In het weekend nemen we wat meer tijd voor het ontbijt. Waar het tijdens de werkweek vooral snel moet gaan, blijven we op zaterdag nog wat langer napraten bij een extra kopje koffie. En op zondag halen we koeken en pistolets bij de bakker. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet vaak achter het fornuis ga staan ’s ochtends – ik ben niet bepaald een ochtendmens – maar bij speciale gelegenheden kan het wel. En dit weekend bak ik deze poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen.
Omdat het beslag toch een uurtje moet rijzen, kiezen we voor een uitgebreide brunch in plaats van een snel ontbijt. We beginnen met hartig: een eitje, wat kaas en enkele plakjes gerookte zalm van de viswinkel. Als iedereen voldaan is, maar misschien toch nog zin heeft in een zoetje, zet ik de poffertjespan op het vuur en komen deze luchtige pannenkoekjes met frisse aardbeien op tafel.
Hoe maak je deze poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen?
Eerst en vooral maak ik een beslag van twee soorten bloem, gist en kefir. Deze laatste maakt de poffertjes extra licht en fris. Naast gewone bloem gaat er ook boekweitmeel door het beslag. Dat is in het originele recept ook zo en geeft een nootachtige toets. Eens het beslag klaar is, laat ik het een uurtje rusten op een warme plek. Bij ons is de vaste “rijsplek” naast de verwarming in de eetkamer.
Terwijl het beslag rijst, kan je de aardbeien marineren. Je schept ze eenvoudigweg om met een scheutje vlierbloesemsiroop en wat limoensap. Goed rijpe aardbeien hebben van zichzelf een licht florale toets, en de vlierbloesem onderstreept dit nog meer. Limoen voegt wat frisheid toe.
Tips voor het bereiden van deze poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen
- Gebruik verse gist. In dit recept gebruik ik gist uit het koelschap. Zorg dat de gist vers is (let op de vervaldatum) en gebruik dus geen aangebroken pakje uit je koelkast. Gist verliest zijn werking snel als hij al een tijdje open is.
- Laat het beslag minstens 1 u rijzen. Bedoeling is dat het beslag in volume verdubbelt. Dek de kom goed af en zet hem op een warme plek.
- Laat de poffertjespan goed heet worden voor je begint. Ik heb een gietijzeren poffertpan, en laat die zeker 5 minuten op middelhoog vuur voorverwarmen. Nadien vet ik hem royaal in met olie, en begin ik te bakken.
- Schep het beslag in een knijpflesje. Op die manier kan je het beslag snel in de pan spuiten. Heb je geen knijpflesje, dan kan het ook door het er met een maatbeker in te gieten, maar dan ben je sowieso minder snel, en moet je de eerste poffertjes misschien al omdraaien als nog niet alle holtes gevuld zijn.
- Draai de poffertjes om zodra de randjes beginnen stollen. Omdraaien lukt het makkelijkste met een wafelvork, maar met een gewone vork (of zelfs een satéstokje) lukt ook. Bedoeling is dat het beslag nog niet volledig gestold is als je ze omdraait. Dat zorgt nadien voor de karakteristieke bolle vorm en de zachte textuur.
- Meng de aardbeien kort en voorzichtig. Als je de aardbeien gaat marineren, schep ze dan heel voorzichtig om met een lepel, en meng zo kort mogelijk. Anders beschadig je de vruchten.
Nog vragen?
Ik heb onderaan de receptenkaart een rubriekje met veel gestelde vragen toegevoegd. Neem daar dus zeker een kijkje. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug, zet ze dan gerust in de reacties, dan bezorg ik je alsnog een antwoord.
En nu… aan de slag!
Zeker met moederdag in het vooruitzicht is dit een heerlijk recept om in het weekend eens uit te proberen. Deze poffertjes met aardbeien zijn leuk om te maken: ik durf wedden dat er enkele geïnteresseerde huisgenoten over je schouder zullen meekijken als je begint te bakken. De vlierbloesem zorgt voor een creatief accent, de aardbeien voor genoeg herkenbaarheid om ook kleine eters niet af te schrikken. Veel poffertjesplezier!
In samenwerking met Campina
Poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen
Equipment
- mixer met klopper
- knijpflesje
- poffertjespan
Ingrediënten
- 15 g gist
- 200 ml lauwe melk
- 100 g bloem
- 100 g boekweitmeel
- ½ tl zout
- 1 el kristalsuiker
- 1 ei
- 125 ml (melk)kefir
- 50 g gesmolten boter
- arachideolie of andere neutrale, hittebestendige olie
Voor de aardbeien
- 500 g aardbeien
- 50 ml vlierbloesemsiroop
- 1 el limoensap
Voor erbij
- poedersuiker
- pistachenoten fijngehakt
- limoenzeste
Instructies
Voor het beslag
- Los de gist op in de lauwe melk.
- Zeef bloem en boekweitmeel in een kom.
- Maak er een kuiltje in en strooi zout en kristalsuiker op de randen.
- Giet het melk-gistmengsel in het kuiltje en meng met de mixer.
- Klop er nu ook het ei, de kefir en gesmolten boter door.
- Laat afgedekt 1 u rijzen op een warme plaats, tot het beslag in volume verdubbeld is.
Voor de aardbeien
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in kwarten.
- Meng met de vlierbloesemsiroop en het limoensap, en laat op kamertemperatuur marineren terwijl het beslag rijst.
Voor de poffertjes
- Laat de de poffertjespan goed voorverwarmen en vet royaal in met olie.
- Schep het beslag in een knijpflesje.
- Spuit het beslag in de holtes van de poffertjespan tot ze voor 3/4 gevuld zijn.
- Draai om eens de zijkanten beginnen stollen.
- Schep op een bord als beide zijden mooi goudbruin zijn, en herhaal met de rest van het beslag. Vet de pan telkens goed in met olie.
Om te serveren
- Verdeel de poffertjes over 4 borden.
- Geef er de aardbeien bij.
- Garneer met poedersuiker, pistachenoten en limoenzeste.
Notities
- Gebruik verse gist. In dit recept gebruik ik verse gist uit het koelschap. Zorg dat de gist vers is (let op de vervaldatum) en gebruik dus geen aangebroken pakje uit je koelkast. Gist verliest zijn werking als hij te oud is.
- Laat het beslag minstens 1 u rijzen. Bedoeling is dat het beslag in volume verdubbelt. Dek de kom goed af en zet hem op een warme plek. Ik zet hem altijd naast de verwarming.
- Laat de poffertjespan goed heet worden voor je begint. Ik heb een gietijzeren poffertpan, en die laat ik zeker 5 minuten op middelhoog vuur voorverwarmen. Nadien vet ik hem in met olie, en begin ik te bakken.
- Schep het beslag in een knijpflesje. Op die manier kan je het beslag snel in de pan spuiten. Heb je geen knijpflesje, dan kan het ook door het er met een maatbeker in te gieten, maar dan ben je sowieso minder snel, en moet je de eerste poffertjes misschien al omdraaien als nog niet alle holtes gevuld zijn.
- Draai de poffertjes om zodra de randjes beginnen stollen. Omdraaien lukt het makkelijkste met een wafelvork, maar met een gewone vork (of zelfs een satéstokje) lukt ook. Bedoeling is dat het beslag nog niet volledig gestold is als je ze omdraait. Dat zorgt nadien voor de karakteristieke bolle vorm en de zachte textuur.
- Meng de aardbeien kort en voorzichtig. Als je de aardbeien gaat marineren, schep ze dan heel voorzichtig om met een lepel, en meng zo kort mogelijk. Anders beschadig je de vruchten.
Veel gestelde vragen
Ja, dat kan. Gebruik dan 10 g gedroogde gist en meng met de bloem. Gedroogde gist hoef je niet in melk op te lossen.
Ja en nee. Als je geen poffertjespan hebt, zal je nooit dezelfde bolle vorm bekomen. Je kan het beslag wel in kleine rondjes bakken in een antikleefpan, maar dan krijg je eerder pannenkoekjes. Ook lekker, maar geen poffertje.
Als je geen kefir kan vinden, vervang dan door zure room of karnemelk.
Heb je geen boekweitmeel, gebruik dan dezelfde hoeveelheid gewone (tarwe)bloem.
Ik vind dit zelf heel lekker met wat plattekaas omgeschept met vanille en honing. Je kan er ook granola bij geven in plaats van de pistachenoten, om het geheel extra voedzaam te maken.
Zijn de aardbeien niet in het seizoen, dan kan je hier gerust ander fruit bij serveren. De poffertjes smaken ook met blokjes mango, blauwe bessen of gestoofde appel. Ook een snelle compote van diepvriesfruit behoort tot de mogelijkheden.
Je zou dit beslag zeker de avond vooraf kunnen bereiden. Zet het dan afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend. Op die manier rijst het langzaam, en is het perfect tegen de ochtend.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Panna cotta taart met aardbeien
2 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
3 jaar geleden: Linguine met Ganda Ham en groene asperges
4 jaar geleden: Rabarbercake met gember
5 jaar geleden: Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien
6 jaar geleden: Aziatische wok met rundvlees
7 jaar geleden: Pasta al forno
Dag Annelies, dat gerecht ziet er zo zomers uit!! Ja, meer dan “lente in de lucht” vind ik. Hier kan je dus écht bij wegdromen!! Dank je voor je niet aflatende inzet voor ons allemaal!! Goed weekend, groetjes, Stef
Dank je wel Stef, je hebt geen idee hoeveel plezier me dat doet! Ook voor jou een fijn weekend!
Dit ziet er echt zó enorm lekker uit!
Dank je wel! Dat is het ook! ☺️
Mmm klinkt zalig lekker. Ik heb geen poffertjespan, maar mini pannenkoekjes lijkt me een goed alternatief. Mag ik vragen van waar het gekartelde bordje komt? Zo mooi op foto!
Ja hé! Ik heb dat gehaald bij Dhondt in Sint-Martens-Latem. Het komt uit de Surface collectie van Sergio Herman voor Serax. Er zijn verschillende formaten dus je gaat zeker je goesting vinden! ?