Panzanella met burrata en muntpesto

24 augustus 2019 | Frisse slaatjes, Gezond, Home thema, Recepten

De zomer is mijn favoriete seizoen. Ik hou van lange dagen, blauwe luchten en de geur van vers gemaaid gras. Ook al is het intussen eind augustus, ik wil het zomergevoel nog niet opgeven. En dus zet ik zoveel mogelijk zonnige gerechten op tafel, zoals deze panzanella met burrata en muntpesto.

Panzanella met burrata en muntpesto in schaal met lepel
  • Pin

Perziken, ham en munt zijn een match made in heaven. Tomaten, basilicum en burrata zijn dat ook, en dus besloot ik de twee samen te voegen in deze royale salade. Ik maak een simpele pesto van munt, pistachenoten en pecorino, maar zonder look. In dit gerecht past subtiliteit het best, en dus hou ik de garnituur bewust zacht.

Panzanella met burrata - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je hoeft je niet te strikt aan het recept te houden. Ga gerust aan de slag met wat je nog in huis hebt. Het fruit is onderling inwisselbaar, en ham of kaas kan je indien nodig weglaten. Als je geen ham in huis hebt, of je wilt de salade liever vegetarisch houden, zou je kunnen overwegen om wat schilfers pecorino toe te voegen. Die geven meteen een mooie, zoute toets.

Groenten mengen voor de panzanella / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Met deze panzanella met burrata en muntpesto kan je scoren op een etentje, of gewoon intens genieten op een doordeweekse avond met familie of vrienden. Pure smaken, de lekkerste seizoensgroenten- en fruit en een beetje pit door de pesto: we denken nog lang niet aan de herfst…

Panzanella met burrata en muntpesto in schaal met lepel
  • Pin

Panzanella met burrata en muntpesto

Deze panzanella met burrata en muntpesto is een frisse salade met seizoensgroenten en -fruit en pure smaken. Origineel en buitengewoon lekker!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 ciabatta
  • 1/2 cavaillon geschild en zaadlijsten verwijderd
  • 4 tomaten kern verwijderd
  • 2 perziken pit verwijderd
  • 250 g mini komkommers of 1 gewone komkommer zonder zaadlijsten
  • een handvol kerstomaten
  • 1 bosje basilicum
  • 4 takjes munt
  • 1 eetlepel roze peperkorrels
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • fleur de sel en zwarte peper van de molen

Voor de muntpesto

  • 1 eetlepel pistachenoten
  • 30 g pecorino
  • 1/2 bosje munt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1/2 citroen alleen de zeste

Om te serveren

  • 6 sneden gandaham
  • 1 bol burrata

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de ciabatta in sneden en bak 10 minuten in de oven tot het brood goudbruin en knapperig is. 
Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de cavaillon en tomaten in stukjes. 
Snijd de perziken in partjes, de komkommer in plakjes en halveer de kerstomaten. 
Hak de kruiden fijn.
  • Meng met het fruit en de groenten. 

  • Vijzel de roze peperkorrels en roer samen met olijfolie en azijn door de salade.

  • Breek het brood in stukken en meng eveneens door de salade. 
Kruid royaal bij met fleur de sel en enkele draaien van de pepermolen.

Voor de muntpesto

  • 
Mix pistachenoten, pecorino, munt, olijfolie en citroenrasp tot een gladde pesto. Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Om te serveren

  • Schep de salade in een serveerschaal en drapeer er de gandaham op. 
Leg er de burrata bij en lepel er hier en daar wat pesto op.
  • Serveer de panzanella met burrata en muntpesto.
Trefwoord brood, komkommer, meloen, munt, perzik, pistache, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
2 jaar geleden: 22 verrassende courgetterecepten
3 jaar geleden: Courgette-ovenschotel met geitenkaas
4 jaar geleden: Eenpanspasta met scampi en erwten
5 jaar geleden: Pasta alla norma

  • Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote - bovenaanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgetti carbonara met ricotta / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Courgette-ovenschotel met geitenkaas / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele frisse slaatjes

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest