De vakantie loopt op zijn laatste benen. Hij doet nochtans zijn uiterste best, met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Ik probeer er nog met volle teugen van te genieten, want voor je het weet is het weer al grijs, koude en regen dat de klok slaat.
Vooral in de keuken wil ik het zomergevoel zo lang mogelijk vasthouden. Met zomeringrediënten, die nu nog steeds volop geoogst worden en op hun best zijn. Denk courgette, boontjes en tomaten. En tuinkruiden natuurlijk. Die maken van elke eenvoudige maaltijd weer iets speciaals.
Vandaag heb ik voor jullie dit recept voor pasta pesto met tomaat en burrata klaar. De combinatie van pesto met zoet geroosterde tomaatjes, romige burrata en zoute parmezaan is top. Het is niet moeilijk en toch weer eens iets anders voor de altijd terugkerende vraag: “Wat eten we vandaag?”.
Het gerecht bestaat uit een aantal basisingrediënten:
- Kerstomaten. Zelf gebruik ik een mengeling van verschillende kleuren, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt en kan krijgen. Door ze te roosteren met balsamico en kruiden wordt hun smaak alleen maar intenser.
- Pasta. Ik vond bij Delhaize “fusillone” die ik niet kon weerstaan, omdat die er zo mooi uit zag. Uiteraard kan je ook iets anders gebruiken: spirelli, penne en tortiglione zijn waardige vervangers. Kies wel korte pasta, omdat die beter mengt met de tomaten.
- Burrata. Ik hou van zijn romig hart, dat deze pasta extra smeuïg maakt. Je kan ook (buffel)mozzarella gebruiken, al is het resultaat dan iets droger.
- Pesto. Door citroen toe te voegen, wordt het geheel wat spannender. Zelfgemaakt is best, uiteraard. Maar met kwalitatieve pesto uit een potje kan het ook.
Met deze pasta pesto op je weekmenu heb je alvast iets om naar uit te kijken. Het beste van het seizoen in een zalige pasta: mijn idee van vakantie!
Pasta pesto met tomaat en burrata
Equipment
- Oven
- kookpot
- Vijzel of mixer
Ingrediënten
- 500 g kerstomaten
- 1 teentje look geperst
- 5 takjes oregano
- 5 takjes tijm
- 1 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- peper en zout
- 500 g korte pasta fusilli, penne, …
- 1 bol burrata uitgelekt
- 50 g pijnboompitten geroosterd
- parmezaanse kaas voor de afwerking
Voor de pesto
- 35 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 teentje look geperst
- 20 g pijnboompitten geroosterd
- 2 bosjes basilicum 40 g, alleen de blaadjes
- 1 citroen alleen de zeste
- grof zeezout
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepels citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Schep de kerstomaten in een ovenschaal om met look, oregano, tijm, olijfolie, balsamicoazijn en royaal peper en zout.
- Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder de oregano- en tijmtakjes.
- Maak intussen de pesto.
- Mix of vijzel parmezaan met look en pijnboompitten tot een pasta.
- Voeg basilicum, citroenzeste en zout toe en mix verder tot gemengd.
- Leng aan met olijfolie en citroensap en kruid naar smaak bij.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
- Giet af en meng met de pesto en de tomaten in hun marinade.
- Verdeel de pasta over 4 borden.
- Geef er de burrata bij.
- Werk af met pijnboompitten en parmezaan.
- Serveer de pasta pesto met tomaat en burrata.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Panzanella met burrata en muntpesto
2 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
3 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
4 jaar geleden: Courgetti carbonara met ricotta
5 jaar geleden: Muffins met banaan en chocolade
6 jaar geleden: Banaan-havermoutmuffins
0 reacties