Voor ik op het idee kwam om te gaan “consuminderen“, was het eigenlijk mijn bedoeling om als nieuwe uitdaging te gaan koken uit de kookboeken in mijn kast waaruit ik nog (bijna) niets gemaakt heb.
Ik heb er zo wel meerdere staan, bijvoorbeeld “Keukengeheimen” van Gordon Ramsay, “Passie voor het product” van Peter Goossens en “De Dagschotel” (een miskoop?!) van njam tv. En “200 Thai favourites”, een boekje dat ik kocht tijdens mijn reis naar Bangkok in 2011, is ook eentje uit dat rijtje. Bizar eigenlijk, want ik kook heel graag Aziatisch…
Vandaag hebben we de gele curry uit dat boekje op tafel gezet, en het was een voltreffer. Gemakkelijk, zéér snel (reken een kwartiertje van start tot einde) en perfect in balans qua smaak.
En nog een voordeel: het past volledig in mijn “consuminderen”-uitdaging! Het enige dat ik ervoor gekocht heb, waren de kerstomaatjes:
- Voorraadkast: rijst, olie, kokosmelk, vissaus, suiker, ananas, bouillon
- Diepvries: kip, currypasta, limoenblaadjes, koriander
Van de currypasta had ik nog een portie in de diepvries nadat ik een curry uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall gemaakt had. Ik geef je hieronder het recept, maar heb er dus geen foto’s van, en je kan dit evengoed met gele (of groene of rode) currypasta uit een potje maken.
Als je geen limoenblaadjes kan vinden, kan je overwegen om er een gekneusde stengel citroengras bij te gooien (kan je kopen in Delhaize).
Ik neem mij alvast voor om de curypasta nog te maken, in te vriezen in porties (zo geraakt de diepvries toch weer vol…) en deze curry regelmatig op tafel te zetten!
(De “stand van zaken” van mijn diepvries kan je hier volgen!)
Wat heb je nodig?
300 g rijst
arachideolie
3 el (gele) currypasta (volgens recept hieronder of gekocht)
300 g kippe(bout)filet, in fijne repen
400 ml kokosmelk
50 ml kippenbouillon
2 ½ el vissaus
1 ½ el suiker (palm, kokosbloesem of gewone bruine)
150 g ananas (vers of een klein blikje), in stukjes
3 à 4 limoenblaadjes, in twee gescheurd
2 handenvol kerstomaatjes, gehalveerd
korianderblaadjes, gehakt
voor de currypasta
5 sjalotten, fijngesneden
6 teentjes look, grof gesneden
2 stukken gember ter grootte van je duim, geschild en grof gesneden
2 stengels citroengras, harde buitenbladen verwijderd en fijngesneden
5 middelgrote groene chilipepers, zaadjes verwijderd en grof gehakt
2 kl komijnpoeder
2 kl korianderpoeder
1 kl gemalen kurkuma
Hoe ga je tewerk?
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de blender met 2 el water en mix tot je een grove pasta hebt.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een beetje arachide-olie in een wok.
Bak er de currypasta even in aan tot de aroma’s vrij komen.
Doe er de kipfilet bij en wok een drietal minuten.
Voeg er de kokosmelk, bouillon, vissaus, suiker, ananas en limoenblaadjes aan toe en laat een vijftal minuutjes pruttelen op laag vuur.
Voeg er de kerstomaatjes en koriander aan toe en laat nog een minuut doorwarmen.
Serveer met de rijst.
Geen fan van kip? Probeer deze gele viscurry of vegetarische curry met bloemkool eens!
0 reacties