Eenpanspasta met scampi en erwten

8 september 2015 | Een lepeltje lekkers, Eenpansgerechten, Gemakkelijke visrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Met de start van het nieuwe schooljaar lijkt het wel of ook de herfst begonnen is. Ik weiger nochtans halsstarrig om nu al over te schakelen op mijn wintergarderobe, op lange broeken, nylonkousen en wollen vestjes. Dat betekent dan wel dat ik op kantoor een hele dag loop te “koukleumen”, maar niets dat een extra tasje thee niet kan verhelpen…

Net als in mijn kleerkast ben ik in de keuken nog niet klaar voor herfst. Voor mij geen pompoenen, boschampignons en stoofvlees. Ik kies, nu ze er nog zijn, zoveel mogelijk voor zomergroenten. De laatste tomaten, de overschot van de courgettes, de basilicum: ik koester ze. En gezien het weerbericht voor de rest van de week weer meer en meer zonnetjes vertoont, gaat dat absoluut nog niet vervelen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik niet sta te springen voor een slaatje of een koude soep op zo’n kille dagen. Ik probeer dus een beetje creatief te zijn met wat voorhanden is, en dat kan helemaal in deze eenpanspasta met scampi en erwten.

Het recept werd mij aangereikt voor Johanna van Two Owlettes in mijn Pinterest-uitdaging. Het is héél eenvoudig: je gooit alle ingrediënten in één pan, laat een beetje koken op het vuur en nadien wat bakken in de oven, en voila: je hebt een troostend gerecht voor je neus staan, dat de kilte meteen verdrijft.

Inspiratie: Damn delicious

Wat heb je nodig?

olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes look, geperst
oregano
250 g fregola, orzo, andere kleine pasta of rijst
kokend water
1 kippenbouillonblokje
peper en zout
400 g kerstomaten (of 1 blik)
200 g erwten
16 middelgrote scampi, gepeld en ontdarmd
sap van 1 citroen
100 g feta
handvol basilicumblaadjes

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit een scheutje olijfolie in een ovenbestendige casserole.
Bak er de ui, look en oregano enkele minuten in aan tot glazig.
Voeg de pasta toe en bak even mee tot de korrels doorzichtig zijn.


Giet er kokend water over tot de pasta 2 cm onder staat en voeg het kippenbouillonblokje toe.
Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat in 10 minuten gaar koken.
Check af en toe of je nog extra water moet toevoegen.


Kruid met peper en zout, en voeg de kerstomaten, erwten en scampi toe.
Sprenkel er het citroensap over en verkruimel er de feta bij.
Schuif 10 minuten in de oven.
Scheur er de basilicum bij.

Serveer de eenpanspasta met scampi en erwten.

Wil je nog stemmen voor de Pinterest-uitdaging? Dat kan, door hieronder in de reacties te laten weten welk gerecht van mijn Pinterestborden je graag op Een lepeltje lekkers ziet verschijnen! 

Nog enkele eenpansgerechten

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

7 Reacties

 1. Alexia Simons

  Hoi! Kan je er gewoon bruine rijst bij doen denk je ipv pasta? Gaat die dan gaar zijn in zo’n korte tijd? Bedankt alvast!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Neen dat denk ik niet. In dat geval zou je de rijst 10 minuten kunnen voorkoken voor je hem in dit recept gebruikt. Kijk zeker naar de kooktijd op de verpakking en pas de tijden in het recept op die manier aan!

   Antwoord
 2. Elke

  Mijn eerste lepeltje lekkers gerechtje en het was een groot succes! Zeer lekker!!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Tof! Leuk om te horen! Op naar nog meer lepeltjes! 😉

   Antwoord
 3. Johanna

  Ja, die gaat op de to do list! Het lijkt erg op de manier waarop ik mijn jambalaya klaarmaak. Hmmm, ik krijg er al zin in! en die Le Creuset bijt ook al in mijn been zeg 🙂

  Antwoord
 4. Sarah

  Hmmm dat ziet er super uit! Ik heb toch ook al wel een beetje een herfstgevoel maar ook ik los de koude rillingen op het werk op met een tasje thee 😉
  Gelukkig wordt het vanaf donderdag terug een beetje zonniger om ons terug wat zomers te voelen 🙂

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Ik hoop dat die nazomer er nog van komt! Eerst was het vanaf dinsdag, dan woensdag en nu is het blijkbaar al tot donderdag opgeschoven!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest