Pittoreske gevels langs het water, die doen terugdenken aan langvervolgen tijden. Hippe “girls & boys”, nippend van een designer cappuccino op het terras van de nieuwste koffiebar. Overdadige tierlantijntjes en gedecoreerde labels in de etalage van een nostalgische kruidenierszaak. Groene pleinen, hobbelige kasseien, zacht klokkengelui… Ik wandel door de vertrouwde straten en heradem. Gent is en blijft de meest veelzijdige plek van Vlaanderen. En deze stad brengt daarenboven prachtige streekproducten voort, zoals mijn favoriete ham.
Ganda Ham is een echt ambachtsproduct: enkel varkensvlees, zeezout en tijd maken de natuurlijk gedroogde ham tot een ware delicatesse. Daarenboven wordt enkel vlees van Belgische varkens gebruikt. Geen reden meer om altijd maar Italiaanse of Spaanse hammen te kiezen, dus! Ganda Ham is een Gents streekproduct om fier op te zijn. Ik moest dan ook niet lang nadenken toen ik gevraagd werd een receptje met Ganda te bedenken…
Deze linguine met Ganda Ham en groene asperges is geïnspireerd op de klassieke spaghetti carbonara. Zelf vind ik een traditionele carbonara vrij zwaar en wat eentonig van smaak. Ik voeg daarom graag seizoensgroenten toe, voor wat extra frisheid. Daarenboven koos ik voor een gepocheerd in plaats van een rauw ei. Ik moet toegeven: ik ben geen kei in het pocheren van een eitje… Ik volgde de werkwijze van Heston Blumenthal, maar zelfs dan liep het niet van een leien dakje. En zelfs mijn beste resultaat (zie de laatste foto) was niet perfect: waarom die eidooier niet in het midden van het eiwit blijft, zoals bij Heston, het is mij een raadsel. Maar goed, ik ben geen driesterren chef, en ik heb ook geen ambitie. Als je het pocheren niet direct ziet zitten: met een zachtgekookt eitje gaat het ook!
Zin in een deugddoend gerecht, met de smaken van het seizoen en heerlijk Belgische ham? Zoek niet verder en zet deze linguine met Ganda Ham op je menu. En plan meteen ook nog eens een bezoekje aan Gent! Geloof mij: ook mét het circulatieplan kan je er makkelijk geraken. Volg gewoon de borden van de parkeerroute, of kom met het openbaar vervoer. De stad is gewoon té mooi om links te laten liggen.
In samenwerking met Ganda Ham
Linguine met Ganda Ham en groene asperges
Equipment
- Oven
- grillpan
- kookpot
Ingrediënten
- 4 sneden Ganda Ham
- 1 bussel groene asperges 500 g
- citroenolijfolie
- 200 g roomkaas type St Môret
- 6 takjes dragon alleen de blaadjes, gehakt (+ ev. wat extra voor de afwerking)
- 1 bio-citroen alleen de zeste
- zwarte peper
- 400 g linguine
- 100 g aspergepunten
- 4 kakelverse eieren
- pecorino in schilfers gesneden met een dunschiller
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Leg de sneden Ganda Ham op een rooster en bak in +/- 15 minuten lichtjes gekleurd en krokant. Als je de ham uit de oven neemt, zal deze nog wat zacht zijn, maar eens hij afkoelt, wordt hij lekker krokant. Houd wel je oven in de gaten, want alle ovens zijn anders en verbrande ham is niet lekker.
- Laat de ham uitlekken op keukenpapier.
- Verwijder het houterige uiteinde van de asperge: als je de asperge breekt, zal deze op de juiste plaats knappen. Zelf snijd ik ook de “schubben” van de asperge (paarsige driehoekige uitstulpingen op de stengel), omdat deze geen aangenaam mondgevoel geven.
- Halveer in de lengte en kwast licht in met olijfolie.
- Verhit een grillpan op hoog vuur en gril de asperges aan beide kanten tot je een mooi grillpatroon ziet.
- Snijd in hapklare stukken van zo’n 5 cm.
- Roer de roomkaas los met dragon, citroenrasp en wat zwarte peper naar smaak. Zout vind ik niet nodig, omdat de roomkaas al gezouten is, en ook de ham en pecorino later nog toegevoegd worden.
- Kook de linguine gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Gooi er de laatste minuut de aspergepunten bij.
- Giet af in een vergiet, maar giet onmiddellijk weer over in de pan zodat er nog een beetje kookvocht aan hangt.
- Roer er het roomkaasmengsel door.
- Pocheer intussen de eieren, of kook ze zacht in een viertal minuten als je daar meer vertrouwen in hebt.
- Verdeel de linguine over 4 borden.
- Garneer met de gegrilde asperges en verkruimel er de Ganda Ham over.
- Werk af met wat pecorinoschilfers.
- Strooi er eventueel nog wat extra dragonblaadjes over.
- Serveer de linguine met Ganda Ham en groene asperges.
Annelies, Elke keer ben ik weer verrast door jouw Lepeltje lekkers. Deze keer nodigt de tekst mij meteen uit om op korte termijn met mijn vrouw weer eens Gent te bezoeken. Vanuit Oosterhout NBr is het maar één uur en een kwartier rijden om van de geneugten van jullie mooie Gent te genieten.
Wat leuk om te horen Derk! Gent is echt een prachtige stad, jammer dat veel mensen er niet meer heen gaan door het circulatieplan. Maar je geraakt er nog altijd even vlot als vroeger, en het is gewoon zo’n mooie stad dat het spijtig zou zijn ze links te laten liggen!
Ziet er heerlijk uit. Kan je die aspergepunten zo kopen of moet je extra groene asperges kopen? Ben daar niet mee vertrouwd…
Ja, je kan die zo kopen in een schaaltje. De mijne kwamen van Delhaize. Als je er geen hebt, kan je ook de punten van je asperges afsnijden & deze meekoken. De stengels grill je dan zoals in het recept. Even lekker! ?