Er zijn zo van die dagen dat zelfs de gedachte aan vijf minuutjes in de keuken al teveel lijkt. Vandaag is zo’n dag voor mij. Ik kan bijna geen pap meer zeggen wegens een paar weken slecht slapen, in ons huis is precies een bom ontploft, en op het werk zorgen de mails voor een constante stroom van nieuwe opdrachten. Op de koop toe is het nog herfst ook… En neen, niet herfst van de zalige soort, zoals je er aan het einde van zomer soms naar verlangt: een gesluierde zon aan de hemel, een frisse wind, herfstwandelingen maken op een knisperend bladerentapijt, de wangen roos-rood van de kou. Neen, herfst van de Belgische (en dus meer realistische) soort: een hele dag grijs, zo weinig licht dat je je constant ‘s nachts waant, een schrale wind die door merg en been snijdt, en daarbovenop regen, regen en nog eens regen (als ik nu buiten kijk, zie ik dat die zelfs al veranderd is in sneeuw, halleluja!).
Gelukkig had ik mijn stemming – in al mijn voorzienigheid – blijkbaar al gepland is mijn weekmenu, want ik had een eenvoudig pastagerechtje genoteerd. Het recept heb ik van Jamie Oliver geleend, maar ik maak het intussen al zo lang, dat ik het boek er niet meer bijneem, en gewoon zelf iets uit mijn mouw schud naargelang de goesting (en de inhoud van de koelkast) op dat moment. Zo heb ik nu voor de helft schapenkaas gebruikt, omdat ik enkel nog een klein korstje parmezaan liggen had. Ik heb dit ook al gemaakt zonder munt: zeker ook lekker, maar de munt geeft het toch net dat tikkeltje extra.
Voor degenen die nog nooit diepvrieserwtjes uitgeprobeerd hebben: doen! Ze zijn in niets te vergelijken met die zetmelige erwten uit blik, of -nog erger- met de gedroogde variant.
Enfin, ik hoop van ganser harte dat dit receptje ook jullie redder in nood kan zijn, jullie hoop in bange dagen, jullie lichtpuntje aan het einde van de tunnel (ik word er al fatalistisch van). Het is gewoon superlekker, gemakkelijk te maken, en toch net dat beetje anders. Smakelijk!
Wat heb je nodig?
350 g penne
200 g diepvrieserwten
150 g gerookt spek
1 ei
100 ml room
peper en zout
geraspte parmezaan (of een ander restje kaas)
wat fijngesneden munt
Hoe ga je tewerk?
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Gooi er de laatste drie minuten de erwtjes bij. Giet af.
Bak in dezelfde kom de spekblokjes mooi bruin.
Voeg de pasta en erwtjes opnieuw toe aan de pan en laat doorwarmen.
Klop intussen het ei los, meng het met de room en kruid met peper en zout.
Zet het vuur af en giet het eimengsel over de pasta.
Roer er de geraspte kaas en munt door.
Dit ga ik zeker eens klaar maken,ziet er heel eenvoudig en lekker uit.Proficiat met je nominatie,Annelies.
Bedankt Francine!
Ziet er idd ook heerlijk uit! Met munt ga ik zeker een keer proberen 🙂
Ik laat de munt soms weg als ik dat niet in huis heb, maar het geeft toch netdat tikkeltje extra! Het proberen waard! 🙂