De iconische witte Bake Off tent is weer neergestreken in Vlaanderen. Tien gepassioneerde hobbybakkers nemen het week na week tegen elkaar op om de titel in de wacht te slepen. De grappen en grollen van Wim Opbrouck, de dromerige beelden van het idyllische domein en het deskundig commentaar van de jury maken het plaatje compleet. Ik zat vorige week alvast op het puntje van mijn stoel om geen seconde van de bakwedstrijd te missen.
Dit jaar is trouwens extra speciaal, want ATAG België is partner van Bake Off Vlaanderen. Als ambassadrice mocht ik daarom deze zomer al een bezoekje brengen aan de set. Indrukwekkend om de tent, juryleden en immer sympathieke Wim Opbrouck ook eens in het echt te zien! Het verbaasde mij hoeveel mensen dagelijks in de weer zijn om het programma te maken, en wat er allemaal komt kijken bij zo’n opname.
Via een grote omweg – want bij Bake Off wordt er altijd van binnen naar buiten gefilmd en moet je dus extra voorzichtig zijn om niet in beeld te lopen – mochten we plaatsnemen in het legendarische prieeltje om een stukje taart te proeven. We konden zelfs kennis maken met de lieftallige “huisdieren” van de bakwedstrijd. Die lieten zich al die aandacht welgevallen!
De eerste opdracht van de wedstrijd inspireerde mij om deze plaatkoek met pruimen en crumble te bakken. Nu het schooljaar weer gestart is, zoek ik regelmatig naar makkelijke baksels om de meisjes te verrassen als ze uit de klas komen, of om hun mee te geven als snack. En ja, ik weet het, er zit boter en suiker en witte bloem in, maar ik ben ervan overtuigd dat een zelfgebakken lekkernij nog altijd een stuk gezonder is dan iets dat uit een fabriek komt. I rest my case.
Ik heb mijn klassiek zanddeeg voor dit recept verrijkt met amandelmeel, en belegd met een mengsel van pruimen, bosbessen, kaneel en vanille. Andere vruchten kunnen natuurlijk ook: laat je inspireren door wat in seizoen is en proef de vulling voor je hem op de koek smeert, zodat je zeker weet dat de balans zoet-zuur goed zit. Afwerken met een krokante topping van amandelen en bruine suiker, en de plaatkoek met pruimen is al klaar. Niet moeilijk, vrij snel en toch heerlijk troostend: mijn favoriete najaarsbaksel!
In samenwerking met ATAG.
Plaatkoek met pruimen en crumble
Equipment
- Rechthoekige bakvorm 20 x 30 cm
- mixer
- Oven
Ingrediënten
- 300 g tarwebloem
- 150 g kristalsuiker
- 200 g koude boter in blokjes gesneden
- 75 g amandelpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
Voor de vulling
- 450 g pruimen ik verkies reine claude of président
- 100 g bosbessen
- sap van 1/2 citroen
- 70 g kristalsuiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel vanillepasta of 1 tl vanille-extract
- 2 eetlepels maïszetmeel maïzena
- scheutje water
Voor de crumble
- 100 g amandelschilfers
- 50 g bruine suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Mix in een foodprocessor bloem, suiker, boter, amandelpoeder en zout tot zich een deeg vormt. Dit kan even duren, dus mix lang genoeg.
- Bekleed een bakblik van 30 op 20 cm met bakpapier.
- Schep 4/5 van het deeg in de vorm, leg er een stukje plasticfolie op en duw plat tot de bodem helemaal bedekt is.
- Verwijder de folie en bak de koek 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak intussen de vulling.
- Halveer de pruimen en verwijder de pit.
- Doe pruimen, bosbessen, citroensap, suiker, kaneel en vanille in een kookpot met dikke bodem en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten op middelhoog vuur doorkoken onder regelmatig roeren.
- Roer de maïzena los met een scheutje water en roer door de vruchtencompote tot goed gemengd. Laat nog 1 minuut doorkoken en neem van het vuur.
- Normaalgezien is het fruit door het koken en roeren uit elkaar gevallen. Mocht je toch nog grote stukken hebben, kan je die met een houten lepel een beetje plat duwen.
Voor de crumble
- Meng amandelschilfers en bruine suiker met je vingers door het overgebleven deeg, terwijl je het in kruimels uit elkaar wrijft.
Voor de afwerking
- Schep de vruchtencompote op de koek.
- Verdeel er de crumble over en duw een beetje in de compote.
- Bak nog 25 minuten.
- Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Ga met een mes langs de randen en neem de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm.
- Snijd in stukken.
- Serveer de plaatkoek met pruimen en crumble.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
2 jaar geleden: 22 verrassende courgetterecepten
3 jaar geleden: Penne caprese met buffelmozzarella
4 jaar geleden: Frozen yoghurt met aardbeien en amandel
5 jaar geleden: Gebakken zalm met boontjes en sauce vièrge
Heel lekker en omdat ik geen amandels schilfers had fijngemalen walnoten gebruikt
Dat zal inderdaad ook heel lekker zijn! Bedankt voor je berichtje Katrien, blij dat het gesmaakt heeft!