Pasta met gehaktballetjes en champignons

19 oktober 2024 | Originele gehaktballetjes, Recepten, Smakelijke herfstrecepten, Snelle pasta

Deze pasta met gehaktballetjes en champignons is een echt herfstgerecht: royale comfort food met troostende smaken. Die zijn diep, aards en herkenbaar. Net wat je verwacht als het buiten steeds kouder wordt.

Pasta met gehaktballetjes en champignons in pan op houten achtergrond met rode handdoek
  • Pin

Ik bedacht dit recept als ‘spin-off’ van de alom gekende Zweedse balletjes die je bij Ikea kan eten. Ik voegde er verse brede lintpasta aan toe om de saus helemaal op te slorpen, en champignons om het ‘umami-gehalte‘ van de saus verder op te drijven.

Als de balletjes gerold zijn, heb je nog een 20-tal minuten nodig om deze pasta met gehaktballetjes op tafel te zetten. Schenk alvast een glaasje wijn uit, steek het haardvuur aan en zet een jazzplaat op: dit wordt genieten

Pasta met gehaktballetjes en champignons op bord close-up, met de pan en een rode handdoek ernaast
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pasta met gehaktballetjes en champignons. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pasta met gehaktballetjes en champignons geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Pasta met gehaktballetjes en champignons op bord close-up, met de pan en een rode handdoek ernaast
  • Pin

Pasta met gehaktballetjes en champignons

Deze pasta met gehaktballetjes en champignons is pure comfort food: smeuïge balletjes en zijdezachte champignons in een smaakvolle roomsaus. Heerlijk!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta, Vleesgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 kookpot voor de pasta
  • 1 grote hapjespan

Ingrediënten
  

  • 400 g verse pappardelle of andere lintpasta zoals tagliatelle
  • 3 klontjes boter
  • 1 scheutje olijfolie

Voor de gehaktballetjes

  • 1 sjalot gepeld
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 1 bosje peterselie alleen de blaadjes
  • 300 g gemengd gehakt kalf en varken
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel

Voor de saus

  • 250 g kastanjechampignons schoongemaakt
  • 50 ml cognac
  • 200 ml vleesfond rund of kalf
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • zwarte peper en zout vers gemalen

Instructies
 

Maak eerst de gehaktballetjes

  • Hak de sjalot fijn en pers de look. Hak de peterselie fijn.
  • Smelt een klontje boter op middellaag vuur en stoof er sjalot en look in aan tot glazig en licht gebruind. Laat afkoelen.
  • Meng het gehakt met sjalot, look, peterselie, ei en paneermeel. Als het gehakt nog te vochtig is, kan je nog wat extra paneermeel toevoegen.
  • Rol balletjes ter grootte van een grote knikker.
  • Verhit een klontje boter met een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak er de balletjes goudbruin in aan. Schep uit de pan.

Voor de saus

  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van de balletjes en bak er de champignons op hoog vuur goudbruin in aan. Kruid met peper en zout.
  • Blus de pan met cognac en laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg er dan de vleesfond en room aan toe, en doe ook de balletjes weer in de pan. Laat de saus inkoken tot licht gebonden.
  • Roer er de peterselie door en kruid royaal bij met versgemalen zwarte peper en zout.

Om te serveren

  • Kook de verse pasta in 2 minuten gaar in flink gezouten water.
  • Giet af en meng met de saus.
Trefwoord champignon, cognac, gehakt, gehaktballen, pappardelle, pasta, peterselie, room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Wat als ik weinig tijd heb?

Gebruik kant-en-klaar boerengehakt voor de balletjes en ga verder vanaf stap 4. Kies voor voorgesneden champignons en peterselie om de bereidingstijd verder in te korten.

Kan ik deze pasta met gehaktballetjes en champignons vegetarisch maken?

Jazeker. Gebruik vegetarisch (kneed)gehakt waaraan je een royale dosis nootmuskaat toevoegt, en vervang de vleesfond door paddenstoelenbouillon. Kruid extra goed bij met peper en zout.

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

2 Reacties

  1. fortunatelyarbiter6c26bd2e50

    Ziet er terug heerlijk uit en op en top herfst. Ik maak dit zeker eens de komende week/weken en laat het weten hoe het was.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest