Ik weet nog heel goed toen ik de eerste keer een Oil & Vinegar binnenstapte. Het was tijdens een bezoekje aan Hasselt. De keten was toen nog helemaal niet zo gekend in België, en ook in ons eigenste Gent moest het filiaal nog openen. Ik voelde mij alsof ik een foodie-walhalla was binnengestapt: al die prachtige flesjes met olijfolie van alle mogelijke soorten, azijnen in geuren en kleuren en condimenten die toen nog heel exotisch waren: appelkappertjes, kalamata-olijven, dippers en chutney’s. Ik denk dat mijn man al minstens een half uur buiten stond te wachten, toen ik schoorvoetend het “walhalla” verliet met een zak vol delicatessen.
Intussen kent iedereen Oil & Vinegar, en heeft de culinaire winkelketen meer dan 20 vestigingen in heel België. Toch blijven ze kiezen voor voortdurende innovatie en houden ze de vinger aan de pols om culinaire trends als eersten te spotten. En zo startten ze eind januari met de “Salad in a jar”: een gezond lunchidee dat komt overwaaien uit de Verenigde Staten.
Het concept is even eenvoudig als geniaal: je doet alle onderdelen van je salade in een glazen pot en schroeft het deksel dicht zodat je de salade makkelijk kan meenemen. Eens aangekomen keer je de bokaal om op een bord, en kan je aanvallen. Je moet daarbij wel enkele basisprincipes in acht nemen: de dressing komt helemaal onderaan, daarboven eerst de harde en dan de zachte ingrediënten, en helemaal bovenaan sluit je af met de bladgroenten. Zo voorkom je dat je een wakke salade krijgt met geslonken blaadjes.
Een tijdje geleden stuurde Oil & Vinegar mij dit proefpakket op om met de “salad in a jar” aan de slag te gaan. Gezien het komkommer- en tomaten-seizoen (spijtiggenoeg) nog ver weg is, koos ik voor een winterse salade van bloedsinaasappel en feta. Ik pimpte het geheel met walnoten, munt, avocado en een dressing van walnotenhoning, honingmosterd en sinaasappelolie. Gewoonweg heerlijk.
Je kan de ingrediënten trouwens makkelijk vervangen door wat jij nog in je voorraadkast staan hebt: de citrus kan ook een gewone appelsien, wat mandarijntjes of een roze pompelmoes zijn, radicchio kan je inwisselen voor witlof of rucola, feta vervang je makkelijk door andere doorsmakende kaas en de dressing door wat je zelf maar lekker vindt. Meer inspiratie vind je trouwens op de receptenpagina van Oil & Vinegar.
Wil je zelf ook kans maken op zo’n “Salad in a jar” starterskit (zoals op de foto hierboven)? Dat kan via Facebook, tot en met vrijdag 11 maart middernacht!
- Deel deze post op je Facebookprofiel met vermelding van #ovsaladinajar en #eenlepeltjelekkers (zorg dat de privacy-instelling voor dat bericht op “openbaar” staat!).
- Like de Facebookpagina’s van Oil & Vinegar en Een lepeltje lekkers.
Ik maak de winnaar zaterdag 12 maart bekend. In het pakket zitten:
Veel succes!
Wat heb je nodig?
Voor 1 “salad in a jar”
75 g feta
1 avocado
1 el limoensap
2 bloedsinaasappels
50 g radicchio
blaadjes van 5 takjes munt
5-tal walnoten
Voor de dressing
1 tl mosterd (bijv. honingmosterd)
1 tl honing (bijv. walnotenhoning)
2 el appelazijn
3 el olijfolie (bijv. olijfolie met sinaasappel)
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Verkruimel de feta.
Schil de avocado, verwijder de pit en snijd in blokjes.
Besprenkel met een beetje limoensap om verkleuren te voorkomen.
Schil de bloedsinaasappels met een mes (verwijder ook het witte deel), snijd in plakjes en nadien in twee.
Scheur de radicchio in stukjes.
Snijd de muntblaadjes grof.
Breek de walnoten in stukken.
Klop een dressing van alle ingrediënten en kruid naar smaak met peper en zout.
Vul de glazen pot als volgt:
- eerst de dressing
- daarboven de verkruimelde feta
- dan de avocado en de bloedsinaasappel
- tot slot de radiccho, munt en walnoten
Je salade van bloedsinaasappel en feta is klaar!
Deze ‘jar’ ga ik eens proberen. Ik heb er ook altijd veel succes mee op mijn werk.
Heb je de ervaring dat deze ‘jars’ ook lekvrij zijn? Ik neem ze namelijk mee met een rugzak (fiets en trein) 🙂
Nog niet getest Bart, maar ik geloof van wel! ?
Oh leuk en lekker! Ik doe mee 🙂