Dit gerecht maakt ons mama al zolang ik mij kan herinneren. Hoewel er vroeger ook regelmatig een klassieke “à la flamande” op tafel stond, ging ze ook toen al creatief aan de slag door dit heerlijke receptje van gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room te bereiden. Dat was in die tijd nochtans niet evident, want zure room was bijvoorbeeld geen product dat je zomaar overal kon krijgen. En een wok hadden de meeste ook enkel nog maar op tv gezien. Maar zie: zoveel jaar later maakt zij – en intussen ook ik – het nog!
Eieren pocheren is op zich niet zo moeilijk, als je een paar basisregels in het hoofd houdt: gebruik enkel zéér verse eieren, breek ze vooraf in afzonderlijke kommetjes, zorg dat je water net niet kookt of borrelt, voeg er een scheutje azijn aan toe en maak een klein (!) draaikolkje door er met een lepel in te roeren. Laat er je ei zachtjes invallen en help de natuur eventueel een handje door met een lepel het eiwit richting dooier te scheppen. Laat de eieren dan gerust voor een drietal minuutjes. Schep uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op een keukenpapier. Voorzichtig overbrengen op je bordje asperges, en je bent klaar!
Zie je er toch tegenop om de eieren te pocheren, kan je ze ook gewoon zacht koken, maar dan verliest het gerecht natuurlijk een tikkeltje van zijn wow-effect. Probeer het gewoon eens, je zal zien dat het niet zo moeilijk is als je de basisregels volgt.
Deze verrassende combinatie van asperges met gepocheerd ei, sla, zalm en zure room kan je perfect op een etentje serveren als voorgerecht. Wedden dat je heel wat bewonderende blikken zal krijgen?
Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 500 g witte asperges geschild en houtige uiteinden verwijderd
- arachideolie
- 1/2 krop sla blaadjes losgemaakt en schoongemaakt
- 125 g zure room 30% vetgehalte
- 1/2 citroen alleen het sap
- 150 g gerookte zalm in stukjes gesneden
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- peper en zout
Voor de gepocheerde eieren
- 4 eieren kraakvers
- scheutje azijn
Instructies
- Snijd de asperges in schuine hapklare stukjes.
- Breng intussen een grote pot water met een scheutje azijn aan de kook voor de eieren.
- Verhit een scheutje olie in de wok op middelhoog vuur.
- Roerbak er de aspergestukjes in, tot ze goudbruin zijn.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg de sla toe en wok tot deze geslonken is.
- Zet het vuur laag, voeg de zure room en het citroensap toe en laat zachtjes aan de kook komen.
- Voeg intussen de zalm toe aan het aspergemengsel en laat even doorwarmen.
- Kruid met bieslook, peper en zout, en houd warm.
Voor de gepocheerde eieren
- Breek de eieren één voor één in een fijne zeef, zodat het waterige eiwit weg loopt.
- Zorg dat het water net onder het kookpunt blijft en niet borrelt.
- Maak een klein draaikolkje door in het water te roeren en laat er een ei invallen.
- Laat een drietal minuten pocheren en laat dan uitlekken op een keukenpapier.
- Herhaal met de andere eieren.
- Serveer de gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room.
Wat leuk om de asperges te roerbakken! Weer eens wat anders :). Het ziet er heerlijk uit zo!
Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Alle recepten zijn voor 4 tenzij anders vermeld.
Kook je de asperges eerst voor of niet?
Neen, dat is niet nodig. Gewoon rechtstreeks in de pan. Veel kookplezier!
Hoi Hoi, ik heb zelf ook een blog, maar kom hier toch altijd graag een kijkje nemen, met pijn in het hart zie ik het einde voor dit seizoen van de verse witte asperges komen. Leuk receptje, Saskia x