Pasta al limone met lentegroenten en scampi

18 mei 2024 | Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten, Snelle pasta

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn gezin is. En als Jamie het zegt, dan weet ik dat het goed zit. Ik voegde nog knapperige lentegroenten toe, en enkele zilt-zoete scampi om het gerecht wat extra body te geven. En het resultaat mag er zijn!

Pasta al limone met lentegroenten en scampi, vooraanzicht, twee borden, blaadjes basilicum
  • Pin

Pasta al limone wordt vaak met room gemaakt, maar ik kies hier – net als Jamie – voor olijfolie. Ik vind het resultaat net iets lichter: ideaal voor de lente dus. En door er aan het einde wat basilicum door te roeren, krijg je een frisse toets die de andere smaken naar een hoger niveau tilt. Je zou misschien eerder aan peterselie of munt denken in combinatie met erwten en asperges, maar de basilicum is echt een meerwaarde.

Pasta al limone met lentegroenten en gevlinderde scampi, bovenaanzicht
  • Pin

Het gerecht is eenvoudig en vergt weinig potten en pannen. De asperges bak ik kort aan in olijfolie; de erwten en bonen laat ik even meekoken met de pasta. En het sausje kan je tijdens de kooktijd van de pasta al mengen, zodat je in maximaal 20 minuten aan tafel kan. Andiamo!

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor pasta al limone. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze pasta al limone met lentegroenten en scampi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Pasta al limone met lentegroenten en scampi, met handen
  • Pin
Pasta al limone met lentegroenten en scampi, vooraanzicht, twee borden, blaadjes basilicum
  • Pin

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone is een fris en licht pastagerecht. Ik voeg er lentegroenten, zilte scampi en een flink handvol basilicum aan toe. Heerlijk!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • braadpan

Ingrediënten
  

  • 400 g linguine
  • 2 handenvol tuinbonen dubbelgedopt, of edamame boontjes
  • 2 handenvol erwten
  • 450 g scampi gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 1 bussel asperges groen
  • 120 ml olijfolie + extra om te bakken
  • 2 bio citroenen rasp en sap
  • 60 g parmezaan geraspt (+/- 4 eetlepels)
  • peper en zout
  • 1 bos basilicum fijngehakt

Instructies
 

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in flink gezouten water.
  • Kook de laatste 5 minuten de tuinbonen mee. Voeg er de laatste minuut van de kooktijd ook de erwten aan toe. Giet af maar bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Snijd de scampi intussen in van de kop tot +/- 2 cm van de staart. Zo gaan ze straks mooi opkrullen tijdens het bakken.
  • Schil de asperges, breek het houterige uiteinde af en snijd in stukjes van +/- 2 cm lang.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak er de asperges enkele minuten in aan tot licht gekleurd en beetgaar. Kruid ze tijdens het bakken met peper en zout. Schep uit de pan.
  • Voeg een extra scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de scampi. Kruid met peper en zout.
  • Maak intussen de saus door de olijfolie te mengen met citroenrasp en -sap, parmezaan en peper en zout.
  • Schep de scampi uit de pan, neem de pan van het vuur en giet er de saus in. Roer even door zodat de parmezaan begint te smelten.
  • Doe er nu de uitgelekte pasta met tuinbonen en erwten bij, samen met een scheutje kookvocht van de pasta. Meng goed tot de parmezaan helemaal gesmolten is en je een romige saus bekomt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Roer er ook de scampi en gehakte basilicum door.
  • Verdeel de pasta over 4 borden en serveer.
Trefwoord asperge, asperges, basilicum, citroen, edamame, erwten, linguine, olijfolie, parmezaan, pasta, tuinbonen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik andere groenten gebruiken?

Sperziebonen en boterbonen, of witte asperges doen het ook goed in dit recept

Welke andere tuinkruiden kan ik gebruiken?

Kervel, peterselie of munt zijn ook lekker.

Kan ik deze pasta al limone vegetarisch maken?

Dat kan zeker, je kan de scampi zonder problemen weglaten.

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest