Soep is het ultieme troosteten! Ik maak ze meestal in de weekends, zodat ik heel de week kan genieten van het zalig warme dekentje dat de smaak rond mijn schouders slaat.
De basis is een eenvoudige kippenbouillon. Als je eens een zondagmiddag vrij hebt, kun je gerust hele karrevrachten kippenbillen of -karkassen in een pot gooien voor een diepvriesvoorraadje. Daarmee kan je dan alle kanten uit: kies voor een klassieke tomatensoep met balletjes, maak eens een vullende parmentiersoep, of ga de oosterse toer op met deze kippensoep met noedels!
Het geheim zit in het infuseren van de bouillon: in dit geval gebruik ik oosterse smaakmakers als gember, limoenblad, citroengras, koriander en chilipeper. Voor wat extra textuur voeg ik knapperige groentjes toe, de noedels zorgen ervoor dat je in de lunchpauze geen uren moet staan aanschuiven aan die ene goeie broodjeszaak, en afwerken doen we met wat kruidige koriander, reepjes lente-ui en gebakken uitjes. My kind of happy.
Als je geen tijd of zin hebt om verse bouillon te maken, kan het uiteraard ook met een blokje of een pasta. Probeer dan wel bouillon van goede kwaliteit te gebruiken, want in dit geval zijn er weinig extra’s die dat kunnen goedmaken. Je voegt dan gewoon de smaakmakers (zoals gember etc.) toe aan de kant-en-klare bouillon, en werkt de soep verder af zoals hier beschreven.
Ik maakte dit recept voor de Foodblogswap van september, van de blog van Roos: etenmetroos.nl. Probeer zeker ook haar klassieke versie eens!
Wat heb je nodig?
Voor de bouillon
4 (biologische) kippenbillen
4 l water
1 wortel, in grove stukken
2 sjalotten, in grove stukken
4 stengels selder, in grove stukken
1 prei, in grove stukken
een vijftal limoenblaadjes
stelen van een bos koriander
1 chilipeper
een stuk gember van 5 cm, in schijfjes
1 stengel citroengras, geneusd
Voor de afwerking
250 g sojascheuten
200 g peultjes, in stukken
250 g glasnoedels
vissaus en sojasaus
2 lente-uitjes, fijngesneden
blaadjes van een bos koriander
gebakken uitjes
Hoe ga je tewerk?
Doe de kippenbillen in een ruime kom en giet er het water bij.
Breng zachtjes aan de kook.
Schep er zoveel mogelijk vet af en voeg de groenten en kruiden toe.
Laat 2 uur zonder deksel pruttelen op een zacht vuurtje.
Neem de kippenbouten uit de bouillon en laat afkoelen.
Zeef de bouillon in een met een fijne keukenhanddoek (gewassen zónder wasverzachter, tenzij je het niet erg vindt dat je soep naar Robijn smaakt…) beklede zeef.
Pluk het vlees van de kip.
Verwarm de bouillon opnieuw en voeg er de kip, sojascheuten, peultjes en glasnoedels aan toe.
Breng op smaak met vis- en sojasaus.
Laat 5 minuten doorkoken.
Serveer met de lente-ui, koriander en gebakken uitjes.
Leuk! Deze versie lijkt me ook erg lekker!:)