Aromatische kruiden, knapperig groen en een verrassende dressing: deze Thaise biefstuksalade heeft het allemaal. Er zijn honderd-en-één recepten van de Aziatische klassieker, maar voor mij heeft deze versie het meest in huis. Alleen al de combinatie van dat bleu gebakken stukje rundsvlees met de frisse saus zorgt voor een zekere “je-ne-sais-quoi” in de mond. De smaken zijn ontegensprekelijk authentiek, de uitvoering origineel.
Het recept staat al sinds september in mijn blog-lijst. Inspiratie deed ik op tijdens een etentje bij A food affair. Ik was gefascineerd door de smaken van de dressing bij hun Thaise carpaccio, maar de gastvrouw wilde mij het geheim van de chef niet verklappen. Er zat dus niks anders op dan thuis te experimenteren. Een klein half jaar later heb ik een waardige Lepeltje Lekkers versie klaar.
Ik maak voor dit gerecht gebruik van Thaise (of zoete) basilicum. Mocht je die niet in de tuin hebben, is het de moeite waard om er naar op zoek te gaan. Ik koop mijn voorraad bij de Thaise winkel in de buurt, maar ook Delhaize heeft soms potjes staan. Vind je hem toch niet, vervang dan door gewone basilicum of koriander, al zal een deel van de complexiteit verloren gaan. Thaise basilicum heeft een subtiele anijstoets, die je in zijn alternatieven niet terug vindt. Voordeel is ook dat hij makkelijker te telen is dan zijn bekendere broer.
Mijn Thaise biefstuksalade doet het uitstekend als vullende lunch, vergezeld van wat geweekte rijstnoedels als fris avondmaal, of als elegant voorgerecht bij een Aziatisch etentje. In dat geval zou je kunnen overwegen gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers als hoofdgerecht te serveren en af te sluiten met een bordje gegrilde ananas met kokos en rumsiroop. Smakelijk!
Thaise biefstuksalade met ingelegde groenten
Equipment
- kookpot
- foodprocessor of staafmixer
- braadpan
Ingrediënten
- 1 côte à l’os of andere lekkere biefstuk van 2 cm dik +/- 400 g
- zwarte peper van de molen en zeezout
- olijfolie
Voor de ingelegde groenten
- 1 bosje radijzen schoongemaakt
- 6 (gekleurde) wortels schoongemaakt
- 3 eetlepels vissaus
- 6 eetlepels rijstazijn
- 6 eetlepels limoensap dat is het sap van ongeveer 2 limoenen
- 3 eetlepels riet- of palmsuiker
Voor de dressing
- 100 ml water
- 2 eetlepels riet- of palmsuiker
- 1 bos Thaise basilicum 50 g blaadjes (ev. te vervangen door basilicum of koriander, zie inleiding)
- 1 limoen alleen het sap
- 1,5 eetlepels vissaus
- 100 ml kokosmelk
- 1/2 groene chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
- 1 theelepel sesamolie
Voor de afwerking
- 1 rode chili zaadlijsten verwijderd en in reepjes gesneden
- 3 lente-uitjes schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 75 g sojascheuten
- 2 eetlepels zwart sesamzaad
- enkele kleine blaadjes Thaise basilicum
- limoenpartjes
Instructies
- Neem de biefstuk minstens 1 u van tevoren uit de koelkast en laten op een bord op kamertemperatuur komen.
Maak eerst de ingelegde groenten.
- Snijd de radijzen in fijne plakjes en de wortels in reepjes.
- Verdeel ze over afsluitbare bakjes. Ik houd de soorten apart, omdat de kleuren anders teveel mengen.
- Meng de andere ingrediënten en breng op zacht vuur aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
- Giet de kokende vloeistof over de groenten en sluit de bakjes.
- Laat een half uur marineren.
- Giet de groenten nadien door een zeef en laat goed uitlekken.
Maak nu de dressing.
- Breng water en suiker samen aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Meng met alle andere ingrediënten en mix in de foodprocessor tot een knalgroene dressing.
- Giet eventueel door een zeef.
- Proef en kruid naar smaak bij. Laat je echter niet verleiden om té veel limoen toe te voegen, want in je salade ga je de dressing combineren met de zoetzuur ingelegde groenten.
Voor het vlees
- Laat een braadpan heet worden.
- Dep de biefstuk goed droog met keukenpapier en kruid royaal met peper en zout.
- Giet een scheutje olijfolie in de pan en schroei de steak aan beide zijden dicht (+/- 90 seconden per kant).
- Neem uit de pan en laat even rusten.
- Snijd nadien het vet en bot weg, en snijd het vlees in dunne plakjes.
Voor de afwerking
- Meng het vlees met de ingelegde groenten, chili, lente-ui, sojascheuten, sesamzaad en basilicum.
- Verdeel over 4 borden.
- Werk af met de dressing.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Snelle lasagne met chorizo en oregano
2 jaar geleden: Appeltaart met hazelnotenfrangipane
3 jaar geleden: Macaroni met zoete aardappel en salie
4 jaar geleden: Flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade
5 jaar geleden: Bosbessenplaatcake
Hallo,
Ga dit receptje maken 🙂 is het de bedoeling dat het vlees lauw wordt gegeten (dus op laatste moment bakken) of kan je deze al op voorhand bakken en wordt het vlees koud gegeten…?
Groeten
Ik serveer het vlees meestal lauw, maar koud kan zeker ook. Ik zou het dan wel tijdig uit de koelkast nemen zodat het op kamertemperatuur is. Veel kookplezier!