Deze pasta met gehaktballetjes en champignons is een echt herfstgerecht: royale comfort food met troostende smaken. Die zijn diep, aards en herkenbaar. Net wat je verwacht als het buiten steeds kouder wordt.
Ik bedacht dit recept als ‘spin-off’ van de alom gekende Zweedse balletjes die je bij Ikea kan eten. Ik voegde er verse brede lintpasta aan toe om de saus helemaal op te slorpen, en champignons om het ‘umami-gehalte‘ van de saus verder op te drijven.
Als de balletjes gerold zijn, heb je nog een 20-tal minuten nodig om deze pasta met gehaktballetjes op tafel te zetten. Schenk alvast een glaasje wijn uit, steek het haardvuur aan en zet een jazzplaat op: dit wordt genieten…
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pasta met gehaktballetjes en champignons. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pasta met gehaktballetjes en champignons geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pasta met gehaktballetjes en champignons
Equipment
- 1 kookpot voor de pasta
- 1 grote hapjespan
Ingrediënten
- 400 g verse pappardelle of andere lintpasta zoals tagliatelle
- 3 klontjes boter
- 1 scheutje olijfolie
Voor de gehaktballetjes
- 1 sjalot gepeld
- 1 teentje knoflook gepeld
- 1 bosje peterselie alleen de blaadjes
- 300 g gemengd gehakt kalf en varken
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
Voor de saus
- 250 g kastanjechampignons schoongemaakt
- 50 ml cognac
- 200 ml vleesfond rund of kalf
- 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- zwarte peper en zout vers gemalen
Instructies
Maak eerst de gehaktballetjes
- Hak de sjalot fijn en pers de look. Hak de peterselie fijn.
- Smelt een klontje boter op middellaag vuur en stoof er sjalot en look in aan tot glazig en licht gebruind. Laat afkoelen.
- Meng het gehakt met sjalot, look, peterselie, ei en paneermeel. Als het gehakt nog te vochtig is, kan je nog wat extra paneermeel toevoegen.
- Rol balletjes ter grootte van een grote knikker.
- Verhit een klontje boter met een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak er de balletjes goudbruin in aan. Schep uit de pan.
Voor de saus
- Snijd de champignons in plakjes.
- Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van de balletjes en bak er de champignons op hoog vuur goudbruin in aan. Kruid met peper en zout.
- Blus de pan met cognac en laat bijna volledig verdampen.
- Voeg er dan de vleesfond en room aan toe, en doe ook de balletjes weer in de pan. Laat de saus inkoken tot licht gebonden.
- Roer er de peterselie door en kruid royaal bij met versgemalen zwarte peper en zout.
Om te serveren
- Kook de verse pasta in 2 minuten gaar in flink gezouten water.
- Giet af en meng met de saus.
Veel gestelde vragen
Gebruik kant-en-klaar boerengehakt voor de balletjes en ga verder vanaf stap 4. Kies voor voorgesneden champignons en peterselie om de bereidingstijd verder in te korten.
Jazeker. Gebruik vegetarisch (kneed)gehakt waaraan je een royale dosis nootmuskaat toevoegt, en vervang de vleesfond door paddenstoelenbouillon. Kruid extra goed bij met peper en zout.
Ziet er terug heerlijk uit en op en top herfst. Ik maak dit zeker eens de komende week/weken en laat het weten hoe het was.
Oh leuk! Laat het smaken! 🙂