Mijn hoofd zit vol met tegenstellingen. Enerzijds geniet ik van de tijd samen. Het valt normaalgezien niet zo vaak voor dat wij allevier thuis zijn. Nu valt het niet zo vaak voor dat het niet zo is. En dat geeft zuurstof. Tijd om te doen wat je graag doet. Tijd om je te vervelen en te dagdromen. Tijd om te spenderen met wie je lief is. Anderzijds is er angst. Angst voor wat weggevallen is en misschien nooit helemaal terugkomt. Angst voor wat er nog kan gebeuren. En natuurlijk angst voor de mogelijke confrontatie.
Ik trek mij dezer dagen al eens sneller terug in de keuken. Wat ik hier de laatste weken al gefabriceerd heb… Het is niet meer op één hand te tellen. In de eerste weken had ik het moeilijk om er nog plezier aan te beleven, en had ik helemaal geen kookinspiratie. Gelukkig is dat intussen gekeerd. Ik geniet er weer van om te experimenteren in mijn keuken. En als ik dan een gerecht kan verfijnen tot iets wat ik met jullie wil delen, dan ben ik de koning te rijk.
Deze linguine met asperges en peterseliepesto is het resultaat van zo’n kookexperiment. Ik had nog een restje pesto in de diepvries van een opdracht, en wilde die combineren met asperges. Het resultaat was meteen een schot in de roos. De pittige pesto, frisse citroen, romige mozzarella en aromatische asperges combineren wonderwel. Het is daarenboven een gerecht dat weinig ingrediënten, kookervaring en materiaal vergt. En dat zijn de criteria om het een echt lepeltje lekkers te noemen.
In de pesto gebruik ik gepelde zonnebloempitten. Die zijn heel wat voordeliger dan de alom gekende pijnboompitten, maar zorgen toch voor dezelfde zalvende textuur. Als kaas verkies ik pecorino door zijn zacht karakter, maar een andere harde kaas kan uiteraard ook. Als je geen citroenolie in huis hebt, zou ik je toch aanraden ernaar op zoek te gaan. Gewone olijfolie is lekker, maar de gearomatiseerde variant geeft toch een extraatje. Heb je deze linguine met asperges en peterseliepesto uitgeprobeerd? Laat het mij dan zeker weten in de reacties of via social media (Facebook of Instagram).
Linguine met asperges en peterseliepesto
Equipment
- kookpot
- koekenpan
Ingrediënten
- 500 g linguine
- 500 g witte asperges geschild en uiteinden verwijderd
- 500 g groene asperges uiteinden verwijderd
- olijfolie
- peper en zout
- 1 citroen alleen de zeste
- 2 eetlepels citroenolie ik gebruik Liquido d’Oro, maar in de supermarkt vind je er ook
- 1 bol buffelmozzarella
- zwarte peper van de molen
Voor de peterseliepesto
- 1/2 bos platte peterselie alleen de blaadjes
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1/2 theelepel grof zeezout
- 60 g pecorino toscana
- 1 teentje look geperst
- 6 eetlepels olijfolie
Instructies
- Kook de pasta gaar in royaal gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de punten van de asperges en halveer de stengels in de lengte. Snijd in schuine stukjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur, en bak er de asperges goudbruin in aan. Kruid met peper en zout.
- Maak de peterseliepesto door alle ingrediënten samen te mixen tot er een smeuïge pasta ontstaat.
- Roer peterseliepesto, asperges, citroenzeste en citroenolie door de pasta.
- Verdeel de pasta over 4 borden.
- Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de borden.
- Werk af met versgemalen zwarte peper.
- Serveer de linguine met asperges en peterseliepesto.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
2 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges
3 jaar geleden: Rabarbercake met gember
4 jaar geleden: Zomerse gincocktail met aardbeien
5 jaar geleden: Schelvis met knapperige groenten en vissaus
6 jaar geleden: Gele curry met kip
Hey Annelies… ik begrijp perfect wat je bedoelt..
Je werk fulltime, al is het is huis en doe ik meer uren dan op kantoor..
En toch wil ik meer en meer in de keuken staan.
Hierdoor heb per week een tijdswinst on zo’ n 6 tal uren.
Ondertussen zit onze diepvriezer bomvol voor het moment dat ik weer “fulltime” op op kantoor ben en geen “tijd” meer heb…
Dat klinkt heel herkenbaar!