Heb jij dat ook soms, zo van die dagen dat je álles zou opeten? Van een stukje kaas naar een warme chocomelk, van een kinder bueno naar (de bodem van) een grote zak chips? Ik ook! De laatste weken zijn er wel meer van die dagen. Ligt het aan de winter die nu wel érg lang lijkt te duren, aan de vermoeidheid die langzaamaan mijn lichaam binnensluipt, of gewoon, aan mijzelf en mijn niet aflatende honger naar alles dat lekker is? Ik weet het niet… Wat ik wél weet, is dat er maar één iets is dat zo’n bui kan doen stoppen: een gezonde portie comfort food, ofte “troosteten“. En dan komt deze snelle lasagne als geroepen.
Ik geef het toe: echt snel is deze lasagne niet. Een ovenschotel vraagt nu eenmaal een beetje tijd en geduld. Maar met drie eenvoudige trucjes maak ik de bereiding toch een stuk eenvoudiger. Eén: we maken geen bechamel, maar een simpel mengsel van ricotta, room, ei en kaas. Twee: we gebruiken chorizo om de ragù een diepe smaak mee te geven, zónder inkoken. En drie: we voegen vermouth toe in plaats van rode wijn, alweer om te vermijden dat je de saus al te lang moet laten doorkoken om de zure alcoholsmaak kwijt te raken.
Het resultaat is een heerlijk dampende pot lasagne, homemade en vers. Zelf vind ik hem trouwens een stuk minder zwaar dan de traditionele variant, waarschijnlijk door het ontbreken van een echte kaassaus. En toch geeft hij evenveel voldoening, evenveel troost als “the real deal”. Schuif de zak chips maar aan de kant: voor zo’n snelle lasagne mag je mij altijd storen!
Snelle lasagne met chorizo en oregano
Equipment
- sauteerpan
- mengkom
- ovenschotel
- Oven
Ingrediënten
- 250 g verse lasagnevellen
- 2 bollen buffelmozzarella in stukken getrokken
- 50 g parmezaan geraspt
- peper en zout
- enkele takjes oregano ter garnering
Voor de tomatensaus
- 200 g chorizo in blokjes gesneden
- 2 teentjes look geperst
- 2 uien schoongemaakt en grof gehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblaadje
- 300 g varkens-kalfsgehakt
- 70 g tomatenpuree
- 100 ml rode vermouth
- 700 ml passata
- 10 takjes verse oregano alleen de blaadjes
Voor de kaassaus
- 450 g ricotta
- 100 ml lichte room
- 2 eieren
- 100 g geraspte parmezaan
Instructies
- Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur.
- Doe er de chorizoblokjes in en roerbak tot ze lichtjes beginnen kleuren.
- Schep de meeste olie uit de pan en zet het vuur iets lager.
- Voeg ui en look toe en bak glazig.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Lepel er de tomatenpuree bij en bak even mee tot de puree zich goed vermengd heeft met het gehaktmengsel.
- Blus met vermouth en laat verdampen.
- Voeg de passata toe en laat 10 minuten pruttelen.
- Roer er de oreganoblaadjes door.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Roer ricotta, room, eieren en parmezaan door elkaar.
- Kruid bij met flink wat zout en zwarte peper van de molen.
- Lepel een dun laagje tomatensaus op de bodem van een grote ovenschaal.
- Leg er 1/3 van de lasagnebladen op.
- Verdeel er de helft van de tomatensaus en 1/3 van het kaasmengsel over.
- Herhaal.
- Leg er de laatste lasagnevellen op, lepel er de overgebleven kaassaus over en verdeel er mozzarella en parmezaan over.
- Garneer met het grootste deel van de oregano.
- Schuif in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin.
- Werk af met de laatste oreganoblaadjes voor wat extra kleur.
- Serveer de snelle lasagne met chorizo en oregano.
lijkt me heerlijk
Dank je wel!
deze wil ik wel opeten!
?