Dit is echt zo’n recept dat ik al jaren maak. Ik knipte het ooit uit een kooktijdschrift, bij een reportage over Jamie Oliver. Je kan over Jamie zeggen wat je wil, maar de man wéét wat een goed recept is. Meestal eenvoudig te volgen en met gangbare ingrediënten, maar altijd met een uitstekend resultaat. Ik ben zelf vooral fan van Jamie zijn oudste werk: van de Naked Chef boeken tot Kook! en Jamie’s Italië. De laatste kookboeken die hij uitgaf, vind ik zelf minder geslaagd, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Deze gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers is heel simpel te maken, maar het resultaat is top. Zalm met zo’n gekarameliseerd korstje, wat frisheid van de limoen en genoeg pit door de koriander en chili: je mag er mij in het midden van de nacht voor wakker maken. Ik bereid hem meestal in de oven, maar ook op de barbecue doet hij het niet slecht. Leg hem in een aluminium bakje, sluit het deksel van de barbecue en laat hem tien minuutjes garen. Serveer met wat extra partjes limoen en laat je gasten hun eigen stuk naar smaak garneren met koriander, chili en pijpajuin. Gewoonweg zalig!
Dit recept komt er op vraag van lezeres Olivia, die op mijn Facebookpagina suggereerde om nog eens een visrecept te posten. Bedankt voor de input, Olivia! Heb je zelf suggesties? Laat dan gerust ook een berichtje achter.
Bron: Jamie Oliver
Wat heb je nodig?
1 kg zalmfilet
125 ml sojasaus
2 stengels citroengras, gekneusd
1 bos koriander, stengels fijngehakt en blaadjes apart gehouden
3 cm gember, geraspt
4 teentjes look, geperst
4 el honing
2 rode chili’s, fijngehakt
4 pijpajuintjes, gehakt
2 limoenen
Hoe ga je tewerk?
Steek de zalmfilet in een grote, afsluitbare diepvrieszak.
Giet er de sojasaus bij.
Doe er citroengras, korianderstelen, gember en look bij.
Sluit de zak af en masseer de kruiden en sojasaus goed in de zalm zodat alles bedekt is.
Laat minstens een uur en maximaal een halve dag marineren in de koelkast.
Verwarm de ovengrill (of barbecue) voor op de hoogste stand.
Neem de zalm uit de marinade en wrijf er de grove stukken gember, look en koriander af.
Leg de zalm in een ovenschaal en wrijf in met de honing.
Grill 10 minuten (of tot hij gaar is).
Neem uit de oven en maak het roze vlees een beetje los.
Pers er de limoenen over uit.
Garneer met korianderblaadjes, chili en pijpajuin.
Serveer de gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers.
Oh dit recept wil ik zeker een keer uitproberen, complimenten voor je foto’s!