Courgetti carbonara met ricotta

23 augustus 2016 | Een lepeltje lekkers, Recepten, Snel klaar

Courgettes in de tuin, dat wilt zeggen: elke week nieuwe receptjes bedenken waarin je er enkele kwijt kan! Mijn ouders hebben twee planten staan, en de opbrengst daarvan is fenomenaal. En dus zie je hier in het courgetteseizoen wel wat gerechten met de groene groente verschijnen. Vandaag heb ik een lichte courgetti carbonara met ricotta voor je klaarstaan.

Ik heb sinds kort een spiraalsnijder accessoire voor mijn KitchenAid. Eerst dacht ik dat ik hem niet veel zou gebruiken, omdat hij er zo groot uitzag en ik vermoedde dat de afwas navenant zou zijn. Maar eens geprobeerd, wilde ik geen andere meer! De afwas blijft beperkt, omdat je enkel het mes en de klem moet afwassen, en hij is zoveel makkelijker in gebruik dan zo’n handmatige “puntenslijper”. Handig als je veel courgetti nodig hebt, zoals hier.

Ik weet dat de authentieke, Italiaanse carbonara enkel uit ei en kaas bestaat, maar zelf voeg ik meestal room toe. In dit recept vervang ik deze door ricotta, en in plaats van spek gebruik ik bacon. En zo hebben we toch weer wat calorieën bespaard!

Het resultaat is een zomerse, lichte courgetti carbonara, met wat extra frisheid van munt en voldoende pit door de pecorino. En doordat je de courgetteslierten niet echt bakt of kookt, verliezen ze maar weinig vocht, waardoor je een rijke saus bekomt, en helemaal niet het gevoel hebt dat je een “light” versie aan het opsmikkelen bent.

Wat heb je nodig?

4 courgettes
scheutje olijfolie
200 g bacon, in blokjes
250 g ricotta
2 eieren
100 g pecorino, geraspt
zwarte peper van de molen en zout
blaadjes van een 7-tal takjes munt, fijngehakt

Hoe ga je tewerk?

Courgetti / www.eenlepeltjelekkers.be

Snijd de courgettes met een spiraalsnijder in dunne slierten als spaghetti.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de bacon goudbruin in aan.

Ricotta mengsen met ei, pecorino, peper en zout / www.eenlepeltjelekkers.be
Roer intussen de ricotta los met eieren en pecorino.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voeg de courgetti toe aan de pan, warm 1 minuutje door en zet het vuur uit.
Giet er het ricottamengsel over en roer door elkaar, zodat alles warm wordt.
Roer er de munt door.

Serveer de courgetti carbonara met ricotta.

Courgetti carbonara met ricotta / www.eenlepeltjelekkers.be

4 Reacties

  1. Linda

    Net gegeten : super lekker

    Antwoord
  2. Karin

    Ik heb dit gemaakt met wat spek en gerookte worst in stukjes die ik nog had. Was heel lekker. Snel klaar en smakelijk.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.654 andere abonnees

%d bloggers liken dit: