Gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers

2 augustus 2016 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Snel klaar

Dit is echt zo’n recept dat ik al jaren maak. Ik knipte het ooit uit een kooktijdschrift, bij een reportage over Jamie Oliver. Je kan over Jamie zeggen wat je wil, maar de man wéét wat een goed recept is. Meestal eenvoudig te volgen en met gangbare ingrediënten, maar altijd met een uitstekend resultaat. Ik ben zelf vooral fan van Jamie zijn oudste werk: van de Naked Chef boeken tot Kook! en Jamie’s Italië. De laatste kookboeken die hij uitgaf, vind ik zelf minder geslaagd, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Deze gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers is heel simpel te maken, maar het resultaat is top. Zalm met zo’n gekarameliseerd korstje, wat frisheid van de limoen en genoeg pit door de koriander en chili: je mag er mij in het midden van de nacht voor wakker maken. Ik bereid hem meestal in de oven, maar ook op de barbecue doet hij het niet slecht. Leg hem in een aluminium bakje, sluit het deksel van de barbecue en laat hem tien minuutjes garen. Serveer met wat extra partjes limoen en laat je gasten hun eigen stuk naar smaak garneren met koriander, chili en pijpajuin. Gewoonweg zalig!

Dit recept komt er op vraag van lezeres Olivia, die op mijn Facebookpagina suggereerde om nog eens een visrecept te posten. Bedankt voor de input, Olivia! Heb je zelf suggesties? Laat dan gerust ook een berichtje achter.

Bron: Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

1 kg zalmfilet
125 ml sojasaus
2 stengels citroengras, gekneusd
1 bos koriander, stengels fijngehakt en blaadjes apart gehouden
3 cm gember, geraspt
4 teentjes look, geperst
4 el honing
2 rode chili’s, fijngehakt
4 pijpajuintjes, gehakt
2 limoenen

Hoe ga je tewerk?

Steek de zalmfilet in een grote, afsluitbare diepvrieszak.
Giet er de sojasaus bij.
Doe er citroengras, korianderstelen, gember en look bij.
Sluit de zak af en masseer de kruiden en sojasaus goed in de zalm zodat alles bedekt is.

Zalm marineren in diepvrieszak / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Laat minstens een uur en maximaal een halve dag marineren in de koelkast.

Verwarm de ovengrill (of barbecue) voor op de hoogste stand.
Neem de zalm uit de marinade en wrijf er de grove stukken gember, look en koriander af.

Zalm in ovenschaal leggen om te grillen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Leg de zalm in een ovenschaal en wrijf in met de honing.
Grill 10 minuten (of tot hij gaar is).

Neem uit de oven en maak het roze vlees een beetje los.
Pers er de limoenen over uit.
Garneer met korianderblaadjes, chili en pijpajuin.

Serveer de gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers.

Gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele Aziatische recepten

Sushi bake met tonijn en avocado

Sushi bake met tonijn en avocado

Maak samen met mij deze sushi bake met tonijn en avocado en ontdek hoe eenvoudig zelfgemaakte sushi kan zijn! En neen: je hoeft niet aan de slag met een bamboematje of chopsticks: ik maak gewoon alles in een ovenschaal. Niet helemaal authentiek misschien, maar de...

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise

Rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise

Oh ja, deze rijstkoekjes met tonijn en chilimayonaise gaan je nieuwe favoriet worden! Voor mij behoren ze alvast tot de lijst van gerechten die ik zowat elke dag zou kunnen eten. Veel textuur, tonnen smaak en met frisse Aziatische inslag: dat is hoe ik het graag wil....

1 Reactie

  1. Jonna@Burgertrutjes

    Oh dit recept wil ik zeker een keer uitproberen, complimenten voor je foto’s!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.