Een lunchdate met een bakgekke collega bracht mij op het idee om nog eens een plaatcake in de oven te schuiven. Plaatcake wordt eigenlijk helemaal op dezelfde manier bereid als gewone cake, maar je bakt hem uitgestreken op een bakplaat, in plaats van in een hoge of ronde cakevorm. Het voordeel hiervan is dat hij sneller klaar is, én dat je hem gemakkelijk kan “pimpen” met allerlei lekkers.
In de delicious van deze maand staat een heel dossier over cake. Er wordt eerst in detail uitgelegd hoe je een klassieke cake bakt, en dan komen er enkele recepten voor variaties aan bod. Blijkbaar is het beter om cake met een houten lepel handmatig te roeren en mengen, dan een machine te gebruiken. De reden hiervoor zou zijn dat je hem zo luchtiger kan maken. Ik heb dit dan maar eens in de praktijk omgezet, en hoewel het eindresultaat heel lekker was, weet ik niet of het voor de smaak zoveel verschil uitmaakt dat ik deze keer pure armkracht gebruikt heb in plaats van mijn geliefde KitchenAid. En gezien de inspanning niet gering is, zal ik de volgende keer toch weer mijn gebruikelijke methode volgen, denk ik… Belangrijk daarbij is dat je de beslagklopper gebruikt, en niet de garde.
Ik heb de variatie met bosbessen gemaakt. Deze zwart-blauwe besjes zijn het toppunt van gezondheid. Ze zouden voor vanalles en nog wat goed zijn: hart- en bloedvaten, het geheugen, de urinewegen, de spijsvertering en zelfs de ogen. Wat er ook van zij, ze zijn vooral erg lekker!
Door in het klassieke “quarte quarts”-recept één ei te vervangen door 50 g yoghurt, blijft de cake wat vochtiger en smeuïger, wat ideaal is voor een plaatgebak, dat toch de neiging heeft om wat sneller uit te drogen.
Je kan met dit recept eindeloos variëren. Ik denk bijvoorbeeld dat appelstukjes, en een snuifje kaneel in het deeg, ook erg lekker moet zijn. Of abrikozen en honing… Of peer en amandelen… of…
Wat heb je nodig?
200 g boter op kamertemperatuur
200 g suiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
50 g volle yoghurt
200 g bloem, gezeefd
250 g bosbessen
3 el geschaafde amandelen
bloemsuiker
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Roer de boter, suiker en vanillesuiker samen luchtig en smeuïg. Als je dit met de hand doet, heb je een sterke arm, veel uithoudingsvermogen en een 10-tal minuutjes nodig. Je hebt genoeg geroerd als de suiker opgelost is en je hem niet meer voelt “knisperen”.
Roer er één voor één de eieren door. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Je merkt dat doordat je beslag weer aan de kom gaat kleven.
Schep er dan luchtig de bloem door, in een viertal delen. Meng niet meer dan strikt noodzakelijk.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er het beslag op.
Strijk glad met een paletmes.
Verdeel er de bosbessen over en strooi er ook het amandelschaafsel over.
Zet de plaat een half uur in de oven.
Laat de cake afkoelen in het bakpapier op een rooster.
Bestrooi met bloemsuiker.
Dankjewel voor de goede uitleg.
Eindelijk kan ik cake bakken!
Super gelukkig en super contente gasten….ik ga er nog eentje maken!
Dank je wel om te laten weten, Kristine! Ik ben blij dat het gelukt is & gesmaakt heeft! 🙂
Mmmm breng eens een stukje tot bij mij ☺️
Zo de plaatcake zit in de oven. Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker en verder afwachten maar….
Super, hoop dat het goed bevalt! 🙂