Chocolademousse met kruidige bramensaus

5 oktober 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ik heb mij nog eens laten overhalen om mee te doen aan een mysterybox-challenge! Je krijgt 6 ingrediënten en moet een gerecht bedenken waarin er minstens 3 gebruikt worden. Daarnaast mag je shoppen uit een beperkte “voorraadkast”, waarin onder andere eieren, specerijen en citroen zitten. Maar bijvoorbeeld geen melk, room of bakpoeder.

De mystery box bevatte deze keer pure chocolade, pastinaak, kaneel, cassave, granaatappel en bramen. Op het eerste zicht zeker geen gemakkelijke combinatie. Cassave heb ik nog nooit gebruikt en ken ik eigenlijk enkel van de chips. Ik zou trouwens ook niet direct weten waar je dit in Gent kan kopen. Pastinaak en granaatappel vond ik dan weer wel een goeie combinatie, maar gezien ik niet echt van zoete groenten hou, vond ik de toevoeging van bijvoorbeeld kaneel dan weer wat te veel van het goeie. Ik besloot dan ook al snel om iets zoets te maken met de chocolade, bramen en kaneel.

Eerste idee was een zanddeegtaartje met kaneel in het deeg, gevuld met chocolade en afgewerkt met bramen. Maar gezien de beperkte tijd, en het feit dat ik een blog schrijf voor mensen met een leven ;), heb ik voor iets eenvoudigers – maar daarom niet minder de-li-cious – gekozen.

De bramensaus geeft het dessert door haar kruidigheid – kaneel, vanille en steranijs – een beetje warmte mee. Iets dat overigens perfect aansluit bij de tijd van het jaar: het seizoen dat zelfs de bramen op hun einde lopen, de blaadjes langzaam van de bomen dwarrelen, en de dauw ‘s ochtends boven het gras hangt.

Chocolademousse is mijn eerste “kookherinnering”: het eerste dat ik zelf gemaakt heb, voor zover ik mij kan herinneren. Nu ik zelf zo’n dertig jaar ouder ben (zucht), is dit nog steeds een geschikt recept, gezien mijn twee kleine meisjes nu kunnen helpen. Wie weet wordt dit ook wel hún eerste kookherinnering… Roeren in de chocolade, eidooiers loskloppen, de saus door de zeef duwen: stuk voor stuk handelingen die kleine handjes aankunnen. De chocolade smelten en de saus koken zou ik hen minder toevertrouwen, maar niets belet hen om op een stoel mee te kijken.

PS: Voor de bain marie gebruik ik bijna altijd een mosselpot: gemakkelijkste keukenhulpje ooit! 🙂

Wat heb je nodig? 

125 g pure chocolade
4 eieren, gesplitst
300 g (diepvries)bramen
1 el kristalsuiker
1 kl vanillepoeder of een halve vanillestok, opengesneden
een halve kaneelstok
een steranijs
sap van een halve citroen

Hoe ga je tewerk? 

Breek de chocolade in stukken en smelt au bain marie.
Eens gesmolten, neem je de kom van het vuur en laat je de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eidooiers los.
Roer door de chocolade.

Klop de eiwitten stijf.
Spatel ze luchtig door het chocolade-dooier mengsel.

Verdeel over potjes en zet minstens een uur koel weg.

Maak intussen de bramensaus.
Doe de bramen met een beetje water, citroensap, kaneel, vanille en steranijs in een kom.

Zet op middelhoog vuur en laat aan de kook komen.
Roer er de suiker door.
Laat tien minuutjes doorkoken.
Giet de bramen in een zeef en druk er zoveel mogelijk sap uit. Bedoeling is dat je een vrij dikke saus krijgt.

Laat afkoelen.

Neem de potjes uit de koelkast en giet er voorzichtig de bramensaus op.
Serveer.

Benieuwd wat de andere foodbloggers ervan maakten?

2 Reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest