Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn gezin is. En als Jamie het zegt, dan weet ik dat het goed zit. Ik voegde nog knapperige lentegroenten toe, en enkele zilt-zoete scampi om het gerecht wat extra body te geven. En het resultaat mag er zijn!
Pasta al limone wordt vaak met room gemaakt, maar ik kies hier – net als Jamie – voor olijfolie. Ik vind het resultaat net iets lichter: ideaal voor de lente dus. En door er aan het einde wat basilicum door te roeren, krijg je een frisse toets die de andere smaken naar een hoger niveau tilt. Je zou misschien eerder aan peterselie of munt denken in combinatie met erwten en asperges, maar de basilicum is echt een meerwaarde.
Het gerecht is eenvoudig en vergt weinig potten en pannen. De asperges bak ik kort aan in olijfolie; de erwten en bonen laat ik even meekoken met de pasta. En het sausje kan je tijdens de kooktijd van de pasta al mengen, zodat je in maximaal 20 minuten aan tafel kan. Andiamo!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pasta al limone. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pasta al limone met lentegroenten en scampi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Pasta al limone met lentegroenten en scampi
Equipment
- kookpot
- braadpan
Ingrediënten
- 400 g linguine
- 2 handenvol tuinbonen dubbelgedopt, of edamame boontjes
- 2 handenvol erwten
- 450 g scampi gepeld en darmkanaal verwijderd
- 1 bussel asperges groen
- 120 ml olijfolie + extra om te bakken
- 2 bio citroenen rasp en sap
- 60 g parmezaan geraspt (+/- 4 eetlepels)
- peper en zout
- 1 bos basilicum fijngehakt
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
- Kook de laatste 5 minuten de tuinbonen mee. Voeg er de laatste minuut van de kooktijd ook de erwten aan toe. Giet af maar bewaar een beetje van het kookvocht.
- Snijd de scampi intussen in van de kop tot +/- 2 cm van de staart. Zo gaan ze straks mooi opkrullen tijdens het bakken.
- Schil de asperges, breek het houterige uiteinde af en snijd in stukjes van +/- 2 cm lang.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak er de asperges enkele minuten in aan tot licht gekleurd en beetgaar. Kruid ze tijdens het bakken met peper en zout. Schep uit de pan.
- Voeg een extra scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de scampi. Kruid met peper en zout.
- Maak intussen de saus door de olijfolie te mengen met citroenrasp en -sap, parmezaan en peper en zout.
- Schep de scampi uit de pan, neem de pan van het vuur en giet er de saus in. Roer even door zodat de parmezaan begint te smelten.
- Doe er nu de uitgelekte pasta met tuinbonen en erwten bij, samen met een scheutje kookvocht van de pasta. Meng goed tot de parmezaan helemaal gesmolten is en je een romige saus bekomt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Roer er ook de scampi en gehakte basilicum door.
- Verdeel de pasta over 4 borden en serveer.
Veel gestelde vragen
Sperziebonen en boterbonen, of witte asperges doen het ook goed in dit recept
Kervel, peterselie of munt zijn ook lekker.
Dat kan zeker, je kan de scampi zonder problemen weglaten.
Gemaakt en super gesmaakt, dikken merci Annelies!!!!! 😘
Oh super! Zo blij om dat te horen! Bedankt Fabie! ❤️