Zalm met venkel en green goddess dressing: het ideale gerecht als je houdt van vis die op een moderne manier is klaargemaakt! De dressing geeft de zachte zalm en zoete venkel een opkikkertje, en met de krokante aardappels erbij serveer je sowieso een gezinsfavoriet. Je maakt het hele gerecht trouwens gewoon op één bakplaat: als dat niet makkelijk is.
De winter sleept nog even aan, maar dat wilt niet zeggen dat je je in de keuken moet beperken tot gekende klassiekers. Toegegeven: hesperolletjes of een goeie ouwe lasagne smaken altijd, maar nu het al februari is, beginnen die traditionele gerechten mij een beetje te vervelen. Ik hou van afwisseling en creativiteit in de keuken, zonder dat ik daarvoor úren aan de slag moet. En dan is deze zalm met venkel toch net iets spannender.
Hoe maak je deze zalm met venkel en green goddess dressing?
Starten doen we met de aardappels: die hebben de langste baktijd nodig. Je schilt ze en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Niet nodig om een meetlat boven te halen: het is maar een leidraad! Schep de aardappels om met wat olijfolie, peper en zout en verdeel ze in een enkele laag over een bakplaat. Schuif in de oven en ga intussen verder met de venkel.
De venkel snijd je in reepjes en meng je met een aantal smaakmakers: tijm, rode chili en venkelzaad. Die laatste staat misschien niet standaard in je voorraadkast, maar het is echt de moeite om in huis te halen: venkelzaad geeft een zekere warmte mee aan je gerecht, en is ook heel lekker bij andere visgerechten en bij gehakt. Haal de aardappels uit de oven en schraap ze los van de bodem. Maak je geen zorgen als ze plakken: dat zorgt straks voor al die krokante stukjes! Voeg de venkel toe en bak verder.
Kruid de zalmfilets en leg ze na 20 minuten bij de aardappels en venkel. Maak intussen de dressing door alles samen te mixen: makkelijker kan haast niet. Neem de ovenschotel uit de oven, geef er wat citroenpartjes bij en serveer met de green goddess dressing. Hou jezelf maar eens tegen om al die bruine stukjes van de bodem te schrapen!
Nog vragen over deze zalm met venkel en green goddess dressing?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze zalm met venkel. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze zalm met venkel en green goddess dressing geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Zalm met venkel en green goddess dressing
Equipment
- bakplaat
Ingrediënten
- 4 zalmfilets zonder vel, +/- 150 g per stuk
- peper en zout
- olijfolie
Voor de aardappels
- 650 g aardappels geschild
- 1 theelepel fijn zeezout
- 3 eetlepels olijfolie
Voor de venkel
- 2 venkels schoongemaakt
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- zwarte peper van de molen
Voor de green goddess dressing
- 5 takjes krulpeterselie alleen de blaadjes
- 8 takjes dragon alleen de blaadjes
- 80 g mayonaise +/- 2 opgehoopte eetlepels
- 80 g yoghurt +/- 2 opgehoopte eetlepels
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel kappertjes uitgelekt
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1/4 theelepel fijn zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
Voor de aardappels
- Snijd de aardappels in plakjes van +/- 0,5 cm dik.
- Schep om met zout en olijfolie en verdeel in een enkele laag over een bakplaat.
- Rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Voor de venkel
- Snijd de venkelknollen in 4, verwijder de harde kern en snijd in dunne plakken van +/- 0,5 cm.
- Schep om met venkelzaad, chili, tijm, olijfolie, zout en enkele draaien van de pepermolen.
- Neem de bakplaat uit de oven en schraap de aardappels los van de bodem.
- Verdeel er de venkel bij, schep om en bak 20 minuten in de oven.
Voor de zalm
- Kruid de zalm met peper en zout en wrijf in met olijfolie.
- Leg tussen de venkel en aardappels op de bakplaat en bak nogmaals 12 minuten in de oven.
Maak intussen de dressing
- Doe alle ingrediënten samen in een maatbeker en mix fijn met een staafmixer.
- Kruid naar smaak bij met zwarte peper van de molen
Om te serveren
- Serveer de zalm met venkel en lepel er wat green goddess dressing op.
Veel gestelde vragen
Andere vette vis zoals zalmforel en makreel zouden het ook goed doen bij dit gerecht. Pas de baktijd aan naargelang de dikte van de filets. Voor makreel zal een vijftal minuutjes al genoeg zijn.
Dat is moeilijker, omdat de aardappels hun knapperigheid zullen verliezen. Je kan wel de dressing al maken en de venkel snijden. Zo blijft het werk bij de bereiding beperkt.
Beste, gebruikt u voor de zalm met venkel de heteluchtoven?
Alvast bedankt!
Lena
Dag Lena, neen, ik gebruik boven- en onderwarmte. Veel kookplezier!