Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen

27 september 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Mijn post over gezond eten heeft wat teweeg gebracht. Ik kreeg enorm veel reacties, de meeste met een gevoel van herkenning, sommige met “verontschuldigingen” omdat ze van Pascal Naessens-liefhebbers kwamen. Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal niks tegen Pascale Naessens, wel integendeel. Ik vind het alleen fout om met een vergrootglas naar je bord te kijken. Balans blijft wat mij betreft het codewoord. En dat past ook perfect bij deze havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen.

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Door de havermout zouden sommigen ze al als “gezond” durven bestempelen, maar dat is nogal kort door de bocht (ik schreef daarover ook dik anderhalf jaar al een stukje). Maar zijn deze kleinnoden dan ongezond? Helemaal niet! Hou gewoon mate, en dan kan zo’n koekje écht goed doen. Want ze zijn bovenal erg lekker: een zachte textuur met hier en daar de intense zoetheid van rozijnen en de smeuïge voldoening van chocolade. Het recept kost écht geen moeite. Alles mixen in de keukenrobot, rozijnen en chocolade door het deeg mengen, en een beetje achteloos balletjes rollen: een therapeutische bezigheid voor een doordeweekse avond of een vrij uurtje op zondagochtend.

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bron: The new easy van Donna Hay

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen

Deze havermoutkoekjes met chocolade zijn erg lekker: zacht met hier en daar de intense zoetheid van rozijnen en chocolade.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 12 minuten
Totale tijd 32 minuten
Gang Dessert, Gebak, Koek, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 24 koekjes

Equipment

  • foodprocessor
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 125 g donkerbruine suiker
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 175 g boter in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 150 g bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 180 g havermout
  • 100 g rozijnen
  • 150 g pure chocolade callets of in stukjes gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en chocolade in de foodprocessor.
  • Mix tot een samenhangend geheel.
  • Spatel er de rozijnen en chocolade door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol balletjes van telkens ongeveer 1 eetlepel van het deeg en leg met wat tussenruimte op de plaat.
  • Druk een beetje plat met een vork.
  • Bak in 12 minuten goudbruin.
  • Laat 5 minuten afkoelen op de plaat en nadien op een rooster tot kamertemperatuur.
  • Serveer de havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen.
Trefwoord chocolade, havermout, rozijnen, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

2 Reacties

  1. Eilish

    Heel lekker ongetwijfeld, maar met een veganistisch etende dochter in huis pas ik mijn gebak vaak noodgedwongen aan.
    Hier zou ik de boter kunnen vervangen door gemixte gestoofde peer, dan kan ik meteen ook wat suiker minderen. Kinders kunnen een mens nogal eens op ideeën brengen.
    En groot gelijk dat je gewoon verder je ding doet. We weten allemaal best wel wat gezond is en wat minder. ‘Met mate’ is inderdaad het codewoord hier.

    Antwoord
  2. ohladybake

    helemaal mee eens met je artikel over “gezonde” voeding
    het moet nog altijd leefbaar zijn
    en deze koekjes…njammie

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest