Als er één keuken is die ik mis als ik in het buitenland ben, dan is het wel de Aziatische. De frisse smaken, verrassende combinaties en knapperige groentjes zijn voor mij even onmisbaar als de dagelijkse patat voor de gemiddelde Belg.
Vorige week was ik nog op werkreis in Bratislava. Niet meteen de meest opwindende stad, maar het eten was wel lekker en vooral overvloedig. Ontbijt, lunch en diner bestonden telkens uit meerdere gangen, en tussendoor werden de taartjes en snoepjes “en masse” aangevoerd. De dag bestond dus voornamelijk uit werken en eten, eten en nog eens eten. Maar na een dag of twee begon ik te verlangen naar een curry. Of een frisse noedelsoep. Of misschien een lekker krokant wokgerecht met eenvoudige smaakmakers.
Toen ik maandag in mijn Gentse zetel het weekmenu plande – een paar dagen later dan anders, gezien ik pas zondagavond weer voet aan wal had gezet – schreef ik er dan ook meteen een Aziatische roerbak bij. Ik zocht eerst wat in mijn receptjes, maar besloot uiteindelijk er gewoon een eigen draai aan te geven. Wokken is echt niet moeilijk eens je de basissmaken onder de knie hebt:
- zuur: in de vorm van limoen of sushi-azijn
- zout: vissaus of sojasaus
- pikant: chili in alle vormen en kleuren
- zoet: palmsuiker of gelijke welke andere zoetmaker
Voeg daar nog wat extraatjes naar eigen goesting aan toe – denk koriander, (thaise) basilicum, geroosterde pinda’s, gebakken uitjes, fijngehakte pijpajuintjes, enkele blaadjes munt – en je kan met elk overschotje in je koelkast aan de slag. Ik koos hier voor een vrij eenvoudige combinatie van rundsvlees en een zakje voorverpakte wokgroenten (jaja, ik weet het, …) en in een half uurtje tijd stond dit heerlijke wokgerecht op tafel. Een gemakkelijk, snel en smaakvol recept voor een drukke weekavond dus!
Wat heb je nodig?
Voor de marinade
sap en rasp van 1 limoen
5 el sojasaus
1 kl sesamolie
1 teentje look, geperst
1 cm gember, geraspt
1/2 chilipeper, fijngehakt
1 el (palm)suiker
Voor de roerbak
350 g rundsvlees, in reepjes
1 el arachide-olie
wokgroenten (bijv. prei, witte kool, paprika, sojascheuten, peultjes, …)
grote bos koriander, fijngehakt
ev. extra sojasaus
Voor de afwerking
enkele blaadjes koriander
gefrituurde uitjes
pinda’s, geroosterd en grof gehakt
Hoe ga je tewerk?
Meng alle ingrediënten voor de marinade.
Leg er de rundsvleesreepjes in.
Laat minstens een half uur marineren in de koelkast.
Schep het vlees uit de marinade en laat goed uitlekken.
Verhit een scheutje arachide-olie in de wok.
Bak er het vlees op hoog vuur in aan.
Schep uit de wok en houd warm.
Voeg een extra scheutje arachide-olie toe en zet het vuur zachter.
Roerbak de groenten beetgaar.
Doe er het vlees en alle vrijgekomen sappen bij en warm door.
Voeg de koriander toe.
Proef en kruid eventueel bij met extra sojasaus.
Verdeel de wok over vier borden.
Garneer met koriander, uitjes en pinda’s.
Serveer.
De echtgenoot zei: topgerechtje!
Leuk om te horen! ?
een keuken die hier ook heel erg hard gesmaakt wordt!
dit ziet er heel lekker uit en gezond!
en zeer mooie foto!
Bedankt!
Wat ziet dat er kleurrijk en lekker uit!
Bedankt Mireille!
Mannekens dat ziet er weer al lekker uit. Mmmmmm
Bedankt Myriam!