Ik doe in het najaar mee aan de Foodsaverchallenge. Dat is een bloggersuitdaging rond koken met restjes. De uitdaging wordt georganiseerd door Rekub, een Antwerps restaurant dat uitsluitend met overschotjes kookt, en FoodSaver, producent van vacuümmachines. Bloggers worden gevraagd om te koken met voedsel dat anders zou worden weggegooid.
Intussen weet ik welke blog ik zal uitdagen, en uit welke lijst de ingrediënten gekozen worden. Nu is het wachten tot half september om te weten wie mij zal uitdagen en met welke vijf ingrediënten uit de lijst ik aan de slag moet om een origineel gerechtje te bedenken. Spannend allemaal! 🙂 Je kan al het nieuws over de uitdaging volgen via de Facebookpagina.
Om al een beetje te oefenen, maakte ik dit restjesgerecht. Deze muffins met banaan en chocolade zijn de perfecte restjesverwerkers: eieren, bruine bananen, een restje olie: je kan het er allemaal in kwijt. Daarenboven heb je slechts een kwartiertje tijd nodig om het beslag te maken. Voeg er wat chocolade of gehakte noten aan toe, en je krijgt meteen een luxe-gebakje. Ideaal voor een zomerse picknick!
Inspiratie: Keuken van Nigella Lawson
Wat heb je nodig?
3 overrijpe bananen
1,25 dl neutrale olie (bijv. arachide-olie)
2 eieren
100 g lichtbruine suiker
225 g bloem
1 tl bicarbonaat
3 el geraspte chocolade of cacaopoeder
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet cupcakevormpjes in een muffinbakblik voor 12 muffins.
Prak de bananen fijn met een vork.
Doe in een keukenmachine en meng er de olie en eieren door.
Voeg de suiker toe.
Zeef bloem en bicarbonaat en meng door het beslag.
Roer er voorzichtig de chocoladeschilfers door.
Meng zo kort mogelijk voor een lichte, kruimelige textuur.
Schep het beslag in de muffinbakjes.
Bak 15 à 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveer de muffins met banaan en chocolade.
Wat is jouw ultieme restjesgerecht?
Ik vind het heerlijk om met rijpe bananen te bakken: muffins, cakes, brood,… Zo lekker! Succes met de challenge 😉
Deze muffins ga ik ook eens maken. Snel en gemakkelijk lijkt me dat ! Alleen ga ik de suiker weglaten. Ik vind bananen zowiezo al heel erg zoet en let nogal op mijn suikerverbruik dus …
Ik vind wraps een ideale restjes verwerker. Alle groenten die nog in de koelkast liggen bakken, vlees (bijv kip als je een braadkip kocht) mee verwarmen. Op smaak brengen (met pepertjes, ik heb vaak eentje nodig en de rest vh doosje blijft in de koelkast) en in een wrap rollen. Als je nog yoghurt over hebt, kan er nog dressing gemaakt worden ook.
En als je nog eitjes teveel hebt maak je i.p.v. de wraps te gebruiken, hartige pannenkoeken en doe je daar de vulling in.