Kipspiesjes met tabouleh en tahin

28 september 2019 | Aziatisch, Gesponsorde berichten, Gezond, Home thema, Kiplekker, Recepten

Terwijl de regen de grijze wolken nog grauwer maakt, sta ik fluitend in de keuken. Lichtvoetige beats schallen door de boxen. Mijn aanrecht heeft alle kleuren van de regenboog: karmijnrood, muntgroen en koraal. Ik rijg gedachteloos wat kippenblokjes aan een spies en roer voorzichtig de tahin los. Buiten is het dan wel herfst, in mijn keuken is het volop zomer.

Kipspiesjes met tabouleh en tahin / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze kipspiesjes met tabouleh en tahin brengen instant vrolijkheid op je bord. De saté’s krijgen warmte van kaneel, frisheid van sinaasappel en aromatisch zoet van honing mee. De tabouleh zorgt dan weer voor wat beet en het nodige tegenwicht voor de kruidige kip. Voeg daar een zijdezachte dressing van zure room en nootachtige tahin aan toe, en je weet dat je goed zit.

Tabouleh en tahin saus / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit is zo’n typische gerecht dat wel de smaken, maar niet de complexiteit van een Ottolenghi-recept in zich draagt. Want zelfs ik, met al mijn passie voor koken en mijn nieuwsgierigheid naar avontuurlijke bereidingen, heb op een doordeweekse avond geen zin om nog uren in potten en pannen te roeren, om dan met een ontplofte keuken achter te blijven.

Kipspiesjes met tabouleh en tahin - voor / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze kipspiesjes met tabouleh en tahin zijn het perfecte avondmaal voor een baaldag, maar kunnen ook zó de overstap naar een etentje maken. Serveer ze dan op grote schalen, en zet er wat gekochte extra’s uit de supermarkt – denk hummus, olijven en platbrood – bij voor het ultieme overdadige feestmaal.

In samenwerking met Campina.

Kipspiesjes met tabouleh en tahin / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kipspiesjes met tabouleh en tahin

Deze Ottolenghi kipspiesjes met tabouleh en tahin zijn het perfecte avondmaal voor een baaldag, maar kunnen ook zó de overstap naar een etentje maken.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 55 minuten
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g kippendijfilets
  • 1 sinaasappel in schijfjes en dan in kwarten gesneden

Voor de marinade

  • 1/2 sinaasappel alleen het sap
  • 3 teentjes look geperst
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels harissa
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de tabouleh

  • 300 g bulgur
  • 2 sjalotten gepeld en schoongemaakt
  • 6 wortels geschild
  • 50 g amandelschilfers
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 1 bosje munt alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen sumak
  • 1/2 sinaasappel alleen het sap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Voor de saus

  • 2 eetlepels witte tahin
  • 4 eetlepels lichte zure room
  • 1 teentje look geperst
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de kippendijfilets in reepjes.
  • Meng alle andere ingrediënten, behalve de sinaasappelschijfjes, voor de marinade in een grote diepvrieszak.
  • Doe er de kippenreepjes bij, sluit de zak en kneed zodat de kip volledig bedekt is met de marinade.
  • Leg in de koelkast en laat minstens 1 u marineren.
  • Laat intussen 10 satéstokjes weken in koud water. Daardoor kan je er het vlees makkelijker afschuiven na het bakken.

Maak nu de tabouleh.

  • Doe de bulgur in een warmtebestendige kom en overgiet met kokend water tot hij ongeveer 1 cm onderstaat. Voeg een snuifje zout toe, dek af en laat 10 minuten wellen tot al het vocht is opgenomen. Roer los met een vork.
  • Snijd de sjalotten fijn en de wortels in blokjes.
  • Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge koekenpan. Blijf in de buurt want dit verbrandt snel!
  • Meng bulgur met sjalot, wortel, granaatappelpitjes, munt, sumak, sinaasappelsap en olijfolie en kruid royaal bij met zout en peper.
  • Roer er vlak voor het serveren de amandelschilfers door (anders worden ze zompig).

Voor de saus

  • Roer de tahin los met zure room en look.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe tot je de consistentie van drinkyoghurt krijgt.
  • Kruid bij met peper en zout.

Om te serveren

  • Rijg de kippenreepjes om en om met een sinaasappelkwartje aan de satéstokjes.
  • Bak in een antikleefpan op middelhoog vuur tot goudbruin en gaar.
  • Verdeel de tabouleh over de borden. Leg er de kipspiesjes op. Werk af met de tahinidressing.
  • Serveer de kipspiesjes met tabouleh en tahin.
Trefwoord amandelen, bulgur, couscous, kip, mierikswortel, munt, sinaasappel, tahin, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
2 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
3 jaar geleden: Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen
4 jaar geleden: Mini-burgers met suikervrije ketchup
5 jaar geleden: Oosterse kippensoep die je lunch pit geeft

  • Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Mini-burgers met suikervrije ketchup
    • Pin
    • Pin

Nog enkele kiplekkere recepten

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

6 Reacties

  1. José

    Zou dit ook smaken met scampies i.p.v. met Kip ?

    Antwoord
  2. Peter van Zetten

    Ziet er heerlijk uit, aankomende week ook eens bereiden, dankje!

    Antwoord
  3. Evelien

    Pure poëzie, in woord en beeld! Love it!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest