Muffins met banaan en chocolade

21 augustus 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik doe in het najaar mee aan de Foodsaverchallenge. Dat is een bloggersuitdaging rond koken met restjes. De uitdaging wordt georganiseerd door Rekub, een Antwerps restaurant dat uitsluitend met overschotjes kookt, en FoodSaver, producent van vacuümmachines. Bloggers worden gevraagd om te koken met voedsel dat anders zou worden weggegooid.

Intussen weet ik welke blog ik zal uitdagen, en uit welke lijst de ingrediënten gekozen worden. Nu is het wachten tot half september om te weten wie mij zal uitdagen en met welke vijf ingrediënten uit de lijst ik aan de slag moet om een origineel gerechtje te bedenken. Spannend allemaal! 🙂 Je kan al het nieuws over de uitdaging volgen via de Facebookpagina.

Om al een beetje te oefenen, maakte ik dit restjesgerecht. Deze muffins met banaan en chocolade zijn de perfecte restjesverwerkers: eieren, bruine bananen, een restje olie: je kan het er allemaal in kwijt. Daarenboven heb je slechts een kwartiertje tijd nodig om het beslag te maken. Voeg er wat chocolade of gehakte noten aan toe, en je krijgt meteen een luxe-gebakje. Ideaal voor een zomerse picknick!

Inspiratie: Keuken van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

3 overrijpe bananen
1,25 dl neutrale olie (bijv. arachide-olie)
2 eieren
100 g lichtbruine suiker
225 g bloem
1 tl bicarbonaat
3 el geraspte chocolade of cacaopoeder

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet cupcakevormpjes in een muffinbakblik voor 12 muffins.

Overrijpe bananenPrak de bananen fijn met een vork.
Doe in een keukenmachine en meng er de olie en eieren door.
Voeg de suiker toe.
Zeef bloem en bicarbonaat en meng door het beslag.
Roer er voorzichtig de chocoladeschilfers door.
Meng zo kort mogelijk voor een lichte, kruimelige textuur.

MuffinbeslagSchep het beslag in de muffinbakjes.
Bak 15 à 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat afkoelen op een rooster.

Serveer de muffins met banaan en chocolade.Muffins met banaan en chocolade

Wat is jouw ultieme restjesgerecht? 

 

4 Reacties

  1. Eilish

    Deze muffins ga ik ook eens maken. Snel en gemakkelijk lijkt me dat ! Alleen ga ik de suiker weglaten. Ik vind bananen zowiezo al heel erg zoet en let nogal op mijn suikerverbruik dus …

    Antwoord
  2. annelies

    Ik vind wraps een ideale restjes verwerker. Alle groenten die nog in de koelkast liggen bakken, vlees (bijv kip als je een braadkip kocht) mee verwarmen. Op smaak brengen (met pepertjes, ik heb vaak eentje nodig en de rest vh doosje blijft in de koelkast) en in een wrap rollen. Als je nog yoghurt over hebt, kan er nog dressing gemaakt worden ook.

    Antwoord
    • Eilish

      En als je nog eitjes teveel hebt maak je i.p.v. de wraps te gebruiken, hartige pannenkoeken en doe je daar de vulling in.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.581 andere abonnees

%d bloggers liken dit: