De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik mengde alles met pasta en de laatste kant-en-klare croutons uit de voorraadkast, en de lunch was klaar. De smaken bevielen mij zó goed dat ik besloot het vaker te maken, en vandaag vindt het recept uiteindelijk ook zijn weg naar deze blog!
Dit gerecht is ideaal voor warme zomerdagen. En met wat shortcuts hier en daar – kant-en-klare pesto, croutons uit een pakje en reepjes gegaarde kipfilet – vergt het zelfs maar een kwartiertje van je kostbare tijd. De meeste ingrediënten heb ik trouwens standaard in huis; de burrata maakt het met z’n romige textuur heerlijk luxueus.
Pastasalade is zo’n typisch gerecht dat ik maak als er een hittegolf heerst. Andere klassiekers voor dit weer zijn tomaat-garnaal en kipburgers. Allemaal makkelijk, snel klaar en weinig kooktijd. Het is daarenboven één van de favoriete gerechten van onze oudste dochter, dus zo tijdens de examens zet ik het nog eens extra op tafel.
Hoe maak je deze pastasalade met pesto, kip en burrata?
Ik geef je hier graag de instructies mee om alles “vanaf nul” zelf te maken, maar weet dus dat er een aantal shortcuts mogelijk zijn om het jezelf wat makkelijker te maken. Kies je voor kant-en-klare pesto (ik vind die uit het versvak het lekkerste), een zak croutons en gare kippenreepjes, dan kan je de twee volgende paragrafen gezwind overslaan. 🙂
Eerst en vooral kook ik de pasta gaar, zoals altijd in ruim gezouten water. Giet hem nadien af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken terwijl je de andere componenten bereidt. Maak de pesto volgens dit recept, en zet apart tot gebruik.
Kruid de kipfilet met peper en zout en bak gaar in een scheutje olijfolie. Scheur hem – eens afgekoeld – in stukjes. Bak nadien de stukjes ciabatta in dezelfde pan met een extra scheutje olijfolie goudbruin, en kruid met zout. Rooster tot slot ook de pijnboompitten in dezelfde pan.
Snijd de komkommer intussen overlangs in 4 en verwijder de zaadlijsten. Je kan ze er eenvoudigweg uitsnijden, of uitschrapen met een lepel. Snijd de komkommer in blokjes en halveer de kerstomaten.
Nu gaan we de pastasalade met pesto, kip en burrata samenstellen. Schep de pasta om met de pesto en komkommer. Roer er dan ook de kip, tomaten en sla door en schep goed om, zodat alles een dun laagje pesto krijgt. Om dat te vergemakkelijken, voeg ik er nog een scheutje olijfolie aan toe. Kruid bij met peper van de molen en zout.
Schep de pasta op 4 borden. Verdeel er de ham (1 snede per bord) en burrata (een halve bol per bord) over. Werk het geheel af met parmezaan, croutons en pijnboompitten. Sprenkel er eventueel nog wat extra olijfolie over, en serveer.
Tips voor het bereiden van deze pastasalade met pesto, kip en burrata
Ik zou hier graag een lijstje met tips zetten, maar eerlijk: er is niets moeilijks aan dit recept en weinig dat kan mislukken. Houd alleen je pan met croutons en pijnboompitten in de gaten, zodat ze zeker niet verbranden.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pastasalade met pesto, kip en burrata geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pastasalade met pesto, kip en burrata
Equipment
- pastakookpot
- braadpan
Ingrediënten
- 350 g pasta bijv. fusilli, spirelli, penne, …
- 1 kipfilet
- peper en zout
- olijfolie
- 1/2 ciabatta
- 50 g pijnboompitten
- 1 komkommer geschild
- 400 g gemengde kerstomaten
- 1 potje pesto zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 60 g gemengde jonge sla
- 4 sneden rauwe ham bijv. Ganda, Serrano of parma
- 2 bollen burrata
- 50 g parmezaanschilfers
Instructies
- Kook de pasta gaar in ruim gezouten water volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Giet af, spoel overvloedig met koud water en laat uitlekken.
- Kruid de kipfilet met peper en zout en bak gaar in olijfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en scheur of snijd in stukjes.
- Scheur de ciabatta in stukjes.
- Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak de ciabatta aan alle zijden goudbruin. Kruid met zout en laat uitlekken op keukenpapier.
- Rooster de pijnboompitten in dezelfde pan goudbruin.
- Schil de komkommer (indien gewenst), snijd overlangs in 4 en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes.
- Halveer de kerstomaten.
- Meng de pasta met pesto en komkommerblokjes.
- Roer er ook de kip, tomaten en sla door, samen met een scheutje olijfolie. Kruid bij met peper en zout.
- Verdeel de pastasalade over 4 borden.
- Scheur de ham in repen en verdeel over de borden.
- Doe hetzelfde met de burrata.
- Garneer met parmezaan, croutons en pijnboompitten.
- Werk af met een extra scheutje olijfolie, peper en zout.
Veel gestelde vragen
Ja hoor! Ik zou kiezen voor buffelmozzarella, maar de gewone kan natuurlijk ook.
Ja, verwijder dan wel de zaadlijsten. Voor dit recept volstaan 2 à 3 tomaten.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Frozen yoghurt met aardbei en amandel
2 jaar geleden: Pasta met paprika, feta en peterselie
3 jaar geleden: Kip-quinoapannetje met koriandersalsa
4 jaar geleden: Vlierbloesemmousse met aardbeien
5 jaar geleden: Gemarineerde zalmspiesjes met nectarinesalsa
6 jaar geleden: Moussaka met courgette
7 jaar geleden: Côte à l’os met sla
8 jaar geleden: Mafaldini met lamsragù
Dit ziet er te lekker uit! Ik ga dit recept proberen.
Leuk! Laat het smaken!
Super lekker
Blij dat te horen! Bedankt!