Ik fiets door de stad en knijp mijn ogen tot spleetjes. Rond mij hoor ik uitgelaten gebabbel, geritsel van papieren winkeltassen en zacht vogelgefluit. Ik zie groepjes die elkaar enthousiast begroeten bij een toevallige ontmoeting, mama’s die hun kind aan het handje door de straten leiden, volle terrassen met vrolijke studenten in winterjas. De zonnestralen schijnen in mijn gezicht en ik heradem.
De eerste pré-lentedagen zijn een feit. Ze brengen verwachting en hoop: voorzichtig dagdromen over zonnige dagen op het strand, luie namiddagen op m’n stadsbalkon en eindeloze barbecues in de zwoele avondzon. En alhoewel de kou en grijsheid nog lang niet verdwenen zijn, brengen ze mij ook energie, zin om bezig te zijn, om iets extra’s te doen. En dus staat er vandaag nog eens taart op tafel.
Deze appeltaart met hazelnotenfrangipane vergt geen speciale vaardigheden of moeilijk te verkrijgen bakmateriaal. Zelfs de tijd in de keuken is beperkt: in een half uurtje staat je baksel in de oven en kan je alvast genieten van de geur van gebrande noten en zoet fruit. Het is zo’n typisch gebak dat er prachtig uitziet, maar stiekem heel makkelijk is. Perfect om gasten te verrassen tijdens een etentje. Of, waarom niet, om vandaag samen van te genieten met je gezin of vrienden. Alleen dát al brengt de zon in huis!
Inspiratie: Tip Culinair Kerst 1996
Appeltaart met hazelnotenfrangipane
Equipment
- standmixer
- Oven
- bakplaat
Ingrediënten
- 50 g hazelnoten
- 50 g boter
- 50 g rietsuiker
- 1 ei
- 3 eetlepels abrikozenconfituur
- 3 friszure appels bijv. Kanzi
- bladerdeeg +/- 23 x 30 cm, ik nam een rol van Albert Heijn
Voor de afwerking
- 1 ei
- 2 eetlepels abrikozenconfituur
- citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren.
- Mix ze tot poeder.
- Meng boter en rietsuiker.
- Roer er het ei door.
- Voeg er ook het hazelnotenpoeder aan toe en roer tot je een redelijk gladde crème bekomt.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
- Rol het bladerdeeg uit en leg met bakpapier op een bakplaat of in een bakvorm.
- Leg eventuele restjes deeg op de randen en druk aan met een vork.
- Prik het deeg in.
- Smeer er de abrikozenconfituur op.
- Verdeel er nu de notencrème over.
- Leg er de appels in drie rijen dakpansgewijs op.
- Klop het ei los en kwast er de randen mee in.
- Schuif de vorm in de oven en bak in 30 à 35 minuten goudbruin en gaar.
- Verwarm intussen de overige abrikozenconfituur met een kneepje citroensap en roer glad.
- Neem de vorm uit de oven en kwast de appelplakjes in met de warme abrikozenconfituur.
- Laat volledig afkoelen op een rooster.
- Serveer de appeltaart met hazelnotenfrangipane.
Ziet er heerlijk uit. Een ideaal recept, lekker gemakkelijk en groots resultaat!
Bedankt Lianne!