Snelle lasagne met chorizo en oregano

17 februari 2018 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Heb jij dat ook soms, zo van die dagen dat je álles zou opeten? Van een stukje kaas naar een warme chocomelk, van een kinder bueno naar (de bodem van) een grote zak chips? Ik ook! De laatste weken zijn er wel meer van die dagen. Ligt het aan de winter die nu wel érg lang lijkt te duren, aan de vermoeidheid die langzaamaan mijn lichaam binnensluipt, of gewoon, aan mijzelf en mijn niet aflatende honger naar alles dat lekker is? Ik weet het niet… Wat ik wél weet, is dat er maar één iets is dat zo’n bui kan doen stoppen: een gezonde portie comfort food, ofte “troosteten“. En dan komt deze snelle lasagne als geroepen.

Snelle lasagne met chorizo en oregano / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik geef het toe: echt snel is deze lasagne niet. Een ovenschotel vraagt nu eenmaal een beetje tijd en geduld. Maar met drie eenvoudige trucjes maak ik de bereiding toch een stuk eenvoudiger. Eén: we maken geen bechamel, maar een simpel mengsel van ricotta, room, ei en kaas. Twee: we gebruiken chorizo om de ragù een diepe smaak mee te geven, zónder inkoken. En drie: we voegen vermouth toe in plaats van rode wijn, alweer om te vermijden dat je de saus al te lang moet laten doorkoken om de zure alcoholsmaak kwijt te raken.

Ingrediënten snelle lasagne / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het resultaat is een heerlijk dampende pot lasagne, homemade en vers. Zelf vind ik hem trouwens een stuk minder zwaar dan de traditionele variant, waarschijnlijk door het ontbreken van een echte kaassaus. En toch geeft hij evenveel voldoening, evenveel troost als “the real deal”. Schuif de zak chips maar aan de kant: voor zo’n snelle lasagne mag je mij altijd storen!

Tomatensaus met gehakt, chorizo en oregano / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Snelle lasagne met chorizo en oregano / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snelle lasagne met chorizo en oregano

Echte “comfort food”, maar dan een stuk sneller én lichter dan de traditionele variant: dat is deze snelle lasagne met chorizo en oregano.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 1 uur
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • sauteerpan
  • mengkom
  • ovenschotel
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 250 g verse lasagnevellen
  • 2 bollen buffelmozzarella in stukken getrokken
  • 50 g parmezaan geraspt
  • peper en zout
  • enkele takjes oregano ter garnering

Voor de tomatensaus

  • 200 g chorizo in blokjes gesneden
  • 2 teentjes look geperst
  • 2 uien schoongemaakt en grof gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 300 g varkens-kalfsgehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 100 ml rode vermouth
  • 700 ml passata
  • 10 takjes verse oregano alleen de blaadjes

Voor de kaassaus

  • 450 g ricotta
  • 100 ml lichte room
  • 2 eieren
  • 100 g geraspte parmezaan

Instructies
 

  • Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Doe er de chorizoblokjes in en roerbak tot ze lichtjes beginnen kleuren.
  • Schep de meeste olie uit de pan en zet het vuur iets lager.
  • Voeg ui en look toe en bak glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul.
  • Lepel er de tomatenpuree bij en bak even mee tot de puree zich goed vermengd heeft met het gehaktmengsel.
  • Blus met vermouth en laat verdampen.
  • Voeg de passata toe en laat 10 minuten pruttelen.
  • Roer er de oreganoblaadjes door.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Roer ricotta, room, eieren en parmezaan door elkaar.
  • Kruid bij met flink wat zout en zwarte peper van de molen.
  • Lepel een dun laagje tomatensaus op de bodem van een grote ovenschaal.
  • Leg er 1/3 van de lasagnebladen op.
  • Verdeel er de helft van de tomatensaus en 1/3 van het kaasmengsel over.
  • Herhaal.
  • Leg er de laatste lasagnevellen op, lepel er de overgebleven kaassaus over en verdeel er mozzarella en parmezaan over.
  • Garneer met het grootste deel van de oregano.
  • Schuif in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin.
  • Werk af met de laatste oreganoblaadjes voor wat extra kleur.
  • Serveer de snelle lasagne met chorizo en oregano.
Trefwoord chorizo, gehakt, lasagne, mozzarella, oregano, parmezaan, pasta, ricotta, room, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

4 Reacties

  1. Ans Ruitenberg

    lijkt me heerlijk

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest