De zomer is mijn favoriete seizoen. Ik hou van lange dagen, blauwe luchten en de geur van vers gemaaid gras. Ook al is het intussen eind augustus, ik wil het zomergevoel nog niet opgeven. En dus zet ik zoveel mogelijk zonnige gerechten op tafel, zoals deze panzanella met burrata en muntpesto.
Perziken, ham en munt zijn een match made in heaven. Tomaten, basilicum en burrata zijn dat ook, en dus besloot ik de twee samen te voegen in deze royale salade. Ik maak een simpele pesto van munt, pistachenoten en pecorino, maar zonder look. In dit gerecht past subtiliteit het best, en dus hou ik de garnituur bewust zacht.
Je hoeft je niet te strikt aan het recept te houden. Ga gerust aan de slag met wat je nog in huis hebt. Het fruit is onderling inwisselbaar, en ham of kaas kan je indien nodig weglaten. Als je geen ham in huis hebt, of je wilt de salade liever vegetarisch houden, zou je kunnen overwegen om wat schilfers pecorino toe te voegen. Die geven meteen een mooie, zoute toets.
Met deze panzanella met burrata en muntpesto kan je scoren op een etentje, of gewoon intens genieten op een doordeweekse avond met familie of vrienden. Pure smaken, de lekkerste seizoensgroenten- en fruit en een beetje pit door de pesto: we denken nog lang niet aan de herfst…
Panzanella met burrata en muntpesto
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 1 ciabatta
- 1/2 cavaillon geschild en zaadlijsten verwijderd
- 4 tomaten kern verwijderd
- 2 perziken pit verwijderd
- 250 g mini komkommers of 1 gewone komkommer zonder zaadlijsten
- een handvol kerstomaten
- 1 bosje basilicum
- 4 takjes munt
- 1 eetlepel roze peperkorrels
- 6 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels rode wijnazijn
- fleur de sel en zwarte peper van de molen
Voor de muntpesto
- 1 eetlepel pistachenoten
- 30 g pecorino
- 1/2 bosje munt
- 5 eetlepels olijfolie
- 1/2 citroen alleen de zeste
Om te serveren
- 6 sneden gandaham
- 1 bol burrata
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de ciabatta in sneden en bak 10 minuten in de oven tot het brood goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen op een rooster.
- Snijd de cavaillon en tomaten in stukjes. Snijd de perziken in partjes, de komkommer in plakjes en halveer de kerstomaten. Hak de kruiden fijn.
- Meng met het fruit en de groenten.
- Vijzel de roze peperkorrels en roer samen met olijfolie en azijn door de salade.
- Breek het brood in stukken en meng eveneens door de salade. Kruid royaal bij met fleur de sel en enkele draaien van de pepermolen.
Voor de muntpesto
- Mix pistachenoten, pecorino, munt, olijfolie en citroenrasp tot een gladde pesto. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Om te serveren
- Schep de salade in een serveerschaal en drapeer er de gandaham op. Leg er de burrata bij en lepel er hier en daar wat pesto op.
- Serveer de panzanella met burrata en muntpesto.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
2 jaar geleden: 22 verrassende courgetterecepten
3 jaar geleden: Courgette-ovenschotel met geitenkaas
4 jaar geleden: Eenpanspasta met scampi en erwten
5 jaar geleden: Pasta alla norma
0 reacties