Hoeveel keer gebeurt het niet dat je bij een speurtocht door de koelkast nog een overjaars stukje kaas, een uitgedroogde citroen of een half opgegeten zak verlebte sla ontdekt? Bij mij zou het in elk geval niet de eerste keer zijn… Ik probeer nochtans zeer bewust te kopen: ik werk met een weekmenu, ik probeer restjes in te calculeren en ik vries zoveel mogelijk in dat ik niet meteen gebruik. Maar toch… Ook hier verdwijnt er al eens een overrijpe avocado, een bruine banaan, of enkele uitgedroogde stukjes spek in de vuilbak.
Het besef dat het beter kan, deed mij besluiten om deel te nemen aan de Foodsaverchallenge. Deze bloguitdaging wordt georganiseerd door Foodsaver, een Amerikaans merk van vacuümmachines, en Rekub, het Antwerpse pop-up restaurant dat enkel met voedseloverschotten werkt. Bedoeling is dat blogs elkaar uitdagen om met overschotten een lekkere maaltijd te bereiden.
In augustus kreeg ik een ingrediëntenlijst in de postbus, bestaande uit producten waarvan er dikwijls overschotten zijn. Ik mocht daaruit 5 ingrediënten kiezen, waarmee Kimberly Kookt aan de slag moet. Op dat moment werden alle gekozen ingrediënten vacuüm verpakt in de Foodsaver en ingevroren. Vorige week stond hier dan een DHL-man aan de deur met mijn ingrediënten, gekozen door Cook ’n roll. En ik moet zeggen dat de schrik mij even om het hart sloeg als ik dit aantrof:
Spek: OK, varkensmignonette: OK, avocado: OK, peterselie: OK… Maar dat alles in combinatie met die twee pronte bananen??? Ik wist even niet van welk hout pijlen maken.
Enkele dagen – en heel wat uurtjes “googlen” – later, had ik echter al een aanvalsplan bedacht, en het resultaat vind je hier. De bananen heb ik verwerkt in de suikervrije ketchup. Er komt dus – in tegenstelling tot bij de fabrieksversie – geen toegevoegde suiker aan te pas, want (overrijpe) bananen zijn van nature zoet genoeg. Laat je niet afschrikken door dit ongewone ingrediënt: de bananen geven de ketchup enkel een aromatische smaak, een exotische tint die je niet kan thuisbrengen.
De mignonette en (een deel van) het spek heb ik verwerkt tot burgers: mignonette is vrij mager, maar door toevoeging van het vette deel van het spek, krijg je toch een smeuïg gehaktballetje. En voor het overige zou ik zeggen: probeer het eens! Echt, je zal versteld staan dat je zo’n lekker en troostend gerecht kan maken met overschotjes. Duim je mee dat ik bij de drie beste ben en nu zo’n vacuümmachine win? 😉
Wat heb je nodig?
Voor de ketchup
olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 teentje look, geperst
1 rode chili, fijngesneden (of minder, naar smaak)
1 cm gember, fijngeraspt
1 tl komijn
2 tl vadouvan (vervang eventueel door 1 tl komijn en 1 tl gemalen mosterdzaad, of laat volledig achterwege)
1 tl kurkuma
35 g geconcentreerde tomatenpuree
60 ml ciderazijn
60 ml water
120 ml tomatenpassata
1 overrijpe banaan, fijngeprakt
1 blaadje laurier
zout en peper
sap van 1/2 limoen
Voor de burgers (12 stuks)
200 g spek
200 g varkensmignonette
5-tal takjes peterselie, fijngesneden
2 pijpajuintjes, fijngesneden
(pikant) paprikapoeder
peper en zout
1 ei
50 g oud brood, fijngemalen
olijfolie
Voor de afwerking
12 kleine tafelbroodjes
enkele blaadjes sla, fijngesneden
1 tomaat, in schijfjes gesneden
1 avocado, in schijfjes gesneden
Hoe ga je tewerk?
Begin met de ketchup.
Verhit een scheutje olijfolie in een kommetje.
Stoof er de ui, look en chilipeper in aan tot glazig.
Voeg de gember, specerijen en tomatenpuree toe en bak even mee.
Blus met ciderazijn.
Voeg water, passata, banaan en laurierblad toe en laat 45 minuten inkoken onder af en toe roeren (anders bakt het aan).
Kruid bij met zout naar smaak en roer er het limoensap door.
Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Voor de burgers snijd je het vet van het spek.
Mix dit samen met de mignonette en peterselie fijn in de blender.
Roer er pijpajuin en paprikapoeder door en kruid stevig met peper en zout.
Voeg er het losgeklopte ei en het fijngemalen brood aan toe.
Rol balletjes ter grootte van een golfbal en druk lichtjes plat tot hamburgers.
Leg het overgebleven spek op een bakpapier en bak in 10 minuten goudbruin in de oven.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de burgers aan beide zijden goudbruin in aan.
Nu kan je de burgers samenstellen.
Snijd de broodjes open.
Beleg met fijngesneden sla en een schijfje tomaat.
Leg er de burger op.
Giet er wat bananenketchup op en leg er de schijfjes avocado op.
Drapeer er het krokant gebakken spek op.
Leg er het hoedje van het broodje op en steek eventueel vast met een prikker.
Serveer de mini-burgers met suikervrije ketchup.
Ik zou ook niet weten waar te beginnen.. Maar ziet er heel geslaagd uit !
Wauw, super goed gedaan! En jouw foto, prachtig. Ik zou het direct willen proeven 😉
Bedankt Carolien! ☺️
Echt super tof bedacht Annelies! Heel creatief geweest! 😀 & wat een mooie foto’s ook weer ^.^
Bedankt Elien! Het was een serieuze uitdaging maar ik ben blij dat het toch allemaal gesmaakt heeft! ?
ik zou het helemaal niet weten wat ik daarmee zou moeten maken…maar ja ik hoef dan ook nooit te koken!
mijn partner zou het wel weten want hier worden regelmatig wel restjes verwerkt tot iets lekkers!
dit ziet er echt wel heerlijk uit en ik zou het meteen willen opeten!
liefs
Bedankt ohladybake! 🙂
Knap gedaan! Proficiat! x
Bedankt Claudia! <3
die ketchup klinkt echt lekker! dat ga ik zeker eens proberen. wie had dat gedacht, bananen in ketchup…
Ja, ik had er ook eerst geen vertrouwen in, maar kijk: het is allemaal goed gekomen! 😉