Ik sluit mijn reeks van barbecue recepten af met deze Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade. Zo hebben we drie bereidingswijzen gehad: een met een gewone marinade bij de Caraïbische kip met mangosolade, een met een “omgekeerde” marinade met Griekse smaakmakers voor mijn gemarineerde rib-eye met courgettesalade, en nu een “dry rub” voor varkensvlees.
Een dry rub is niks anders dan een mengsel van specerijen. In dit geval kies ik voor de warmte van venkelzaad, het houtachtige aroma van rozemarijn en de oppeppende scherpte van citroenzeste. Ik kan eigenlijk niet genoeg reclame maken voor de combinatie venkelzaad-varkensvlees: in Italië is het zo gangbaar als peterselie bij garnaalkroketten, maar hier lijkt het heerlijke huwelijk nog onbekend.
Erbij geef ik een salade van geschaafde venkel met zongedroogde tomaten. Deze leerde ik kennen door Jamie Oliver, en de smaak kleeft als een mooie herinnering vast aan mijn gehemelte. Niet iedereen is wild van de anijssmaak van venkel, maar ik zou je toch willen vragen om dit eens een kans te geven. Samen met de kotelet zorgt haar knapperige toets voor een verrassende smaakexplosie.
De varkenskoteletten en halfgedroogde tomaten haalde ik bij Meat the World.
Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
Equipment
- barbecue of (grill)pan
- vijzel
- koekenpan
Ingrediënten
- 4 varkenskoteletten
- 1 venkel schoongemaakt & venkelgroen fijngehakt
- 100 g halfgedroogde tomaten in stukjes gesneden
- 2 eetlepels citroenolijfolie of 2 el olijfolie gemengd met sap van 1/2 citroen
- zwarte peper en zeezout naar smaak
- olijfolie
- enkele partjes citroen om te serveren
Voor het kruidenmengsel
- 2 theelepels venkelzaad
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel grof zeezout
- 1/4 theelepel witte peper
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1/4 theelepel gedroogde look
- 1/2 citroen alleen de zeste
Instructies
Maak eerst het kruidenmengsel.
- Schep het venkelzaad in een koekenpan op middelhoog vuur en laat even roosteren tot de zaadjes beginnen te geuren. Giet over in de vijzel.
- Voeg er alle andere ingrediënten aan toe en stamp fijn.
- Dep de koteletten goed droog.
- Wrijf het kruidenmengsel rondom op de koteletten, leg naast elkaar op een schaal, dek af en zet een uur koel weg.
Voor de salade
- Schaaf de venkel in flinterdunne plakjes op de mandoline.
- Leg ze in een kom met ijswater tot vlak voor het serveren.
- Laat uitlekken en meng met gedroogde tomaten, citroenolie en fijngesneden venkelgroen.
- Kruid naar smaak met peper en zout.
Voor het grillen
- Verwarm de barbecue (of grilpan) voor.
- Kwast de koteletten licht in met olijfolie.
- Gril ze gaar (ongeveer 3 minuten per kant).
- Snijd de koteletten in reepjes en garneer met de venkelsalade en enkele partjes citroen.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
2 jaar geleden: Pistache-ijs met kersen
3 jaar geleden: Geitenkaastorentje met rucolapesto
4 jaar geleden: Vrolijke tian van zomergroenten
die venkelsalade ziet er zalig lekker uit…
Zeker eens proberen, past ook goed bij een stukje vis! ?