Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

24 april 2021 | Frisse slaatjes, Gezond, Hittegolf, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Mijn favorieten, Recepten, Snel klaar

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen – heel graag zelfs – maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik kon maar geen leuk lentegerecht bedenken. Tot ik op een ochtend wakker werd en deze salade met asperges, ham en parmezaankrokant gewoon – als bij wonder – in mijn hoofd opkwam.

Het is een vrij simpel gerecht dat gebruikt maakt van eenvoudige ingrediënten. De twist zit hem in de smaakmakers in het recept: dragon en parmezaan. Beiden zorgen voor een verrassing in de mond. De parmezaankrokantjes zorgen voor intense zoutheid, wat nootachtige toetsen van sesam en een beetje warmte van venkelzaad. De dressing zorgt voor een zuurtje en wat frisheid.

Er is weinig dat in dit recept kan fout lopen, maar toch nog enkele tips:

  • Kook de asperges niet door. Schil de asperges, leg ze in een brede kookpot waar ze plat inpassen, en breng ze samen met een snuifje zout aan de kook. Zet het vuur uit eens het water begint te koken. Ik gebruik voor deze salade dunne asperges (die zijn ook een stuk goedkoper dan de gewone maat) en die hebben maar 5 minuutjes in het warme water nodig. Gebruik je gewone asperges, dan moet je op een kwartier rekenen. Op deze manier blijven de asperges mooi beetgaar, en beschadig je de fragiele kopjes niet.
  • Bewaar de aspergeschillen en -uiteinden. Zelf vries is deze in in een grote diepvrieszak, en maak ik er soep van eens ik genoeg heb (van +/- 2 kg asperges). Je kan ze ook gebruiken voor bouillon als je bijvoorbeeld deze risotto met asperges en tuinkruiden of mijn risotto met groene asperges en munt maakt.
  • Bak de parmezaankrokantjes niet te bruin. Als je de kaas in de oven schuift, zal die eerst smelten, dan zacht beginnen bubbelen, en dan kleuren. Eens je aan die laatste fase zit, hou je de krokantjes best goed in het oog. Neem ze uit de oven eens ze lichtbruin zijn. Te donkere kaas krijgt een bittere smaak, en dat willen we vermijden.
  • Gebruik lekkere olijfolie. In dit recept is de dressing één van de belangrijkste componenten. Kies dus voor de beste olijfolie die je je kan en wilt veroorloven. Kruid royaal bij met peper en zout.

Het zonnige weer is alvast de ideale gelegenheid om deze salade met asperges eens uit te proberen. Neem een half uurtje de tijd in de keuken, en je hebt al een écht feestmaal. Als je dit recept gemaakt hebt, zou het mij enorm plezier doen als je hieronder een reactie achterlaat. Smakelijk!

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Deze salade met asperges, ham en parmezaankrokant is licht, verrassend en smaakvol. De dressing met dragon en de kerstomaten zorgen voor een frisse toets. Lekker als lunch of voorgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch, Salade, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • brede kookpot

Ingrediënten
  

  • 500 g witte asperges
  • 100 g jonge slablaadjes
  • 400 g kerstomaten aan de rank
  • 4 sneden gedroogde ham bijv. Gandaham of parmaham

Voor de parmezaankrokantjes

  • 60 g geraspte parmezaan
  • 1 tl (zwarte) sesamzaadjes
  • 1 tl venkelzaadjes

Voor de dressing

  • 2 tl mosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 6 el olijfolie
  • 10 takjes dragon alleen de blaadjes, fijngehakt
  • zwarte peper en zout

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek de houterige uiteinden af.
    Asperges, tomaat, jonge sla en parmezaan / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Leg de asperges in een brede kookpot en zet net onder water.
  • Voeg een snuifje zout toe en breng aan de kook.
    Asperges koken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zet het vuur af eens het water kookt, en laat de asperges zo verder garen. Als je dunne asperges gebruikt, hebben ze maar een 5-tal minuutjes nodig. Voor gewone moet je 10 à 15 minuten rekenen.

Voor de parmezaankrokantjes

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
  • Maak 4 hoopjes van de parmezaan op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel er het sesam- en venkelzaad over.
    Parmezaankrokant maken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Bak in +/- 10 minuten goudbruin in de oven.
  • Laat afkoelen en breek in stukken.

Voor de dressing

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing.
  • Kruid bij met peper en zout.
    Dressing van mosterd, witte wijnazijn, olijfolie en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Voor de afwerking

  • Verdeel de slablaadjes over 4 borden.
  • Halveer de kerstomaten en leg samen met de aspergestukjes op de sla.
  • Scheur de sneden ham in 2 en drapeer de stukjes op de salade.
  • Verdeel er de parmezaankrokantjes over en werk af met de dressing.
  • Serveer de salade met asperges, ham en parmezaankrokant.

Notities

  • Kook de asperges niet door. Schil de asperges, leg ze in een brede kookpot waar ze plat inpassen, en breng ze samen met een snuifje zout aan de kook. Zet het vuur uit eens het water begint te koken. Ik gebruik voor deze salade dunne asperges (die zijn ook een stuk goedkoper dan de gewone maat) en die hebben maar 5 minuutjes in het warme water nodig. Gebruik je gewone asperges, dan moet je op een kwartier rekenen. Op deze manier blijven de asperges mooi beetgaar, en beschadig je de fragiele kopjes niet.
  • Bewaar de aspergeschillen en -uiteinden. Zelf vries is deze in in een grote diepvrieszak, en maak ik er soep van eens ik genoeg heb (van +/- 2 kg asperges). Je kan ze ook gebruiken voor bouillon als je bijvoorbeeld deze risotto met asperges en tuinkruiden of mijn risotto met groene asperges en munt maakt.
  • Bak de parmezaankrokantjes niet te bruin. Als je de kaas in de oven schuift, zal die eerst smelten, dan zacht beginnen bubbelen, en dan kleuren. Eens je aan die laatste fase zit, hou je ze best goed in het oog. Neem ze uit de oven eens ze lichtbruin zijn. Te donkere kaas krijgt een bitter smaakje, en dat willen we vermijden.
  • Gebruik lekkere olijfolie. In dit recept is de dressing één van de belangrijkste componenten. Kies dus voor de beste olijfolie die je je kan en wil veroorloven. Kruid royaal bij met peper en zout.
Trefwoord asperge, dragon, ham, olijfolie, parmezaan, prosciutto, sla
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Zeebaars met geroosterde groenten
4 jaar geleden: Tien verrassende recepten met gehaktballetjes
5 jaar geleden: Asperges met geitenkaas en rucolacrème
6 jaar geleden: Rabarber-ricottacake met aardbeien
7 jaar geleden: Turks getinte ovenschotel met pasta, gehakt en courgette

  • Zeebaars met geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Gehaktballetjes rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Asperges met geitenkaas en rucolacrème
    • Pin
  • Rabarber-ricottacake met aardbeien
    • Pin
    • Pin

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Vietnamese noedels met filet pur

Vietnamese noedels met filet pur

Januari sleept zich voort op zijn wollen kousenvoeten. De grijze wolken herbergen nog geen belofte van licht. Ik heb mij deze week weer op gang getrokken, zachtjesaan, met behoedzame stapjes, vage plannen en voorzichtig ontluikend enthousiasme. December was donker...

2 Reacties

  1. Hilde De Rieck

    Ik heb het zonet gemaakt, héél lekker, zeker met dat parmesaankoekje erbij.
    De asperges heb ik na het koken even gewokt en dan laten afkoelen.

    Antwoord
    • Annelies

      Wat leuk dat je de salade al gemaakt hebt! Blij te horen dat het in de smaak viel, bedankt voor je berichtje Hilde.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest