Terwijl de regen de grijze wolken nog grauwer maakt, sta ik fluitend in de keuken. Lichtvoetige beats schallen door de boxen. Mijn aanrecht heeft alle kleuren van de regenboog: karmijnrood, muntgroen en koraal. Ik rijg gedachteloos wat kippenblokjes aan een spies en roer voorzichtig de tahin los. Buiten is het dan wel herfst, in mijn keuken is het volop zomer.
Deze kipspiesjes met tabouleh en tahin brengen instant vrolijkheid op je bord. De saté’s krijgen warmte van kaneel, frisheid van sinaasappel en aromatisch zoet van honing mee. De tabouleh zorgt dan weer voor wat beet en het nodige tegenwicht voor de kruidige kip. Voeg daar een zijdezachte dressing van zure room en nootachtige tahin aan toe, en je weet dat je goed zit.
Dit is zo’n typische gerecht dat wel de smaken, maar niet de complexiteit van een Ottolenghi-recept in zich draagt. Want zelfs ik, met al mijn passie voor koken en mijn nieuwsgierigheid naar avontuurlijke bereidingen, heb op een doordeweekse avond geen zin om nog uren in potten en pannen te roeren, om dan met een ontplofte keuken achter te blijven.
Deze kipspiesjes met tabouleh en tahin zijn het perfecte avondmaal voor een baaldag, maar kunnen ook zó de overstap naar een etentje maken. Serveer ze dan op grote schalen, en zet er wat gekochte extra’s uit de supermarkt – denk hummus, olijven en platbrood – bij voor het ultieme overdadige feestmaal.
In samenwerking met Campina.
Kipspiesjes met tabouleh en tahin
Ingrediënten
- 500 g kippendijfilets
- 1 sinaasappel in schijfjes en dan in kwarten gesneden
Voor de marinade
- 1/2 sinaasappel alleen het sap
- 3 teentjes look geperst
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels harissa
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de tabouleh
- 300 g bulgur
- 2 sjalotten gepeld en schoongemaakt
- 6 wortels geschild
- 50 g amandelschilfers
- 100 g granaatappelpitjes
- 1 bosje munt alleen de blaadjes, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen sumak
- 1/2 sinaasappel alleen het sap
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Voor de saus
- 2 eetlepels witte tahin
- 4 eetlepels lichte zure room
- 1 teentje look geperst
- peper en zout
Instructies
- Snijd de kippendijfilets in reepjes.
- Meng alle andere ingrediënten, behalve de sinaasappelschijfjes, voor de marinade in een grote diepvrieszak.
- Doe er de kippenreepjes bij, sluit de zak en kneed zodat de kip volledig bedekt is met de marinade.
- Leg in de koelkast en laat minstens 1 u marineren.
- Laat intussen 10 satéstokjes weken in koud water. Daardoor kan je er het vlees makkelijker afschuiven na het bakken.
Maak nu de tabouleh.
- Doe de bulgur in een warmtebestendige kom en overgiet met kokend water tot hij ongeveer 1 cm onderstaat. Voeg een snuifje zout toe, dek af en laat 10 minuten wellen tot al het vocht is opgenomen. Roer los met een vork.
- Snijd de sjalotten fijn en de wortels in blokjes.
- Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge koekenpan. Blijf in de buurt want dit verbrandt snel!
- Meng bulgur met sjalot, wortel, granaatappelpitjes, munt, sumak, sinaasappelsap en olijfolie en kruid royaal bij met zout en peper.
- Roer er vlak voor het serveren de amandelschilfers door (anders worden ze zompig).
Voor de saus
- Roer de tahin los met zure room en look.
- Voeg eventueel een scheutje water toe tot je de consistentie van drinkyoghurt krijgt.
- Kruid bij met peper en zout.
Om te serveren
- Rijg de kippenreepjes om en om met een sinaasappelkwartje aan de satéstokjes.
- Bak in een antikleefpan op middelhoog vuur tot goudbruin en gaar.
- Verdeel de tabouleh over de borden. Leg er de kipspiesjes op. Werk af met de tahinidressing.
- Serveer de kipspiesjes met tabouleh en tahin.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
2 jaar geleden: Salade met vijgen en geroosterde groenten
3 jaar geleden: Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen
4 jaar geleden: Mini-burgers met suikervrije ketchup
5 jaar geleden: Oosterse kippensoep die je lunch pit geeft
Zou dit ook smaken met scampies i.p.v. met Kip ?
Dat moet ook lukken! Laat het smaken José!
Ziet er heerlijk uit, aankomende week ook eens bereiden, dankje!
Leuk! Laat het smaken Peter!
Pure poëzie, in woord en beeld! Love it!
Dank je wel Evelien! Dat is zo lief! ?