Pasta pesto met tomaat en burrata

22 augustus 2020 | Belgisch zomerweer, Hittegolf, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Snel klaar, Snelle pasta

De vakantie loopt op zijn laatste benen. Hij doet nochtans zijn uiterste best, met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Ik probeer er nog met volle teugen van te genieten, want voor je het weet is het weer al grijs, koude en regen dat de klok slaat.

Pasta pesto met tomaat en burrata_voor / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vooral in de keuken wil ik het zomergevoel zo lang mogelijk vasthouden. Met zomeringrediënten, die nu nog steeds volop geoogst worden en op hun best zijn. Denk courgette, boontjes en tomaten. En tuinkruiden natuurlijk. Die maken van elke eenvoudige maaltijd weer iets speciaals.

Tomaten roosteren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vandaag heb ik voor jullie dit recept voor pasta pesto met tomaat en burrata klaar. De combinatie van pesto met zoet geroosterde tomaatjes, romige burrata en zoute parmezaan is top. Het is niet moeilijk en toch weer eens iets anders voor de altijd terugkerende vraag: “Wat eten we vandaag?”.

Pasta pesto met tomaat en burrata_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het gerecht bestaat uit een aantal basisingrediënten:

Pesto maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Kerstomaten. Zelf gebruik ik een mengeling van verschillende kleuren, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt en kan krijgen. Door ze te roosteren met balsamico en kruiden wordt hun smaak alleen maar intenser.
  • Pasta. Ik vond bij Delhaize “fusillone” die ik niet kon weerstaan, omdat die er zo mooi uit zag. Uiteraard kan je ook iets anders gebruiken: spirelli, penne en tortiglione zijn waardige vervangers. Kies wel korte pasta, omdat die beter mengt met de tomaten.
  • Burrata. Ik hou van zijn romig hart, dat deze pasta extra smeuïg maakt. Je kan ook (buffel)mozzarella gebruiken, al is het resultaat dan iets droger.
  • Pesto. Door citroen toe te voegen, wordt het geheel wat spannender. Zelfgemaakt is best, uiteraard. Maar met kwalitatieve pesto uit een potje kan het ook.

Met deze pasta pesto op je weekmenu heb je alvast iets om naar uit te kijken. Het beste van het seizoen in een zalige pasta: mijn idee van vakantie!

Pasta pesto met tomaat en burrata_voor / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Pasta pesto met tomaat en burrata

Deze pasta pesto met geroosterde kerstomaten en romige burrata is smeuïg en smaakvol. Makkelijk en snel te maken, en toch wat specialer.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • kookpot
  • Vijzel of mixer

Ingrediënten
  

  • 500 g kerstomaten
  • 1 teentje look geperst
  • 5 takjes oregano
  • 5 takjes tijm
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper en zout
  • 500 g korte pasta fusilli, penne, …
  • 1 bol burrata uitgelekt
  • 50 g pijnboompitten geroosterd
  • parmezaanse kaas voor de afwerking

Voor de pesto

  • 35 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 teentje look geperst
  • 20 g pijnboompitten geroosterd
  • 2 bosjes basilicum 40 g, alleen de blaadjes
  • 1 citroen alleen de zeste
  • grof zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepels citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Schep de kerstomaten in een ovenschaal om met look, oregano, tijm, olijfolie, balsamicoazijn en royaal peper en zout.
  • Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de oregano- en tijmtakjes.
  • Maak intussen de pesto.
  • Mix of vijzel parmezaan met look en pijnboompitten tot een pasta.
  • Voeg basilicum, citroenzeste en zout toe en mix verder tot gemengd.
  • Leng aan met olijfolie en citroensap en kruid naar smaak bij.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
  • Giet af en meng met de pesto en de tomaten in hun marinade.
  • Verdeel de pasta over 4 borden.
  • Geef er de burrata bij.
  • Werk af met pijnboompitten en parmezaan.
  • Serveer de pasta pesto met tomaat en burrata.
Trefwoord basilicum, burrata, parmezaan, pasta, pesto, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Panzanella met burrata en muntpesto
2 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
3 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
4 jaar geleden: Courgetti carbonara met ricotta
5 jaar geleden: Muffins met banaan en chocolade
6 jaar geleden: Banaan-havermoutmuffins

  • Panzanella met burrata en muntpesto / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin
  • Opgeklopte feta met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgetti carbonara met ricotta / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Muffins met banaan en chocolade
    • Pin
    • Pin

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met gehaktballetjes en champignons

Pasta met gehaktballetjes en champignons

Deze pasta met gehaktballetjes en champignons is een echt herfstgerecht: royale comfort food met troostende smaken. Die zijn diep, aards en herkenbaar. Net wat je verwacht als het buiten steeds kouder wordt. Ik bedacht dit recept als 'spin-off' van de alom gekende...

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest