Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade

18 augustus 2018 | Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten, Snel klaar

Ik sluit mijn reeks van barbecue recepten af met deze Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade. Zo hebben we drie bereidingswijzen gehad: een met een gewone marinade bij de Caraïbische kip met mangosolade, een met een “omgekeerde” marinade met Griekse smaakmakers voor mijn gemarineerde rib-eye met courgettesalade, en nu een “dry rub” voor varkensvlees.

Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Een dry rub is niks anders dan een mengsel van specerijen. In dit geval kies ik voor de warmte van venkelzaad, het houtachtige aroma van rozemarijn en de oppeppende scherpte van citroenzeste. Ik kan eigenlijk niet genoeg reclame maken voor de combinatie venkelzaad-varkensvlees: in Italië is het zo gangbaar als peterselie bij garnaalkroketten, maar hier lijkt het heerlijke huwelijk nog onbekend.

Kruidenmengsel maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Erbij geef ik een salade van geschaafde venkel met zongedroogde tomaten. Deze leerde ik kennen door Jamie Oliver, en de smaak kleeft als een mooie herinnering vast aan mijn gehemelte. Niet iedereen is wild van de anijssmaak van venkel, maar ik zou je toch willen vragen om dit eens een kans te geven. Samen met de kotelet zorgt haar knapperige toets voor een verrassende smaakexplosie.

Varkenskoteletten en venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De varkenskoteletten en halfgedroogde tomaten haalde ik bij Meat the World.

  • Pin

Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade

Voor deze Italiaanse varkenskotelet gebruiken we een dry rub voor de barbecue. Geserveerd met frisse venkelsalade, verrassend en makkelijk!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • barbecue of (grill)pan
  • vijzel
  • koekenpan

Ingrediënten
  

  • 4 varkenskoteletten
  • 1 venkel schoongemaakt & venkelgroen fijngehakt
  • 100 g halfgedroogde tomaten in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels citroenolijfolie of 2 el olijfolie gemengd met sap van 1/2 citroen
  • zwarte peper en zeezout naar smaak
  • olijfolie
  • enkele partjes citroen om te serveren

Voor het kruidenmengsel

  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1/4 theelepel witte peper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel gedroogde look
  • 1/2 citroen alleen de zeste

Instructies
 

Maak eerst het kruidenmengsel.

  • Schep het venkelzaad in een koekenpan op middelhoog vuur en laat even roosteren tot de zaadjes beginnen te geuren. Giet over in de vijzel.
  • Voeg er alle andere ingrediënten aan toe en stamp fijn.
  • Dep de koteletten goed droog.
  • Wrijf het kruidenmengsel rondom op de koteletten, leg naast elkaar op een schaal, dek af en zet een uur koel weg.

Voor de salade

  • Schaaf de venkel in flinterdunne plakjes op de mandoline.
  • Leg ze in een kom met ijswater tot vlak voor het serveren.
  • Laat uitlekken en meng met gedroogde tomaten, citroenolie en fijngesneden venkelgroen.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.

Voor het grillen

  • Verwarm de barbecue (of grilpan) voor.
  • Kwast de koteletten licht in met olijfolie.
  • Gril ze gaar (ongeveer 3 minuten per kant).
  • Snijd de koteletten in reepjes en garneer met de venkelsalade en enkele partjes citroen.
Trefwoord barbecue, dry rub, grillen, tomaat, varkenskoteletten, varkensvlees, venkel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
2 jaar geleden: Pistache-ijs met kersen
3 jaar geleden: Geitenkaastorentje met rucolapesto
4 jaar geleden: Vrolijke tian van zomergroenten

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. ohladybake

    die venkelsalade ziet er zalig lekker uit…

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest