Panna cotta taart met aardbeien

9 mei 2020 | Gesponsorde berichten, Home thema, Overheerlijke aardbeien, Recepten

Morgen is het moederdag. Maar geen zoals anders. Mijn mama zal ik enkel door het scherm van de iPad zien. Al kus ik mijn beide handjes dat die technologie bestaat, en dat we niet moeten vertrouwen op krakende telefoonlijnen. Hier thuis gaan we het extra gezellig maken. We hebben voor ons twee een gastronomisch menu van een restaurant besteld, en de meisjes kijken nu al uit naar hun aperitief met chipjes, de diepvriespizza die ze zelf uitgekozen hebben, en het ijsje met sprinkels dat daarop volgt.

Panna cotta taart met aardbeien - close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voor de mama’s die graag eten, kan ik alvast aanraden om mijn panna cotta taart met aardbeien eens te proberen. Er is werkelijk niks moeilijk aan. Beetje mixen, roeren en snijden, en dit imposant dessert is al klaar. Voor de panna cotta maak ik gebruik van kefir. Dat is een gefermenteerd melkproduct, dat qua smaak het midden houdt tussen karnemelk en plattekaas. Je kan hem zo eten, bij het ontbijt of als tussendoortje, maar verwerken in een nagerecht kan natuurlijk ook.

Panna cotta taart - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De kefir wordt in deze panna cotta taart gemengd met citroensap, room, vanille en een beetje suiker. Dat mengsel, gebonden met gelatine, komt op een bodem van petit beurre koekjes. Afwerken doe ik met aardbeien, die nu volop verkrijgbaar zijn.

Panna cotta taart met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Wees niet bang van het gebruik van gelatine. Als je een aantal zaken in het achterhoofd houdt, kan er niks mislopen:

  • Weeg de blaadjes af. Ik gebruik hier gelatine van het huismerk van Delhaize, die wegen 1,66g/stuk. Maar er bestaan ook blaadjes van 1,9 g of 3,5 g (zoals Jeroen Meus gebruikt in Dagelijkse Kost). Dat maakt al gauw een groot verschil.
  • Week ze ongeveer een kwartier in koud water. Ik vul meestal een maatbeker met water van de kraan, rol de blaadjes op en steek ze erin.
  • Laat de blaadjes goed uitlekken en schud het water ervan af. Ik heb onlangs ontdekt dat uitknijpen niet nodig is, dus je hoef het jezelf ook niet moeilijk te maken.
  • Los de blaadjes op in warme vloeistof en laat niet meer koken. Roer tot ze helemaal opgelost zijn en je geen klonters meer ziet. Laat deze vloeistof nu niet te lang stil staan, anders begint hij al op te stijven. Je kan dit nu mengen met de andere ingrediënten.
  • Laat de taart nadien voldoende lang opstijven in de koelkast: na enkele uren zal je de taart al kunnen snijden, maar een nacht ongemoeid laten is beter. Je zal merken dat de binding dan nog sterker wordt.
Kefir losroeren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als je hiermee rekening houdt, kan er eigenlijk niks fout lopen. En het zou zo spijtig zijn dat je deze panna cotta taart niet zou willen maken omdat je niet goed weet hoe je met gelatine moet omgaan.

Taartje gemaakt? Laat het mij weten in de reacties hieronder of via social media!

In samenwerking met Campina.

Aardbeien - close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Panna cotta taart met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Panna cotta taart met aardbeien

Deze panna cotta taart met vanille, aardbeien en kefir is makkelijk te maken, fris en licht. Geen oven nodig voor dit lente dessert!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • een taartvorm van 20 cm diameter

Ingrediënten
  

  • 120 g petit beurre koekjes
  • 90 g boter gesmolten
  • 3 gelatineblaadjes 5 g, zie inleiding
  • 1 vanillestok
  • 100 ml room min. 30 % vetgehalte
  • 30 g kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 300 g melkkefir
  • sap van 1 citroen
  • 300 g aardbeien
  • ev. enkele muntblaadjes voor de afwerking

Instructies
 

  • Mix de koekjes samen met de gesmolten boter fijn in een foodprocessor tot ze de textuur van nat zand hebben.
  • Schep in een taartvorm met losse bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Maak ook een opstaand randje tegen de kant.
  • Zet de taartvorm 30 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water (zie inleiding).
  • Snijd de vanillestok open en schraap er de zaadjes uit.
  • Meng stok en zaden met room, kristalsuiker en vanillesuiker en verwarm tot de suiker opgelost is.
  • Laat de gelatineblaadjes uitlekken, neem de pot van het vuur en los er al roerend de gelatine in op.
  • Laat +/- 30 minuten infusen, roer af en toe zodat de gelatine nog niet begint op te stijven.
  • Roer de kefir los met het citroensap.
  • Roer er het roommengsel door.
  • Giet dit op de koekjesbodem en laat minstens 2u, en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer. Grote exemplaren kan je in 4 snijden.
  • Ontvorm de taart en leg op een schotel.
  • Verdeel er de aardbeien over en werk af met enkele muntblaadjes.
  • Serveer de panna cotta taart met aardbeien.

Notities

  • Weeg de gelatineblaadjes af. Ik gebruik hier gelatine van het huismerk van Delhaize, die wegen 1,66g/stuk. Maar er bestaan ook blaadjes van 1,9 g of 3,5 g (zoals Jeroen Meus gebruikt in Dagelijkse Kost). Dat maakt al gauw een groot verschil.
  • Week ze ongeveer een kwartier in koud water. Ik vul meestal een maatbeker met water van de kraan, rol de blaadjes op en steek ze erin.
  • Laat de blaadjes goed uitlekken en schud het water ervan af. Ik heb onlangs ontdekt dat uitknijpen niet nodig is, dus je hoef het jezelf ook niet moeilijk te maken.
  • Los de blaadjes op in warme vloeistof en laat niet meer koken. Roer tot ze helemaal opgelost zijn en je geen klonters meer ziet. Laat deze vloeistof nu niet te lang stil staan, anders begint hij al op te stijven. Je kan dit nu mengen met de andere ingrediënten.
  • Laat de taart nadien voldoende lang opstijven in de koelkast: na enkele uren zal je de taart al kunnen snijden, maar een nacht ongemoeid laten is beter. Je zal merken dat de binding dan nog sterker wordt.
Trefwoord aardbeien, citroen, kaastaart, kefir, no bake, plaatgebak, taart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
2 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
3 jaar geleden: Rabarbercake met gember
4 jaar geleden: Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
5 jaar geleden: Aziatische wok met rundsvlees
6 jaar geleden: Pasta al forno

  • Pasta met asperges en gerookte zalm_boven / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Rabarbercake met gember - in sneetjes / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
    • Pin
  • Aziatische wok met rundsvlees
    • Pin
    • Pin

2 Reacties

  1. Grijp Kristien

    Ziet er zeer lekker uit! Ik heb 2 lactoseintolerante kinderen en dan is het altijd zoeken nr vervanging. De room is geen probleem maar de kefir? Door wat kan ik dat vervangen? Gr Kristien

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Goh, daar ben ik niet meteen in thuis… Eventueel een lactosevrije kwark of verse kaas?

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest