Op zoek naar een heerlijk gerecht dat makkelijk te maken is en altijd scoort? Deze nasi goreng met tonijn en ei lust echt iedereen. Boordevol groenten, lekker smeuïge rijst en net pittig genoeg om het spannend te maken. De vloeibare eidooier maakt het helemaal af – een vleugje luxe op je doordeweekse bord. Ideaal na een drukke werkdag of op een luie zaterdagavond in de zetel met je favoriete serie. En geloof mij: met een lepel crispy chili oil of een royale hoeveelheid sriracha is dit pure comfort food.
Ik maak deze nasi met duurzame tonijn met MSC-label. Duurzame vis op je bord betekent dat je niet alleen goed eet, maar ook goed doet. Het MSC-label is namelijk meer dan een stempel op de verpakking. Achter dat blauwe logo schuilt een wereldwijde inzet voor gezonde oceanen. Zo steunt MSC in Indonesië een project waarbij wetenschappelijke waarnemers getraind worden om bijvangst van bedreigde soorten beter in kaart te brengen. Die data helpen vissers om duurzamer te werken. En door zelf vis met MSC-label te kopen, kan je daar zelf ook aan bijdragen. Mooi toch?
Toen ik over dat project las, dacht ik meteen aan het bekendste gerecht uit de Indonesische keuken: nasi goreng. En met tonijn als één van de soorten waarbij zo’n project plaatsvindt, was de link snel gelegd. Sindsdien is deze versie met MSC-tonijn een vaste waarde in onze keuken – en iedereen is fan!
Hoe maak je deze nasi goreng met tonijn en ei?
Ik maak deze nasi goreng met tonijn in de wok. En wat altijd belangrijk is als je gaat roerbakken, is dat je snel kan werken. Start dus met het voorbereiden van de groenten. Ik snijd de wortel en prei in blokjes en de paprika in reepjes. Dat hoeft niet per se, maar ik vind het altijd een meerwaarde als je verschillende texturen kan combineren: dat maakt het eindresultaat meteen een stuk interessanter.
Voor de rijst heb je een aantal keuzes: koop een zakje voorgestoomde rijst uit de supermarkt of gebruik een restje uit eigen keuken. Wist je trouwens dat je gekookte rijst makkelijk kan invriezen? Ideaal als je – net als ik – meestal veel te weinig of veel te veel gemaakt hebt. Als je geen restjes hebt, kan je gewoon wat rijst koken, uitspreiden in een dunne laag op een bord en volledig laten afkoelen.
Het wokken is niet zo moeilijk: start met de heilige drievuldigheid look-sjalot-gember en voeg er daarna de groenten aan toe met enkele lepels sambal. Als je niet van pittig houdt, kan je de hoeveelheid wat verminderen, maar met de twee theelepels uit mijn recept zal je tong zeker nog niet in brand staan. Voeg er dan de rijst, tonijn en erwten aan toe, bak even mee en giet er de sesamolie en ketjap bij. Zet het vuur laag en laat alle smaken vermengen. Intussen kan je de spiegeleitjes bakken in een scheutje arachideolie. Werk het gerecht naar smaak af met koriander, lente-ui, crispy chili oil en sesamzaad. Heerlijk!
Nog vragen over deze nasi goreng met tonijn en ei?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze nasi goreng met tonijn en ei. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze nasi goreng met tonijn en ei geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Publiciteit voor MSC
Nasi goreng met tonijn en ei
Equipment
- wok
- braadpan
Ingrediënten
- 1 sjalot gepeld
- 2 teentjes look gepeld
- 5 cm gember geschild
- 1 grote prei of 2 kleine, schoongemaakt en wortels verwijderd
- 2 grote wortels geschild en uiteinden verwijderd
- 1 paprika steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- arachideolie of andere neutrale plantaardige olie
- 2 theelepels sambal oelek
- 200 g rijst gaargekookt en afgekoeld
- 2 blikjes tonijn in eigen nat elk 150 g, uitgelekt
- 100 g erwten diepvries
- 1 eetlepel sesamolie
- 3 eetlepels ketjap manis of zoete sojasaus
Voor de spiegeleieren
- arachideolie of andere neutrale plantaardige olie
- 4 eieren
- peper en zout
Voor de afwerking
- 1 bosje koriander fijngehakt
- 4 lente-uien fijngehakt
Om te serveren
- crispy chili oil of sriracha, optioneel
- sesamzaad
Instructies
- Hak sjalot, look en gember fijn.
- Snijd de prei en wortel in blokjes en de paprika in fijne reepjes.
- Verhit een scheutje arachideolie in de wok op hoog vuur.
- Fruit er sjalot, look en gember in aan.
- Voeg prei, wortel en paprika toe en roerbak tot beetgaar.
- Voeg de sambal toe en bak even mee.
- Doe er de rijst, tonijn en erwten bij en bak mee.
- Zet het vuur laag en giet er de sesamolie en ketjap bij. Laat de smaken goed vermengen.
Voor de spiegeleieren
- Verhit een scheutje arachideolie in een braadpan op middelhoog vuur.
- Breek er de eieren in bak ze gaar.
- Kruid bij met peper en zout.
Voor de afwerking
- Roer koriander en lente-ui door de nasi goreng met tonijn.
Om te serveren
- Verdeel de rijst over 4 borden.
- Leg er telkens een spiegelei op.
- Werk naar eigen smaak af met crispy chili oil en sesamzaad.
Veel gestelde vragen
Je kan naar hartelust variëren. Sojascheuten, broccoli en Chinese kool zijn bijvoorbeeld ook lekker in dit gerecht.
Er hoeft niets extra meer bij, maar om de pittigheid te temperen, doet komkommer het altijd goed.
In dit geval zou je ook surimi of zalm kunnen gebruiken. Kies altijd voor vis met MSC-label.
Super! 😋
Dankjewel Christa! 💚