Met de zomer in aantocht doe ik niets liever dan thuis, op ons balkon of gewoon in de zetel, uitgebreid aperitieven. In afwachting van het avondeten zet ik al wat lekkers op tafel: olijven, chorizo, guacamole en het occasioneel chipske voor de kindjes, het passeert allemaal de revue. Niets zo gezellig als samen de dag overlopen met een knabbeltje, terwijl ik in de keuken een snel gerecht in elkaar flans.
Ik moet toegeven dat ik daarbij vaak terugval op kant-en-klare lekkernijen uit de winkel: wat zuiders gemarineerde ansjovis, peperige kreukels of pittig gekruide hummus brengen meteen en zonder enige vertraging feest op tafel. Maar in het weekend doe ik dikwijls wat meer moeite. Zo maakte ik onlangs nog een heerlijk geurende baba ganoush, en dit weekend koos ik voor deze verfijnde crostini met burrata en nectarine.
Het boodschappenlijstje lijkt misschien vrij banaal: ik kan je verzekeren dat de smaak dat níet is. Hoe je zo’n geraffineerd hapje kan maken door wat bescheiden producten te hakken, scheuren en op een stukje krokant stokbrood te draperen, het blijft me verbazen. Je móet dit gewoon proberen. Zo eenvoudig en zo herkenbaar, maar toch zo verrassend en gesofisticeerd van smaak: deze crostini met burrata heeft het allemaal!
Kan je geen kwalitatieve burrata – een bereiding van mozzarella en room, die je tegenwoordig in heel wat supermarkten vindt – krijgen, kies dan voor een smeuïge buffelmozzarella. Want als je maar enkele ingrediënten gebruikt, is enkel het beste goed genoeg. Overschotjes neem je de dag nadien mee naar het werk, op een berg peperige rucola: een echt feestmaal.
Geprobeerd? Laat een berichtje achter in de reacties, post een foto op Facebook of Instagram met @eenlepeltjelekkers-tag, of stuur mij gewoon een mailtje!
Wat heb je nodig?
Voor 8 crostini
1/4 krokante ciabatta of artisanaal stokbrood, in dunne sneden
1 geurige, rijpe nectarine, in partjes
4 sneden parmaham
1/2 bol burrata van buffelmelk
8-tal blaadjes munt, fijngehakt
lekkere, kruidige olijfolie
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de ciabatta-sneetjes op een rooster.
Schuif ze in de oven en bak ze in een 3 à 5-tal minuten goudbruin (blijf in de buurt, want ze verbranden sneller dan je denkt!)
Neem uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Scheur de parmaham in repen en drapeer op de crostini.
Leg er een partje nectarine op.
Lepel er wat burrata bij.
Verdeel er de munt over.
Werk af met enkele druppels olijfolie.
Serveer de crostini met burrata en nectarine.
0 reacties