.
- Halveer de stengels in de breedte en in de lengte.
- Leg in een ovenschaal.
- Besprenkel met suiker, sinaasappelrasp en -sap.
- Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Zet op een rooster en laat kort afkoelen.
Voor het beslag
- Klop boter en suiker romig in de mixer.
- Voeg er één voor één de eieren aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
- Zet de snelheid laag en roer er ook de melk door.
- Meng in een aparte kom bloem, amandelmeel, bicarbonaat en zout.
- Zet de snelheid terug een beetje hoger en voeg het bloemmengsel lepel per lepel toe.
- Rasp tot slot de gember en roer door het beslag.
- Vet een cakevorm in met bakspray.
- Spatel er de helft van het beslag in.
- Leg er het grootste deel van de geroosterde rabarber op, houd een 5-tal stukken apart.
- Spatel er de rest van het beslag op en strijk glad.
- Leg er de overgehouden rabarberstukken op.
- Schuif in de oven en bak in +/- 60 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van je oven. Test de cake vanaf 50 minuten baktijd regelmatig met een satéstokje: komt die er droog uit, dan is de cake gaar.
- Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
- Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Serveer de rabarbercake met gember.
Rabarber is geen struik maar een plant
Lekker deze cake, je hebt er een fan bij 🙂
Super! Bedankt voor je berichtje Anja! ?
Alsof deze cake zelf al niet genoeg is om voor de bijl te gaan, gaat mevrouw ook nog sensueel poëtisch doen in haar inleiding. Goe bezig 😀 <3
Hahaha, ik moet mijn lezers toch overhalen hé. En als er iets is dat altijd werkt… ?
Mmm, topcombinatie! Ik maakte al eens een crumble met rabarber en gember.
Volgend jaar wil ik een rabarberstruik in mijn moestuin! 🙂
Mmm crumble! Dat is lang geleden. Staat het recept op je blog?
Oei, ik was mis, het is er één met limoen (https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/2012/05/28/frisse-rabarbercrumble/). Ook lekker hoor!
Haha, ik ben ook fan van limoen! ? Ik ga hem zeker ns proberen!
Doen, en laat zeker weten wat je ervan vond :-).
(En ik ga nu rabarber op mijn boodschappenlijstje zetten!)