Juni, het is een mooie maand met lange dagen, de zon die overuren draait en de zomer die zich langzaam maar zeker aandient. Maar zoals elk jaar voel ik ook een enorme vermoeidheid. Zelfs de meisjes trekken ‘s ochtends met veel moeite hun oogjes open, om zich dan slaperig aan mijn hand recht te trekken. Ik geef toe dat we regelmatig onze toevlucht nemen tot “gemakkelijkheidskost”, zoals een afhaalgerecht van de Thai om de hoek, of een kant-en-klare pizza uit de supermarkt. Toch helpt dat niet om ons weer op de been te krijgen. Waar we nood aan hebben, is een verse maaltijd uit eigen keuken, met wat groenten en liefst genoeg koolhydraten om de energiereserves weer aan te vullen.
Het spreekt voor zich dat ik geen zin (of moed) heb om na een slopende werkdag uren in de keuken door te brengen, hoe graag ik ook kook. Dikwijls neem ik mijn toevlucht tot een snelle pasta, omdat ze zo makkelijk zijn en zo snel op tafel staan. En ik dacht: ik ben vast niet de enige die daar baat bij heeft, en dus deel ik ze hier met jou!
All-time favorieten
Er zijn van die pastagerechten waar ik telkens weer naar terug grijp, en waar mijn man en kinderen ook vaak naar vragen. Het zijn mijn all-time favorieten, en ze kunnen ook die van jou worden.
Deze easy peasy pasta leerde ik kennen via een boek van Jamie Oliver, maar intussen is het hier gewoon een gerecht geworden waar ik geen recept meer voor nodig heb. Het gerookt spek kan je vervangen door een restje rauwe ham of kalkoenspek, of zelfs door op hoog vuur aangebakken scampi’s. Voor de erwten zijn broccoli of groene asperges goede vervangers. En je kan er elk koelkastrestje goed afsmakende kaas in kwijt. Munt geeft een lekker extraatje, maar ik heb het al minstens evenveel zónder als mét gemaakt.
Onlangs maakte ik na lange tijd deze linguine met krab, citroen en waterkers nog eens. Het leverde een mooie foto op, met exact 3 veel te snel vervlogen jaren ertussenin. Dit is zo’n heerlijk gerecht dat erg elegant smaakt, maar toch weinig handeling behoeft. En ondanks het initieel neus-ophalen van de meisjes, hebben ze hun borden toch mooi leeg gegeten…
Als je spreekt van een eenvoudig recept, dan kan je niet om deze pasta met gekarameliseerde venkel heen. Het ingrediëntenlijstje is niet meer dan 9 lijnen lang. De smaak wordt intens door het langzaam stoven en karameliseren van de venkel, waardoor die een diepe, bijna zoete smaak krijgt. Voeg citroen, rucola en kaas toe, en je hebt een niet te versmaden feestmaal.
En dan onze absolute topfavoriet: penne met kerstomaat, mozzarella en rode pesto. Zelfs op reis komt dit gerecht steevast op tafel. Zo smaakvol en toch zo makkelijk te maken met alledaagse ingrediënten: het ultieme weekavond-maal.
Zilte smaken voor een verfijnd geheel
Vis en zeevruchten doen het bij mij altijd goed. En als ze verpakt zijn in een pasta-jasje kan ik er de meisjes ook mee overtuigen. Deze eenpanspasta met scampi en erwten is bijvoorbeeld een voltreffer: kleurrijk, lekker en vrij gezond.
Ook scampi, maar dan een beetje anders in mijn pasta met scampi, naar een recept van Jamie Oliver: nóg eenvoudiger en nóg sneller, voor dagen dat het nodig is.
Nu het witte goud nog volop in seizoen is, zet ik al eens een pasta met asperges en gerookte zalm op tafel. Het ziet er allemaal spectaculair uit, maar eigenlijk heb je er weinig omzien naar. En al zeker als je de asperges gaart in de stoomoven.
Als je helemaal niks meer in huis hebt, kan je toch nog deze linguine met tonijn en tomaat uit de voorraadkast toveren. Een blik tonijn, wat tomaatjes, een vergeten courgette en misschien wat spinazie of andere bladgroenten die nog in de groentelade van de koelkast liggen te verkommeren: meer is er niet nodig om van dit smaakvolle avondmaal te genieten.
Robuuste vleesgerechten voor een lepeltje troost
Comfort food doet het altijd goed. Dat rijmt, en het is ook helemaal waar. En daarvoor komt mijn fusilli met broccoli, worst en pecorino zeker in aanmerking: snel, troostend, en een absolute allemansvriend.
In datzelfde rijtje past mijn snelle pasta met broccoli, worst en tomaat: zelfde thema, iets andere ingrediënten, maar bovenal even lekker. De foto dateert uit mijn beginperiode, dus laat je niet afschrikken: het smaakt beter dan het eruit ziet!
Als je in je buurt een Italiaanse delicatessenwinkel hebt, moet je deze fusilli met venkelworstjes eens proberen. Eenvoudige producten, maar wat een complexe smaak… Recht uit de trattoria!
Als het eens wat anders mag zijn…
Af en toe een buitenbeentje: dat moet kunnen! Deze lichte macaroni met spinazie en paprika is heel wat gezonder, maar toch even troostend als het origineel. Je hebt zelfs maar één kookpot nodig, en moet geen bechamelsaus maken. Als dat geen voordeel is.
Voor die typische Belgische zomerdagen vol wind en regen is deze mafaldini met lamsragù uiterst geschikt. Het recept komt van de queen of comfort Nigella Lawson en de smaak is even gezellig als haar met kerstlampjes verlichte keuken.
En als het echt eens wat luxueuzer mag zijn, dan moet je voor deze linguine met Ganda Ham en groene asperges kiezen. Klassieke smaken, maar in een nieuw jasje: dat smaakt altijd.
En dat was 14 keer snelle pasta! En nu ben ik benieuwd: wat is jouw favoriete pastagerecht voor na een drukke werkdag? Laat me hieronder weten in de reacties!
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
2 jaar geleden: Lente panzanella
3 jaar geleden: Crostini met burrata en nectarine
4 jaar geleden: Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room
5 jaar geleden: Pasta met scampi
Pasta is altijd een goed idee! Hier staan heel wat verschillende recepten in een boekje, maar dé favoriet – ook van onze dochter – is pasta pesto. Liefst met veel olijven en geroosterde groenten 🙂
Njam njam! Smaakt altijd! ?
Mijn favo pastagerecht voor drukke dagen is de restjes van frigo gebruiken en gekookte pasta erbij.
Dat is waar! Ik heb deze week eigenlijk elke dag met restjes gekookt (ook uit de diepvries), en zó lekker gegeten! ?