Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

9 oktober 2021 | Frisse slaatjes, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Smakelijke herfstrecepten, Snel klaar

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door, mijn werkblad verlichten. Niet ideaal voor de foto, maar prachtig… dat wel.

Hoewel ik op en top een zomermens ben, heeft de herfst ook wel iets. Maar dan alleen als er licht is. Niets zo deprimerend als een hele dag onder een grijze wolkenmassa moeten functioneren. Dat licht is ook wat ik meeste mis eens het najaar aanbreekt.

Maar zelfs zonder zon aan de hemel, kunnen we die binnen toch wat op ons bord toveren. Deze salade met halloumi, pruimensalsa en sinaasappel kan daarvoor alvast prima dienst doen.

Hoe maak je deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Dit is een zéér eenvoudig recept. Behalve wat snijden en mengen komt er weinig expertise aan te pas. Ik kan dan ook kort zijn. Je maakt eerst de salsa, snijd de sinaasappels en bakt de halloumi, en dan ben je eigenlijk al klaar. Nog geen half uur heeft het gekost, maar het smaakt zóveel lekkerder dan dat voorverpakte broodje uit de bedrijfskantine…

Voor de pruimensalsa snijd je pruimen in kleine blokjes en meng je ze met smaakmakers: peterselie, chili, rode ui, sinaasappelzeste en -sap, olijfolie en zout. De sinaasappels snijd je “a vif” zodat je mooie partjes zónder vlies bekomt. En de halloumi – of lokaal geproduceerde berloumi – bak je in een hete pan. Het enige dat je dan nog rest, is alle elementen samenvoegen, en aanschuiven.

Tips voor het maken van deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

  • Kies voor smaakvolle pruimen. De salsa staat of valt met de kwaliteit van de pruimen. Kies dus een soort die je lekker vindt, en laat ze thuis eventueel nog even verder rijpen. Zelf hou ik vooral van président, reine claude en pluots. 
  • Snijd de sinaasappels “à vif”. Dat wilt zeggen dat je de partjes tussen de vliesjes uit gaat snijden. Snijd daarvoor eerst boven- en onderzijde van de sinaasappel. Zet die nu recht op je snijplank. Neem een scherp mes en snijd tussen het vruchtvlees en het witte gedeelte, zodat dit helemaal verwijderd wordt. Neem de sinaasappel nu in je hand, en snijd met je mes net naast een vliesje tot het midden. Snijd nu aan de andere kant van het partje ook net naast het vlies tot het partje loskomt. 
  • Bak de halloumi in een hete pan zonder vetstof. Halloumi goudbruin bakken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Zorg gewoon dat je pan heet genoeg is. Verwarm ze een paar minuutjes voor op middelhoog vuur. Leg er de halloumi dan in en laat ongemoeid tot je ziet dat er zich onderaan een korstje vormt. Eerst zal het lijken alsof de kaas suddert (dit komt door het aanhangende vocht). Na een tijdje begint hij echt te bakken. Je ziet dat hij klaar is om om te draaien als de onderste randjes bruin beginnen kleuren. Bak dan nog kort aan de andere zijde en neem van het vuur. 

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor salade halloumi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel smaakt heerlijk op een mooie herfstdag. De zoute halloumi, zoete pruimen en frisse sinaasappel vullen elkaar mooi aan. En de pompoenpitten geven wat extra textuur.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 25 min
Gang Lunch, Salade
Keuken Belgisch, Cypriotisch
Porties 4 personen

Equipment

  • scherp mes

Ingrediënten
  

  • 2 sinaasappels bio of onbehandeld
  • 250 g halloumi of berloumi
  • 150 g gemengde sla
  • 3 el pompoenpitten

Voor de pruimensalsa

  • 6 pruimen bijv. président
  • 1/2 rode ui steelaanzet verwijderd en gepeld
  • 10 takjes peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 4 el olijfolie
  • 1/4 tl grof zeezout

Instructies
 

Voor de pruimensalsa

  • Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd in fijne blokjes.
  • Snijd de rode ui fijn en meng met de pruimen.
  • Meng met peterselie, chilipeper, olijfolie en grof zeezout.
  • Rasp er de schil van 1 sinaasappel bij. Schep om en zet apart tot gebruik.
    Pruimensalsa / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de salade

  • Snijd boven- en onderzijde van de sinaasappels. Zet recht op je snijplank, en snijd er nu met een scherp mes van boven naar onder de schil en het witte gedeelte af.
  • Snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
    Sinaasappel à vif gesneden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pers het sap uit de vliesjes en voeg toe aan de pruimen.
  • Verhit een antikleefpan op middelhoog vuur en laat goed heet worden.
  • Snijd de halloumi in repen en dan in blokjes, en bak in de pan aan beide zijden goudbruin.
    Halloumi bakken / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Verdeel de salade over 4 borden.
  • Verdeel er de sinaasappelpartjes en gebakken halloumi over.
  • Werk af met de pruimensalsa en pompoenpitten.
    Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Kies voor smaakvolle pruimen. De salsa staat of valt met de kwaliteit van de pruimen. Kies dus een soort die je lekker vindt, en laat ze thuis eventueel nog even verder rijpen. Zelf hou ik vooral van président, reine claude en pluots. 
  • Snijd de sinaasappels “à vif”. Dat wilt zeggen dat je de partjes tussen de vliesjes uit gaat snijden. Snijd daarvoor eerst boven- en onderzijde van de sinaasappel. Zet die nu recht op je snijplank. Neem een scherp mes en snijd tussen het vruchtvlees en het witte gedeelte, zodat dit helemaal verwijderd wordt. Neem de sinaasappel nu in je hand, en snijd met je mes net naast een vliesje tot het midden. Snijd nu aan de andere kant van het partje ook net naast het vlies tot het partje loskomt. 
  • Bak de halloumi in een hete pan zonder vetstof. Halloumi goudbruin bakken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Zorg gewoon dat je pan heet genoeg is. Verwarm ze een paar minuutjes voor op middelhoog vuur. Leg er de halloumi dan in en laat ongemoeid tot je ziet dat er zich onderaan een korstje vormt. Eerst zal het lijken alsof de kaas suddert (dit komt door het aanhangende vocht). Na een tijdje begint hij echt te bakken. Je ziet dat hij klaar is om om te draaien als de onderste randjes bruin beginnen kleuren. Bak dan nog kort aan de andere zijde en neem van het vuur. 
Trefwoord halloumi, peterselie, pompoenpitten, pruimen, rode ui, sinaasappel, sla

Veel gestelde vragen

Kan ik de pruimen vervangen?

In dit recept zouden appels, nectarines of perziken het ook goed doen. Kiwi kan ook. Kies vooral fruit dat een beetje zuur heeft. Dat combineert mooi met de zoute kaas.

Kan ik de halloumi vervangen?

Als je geen halloumi of berloumi kan vinden, kan je feta gebruiken. Die hoef je dan niet te bakken, maar kan je gewoon over de salade verkruimelen.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Pompoencake met ahornglazuur
2 jaar geleden: Negen keer bakken met het lekkerste herfstfruit
3 jaar geleden: Thaise wortelsoep met koriander
4 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
5 jaar geleden: Plaatcake met pruimen en amandel
6 jaar geleden: Zalm met venkel uit de oven
7 jaar geleden: Fusilli met venkelworstjes
8 jaar geleden: Ovengeroosterde wintergroenten

  • Pompoencake / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Thaise wortelsoep met koriander / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Visovenschotel van Jamie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zalm met venkel uit de oven

4 Reacties

  1. Nancy Van Sevecotte

    Dag Annelies, ik heb de salade gemaakt en het was heel lekker! Heerlijke pruimensalsa en de salade ziet er ook heel mooi uit. Een aanrader!

    Antwoord
    • Annelies

      Dag Nancy, wat leuk om te horen! Bedankt om te laten weten, ik ben blij dat het gesmaakt heeft. 🙂

      Antwoord
  2. Nell Nijssen

    Ik vraag me af welke haloumi jij gebruikt. Heb al veel varianten geprobeerd, maar de meeste hebben ofwel weinig smaak ofwel ze bakken niet lekker bruin.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.654 andere abonnees

%d bloggers liken dit: