De winter trapt nog steeds wild om zich heen. Gisteren had ik nog een lentegevoel, vandaag lijken de dagen weer op te gaan in een niet aflatend grijs. Mijn huisgenoten worden één voor één verkouden, en spijtiggenoeg kan ik zelf ook niet ontsnappen. Maar niets dat een potje comfort food niet kan genezen.
En deze eenpanspasta met pompoen en feta is eentje van de betere soort. Want: één pan! Veel groentjes! Veel smaak! Weinig werk en afwas! Moet ik nog meer zeggen? Het is zo’n gerecht dat je gewoon op je lijstje moet staan hebben voor troosteloze weekavonden en luie zaterdagmiddagen.
Het concept is even eenvoudig als geniaal: je bakt eerst de groenten aan, voegt er dan de pasta en bouillon aan toe, en roert er aan het einde de smaakmakers door. Hier heb ik gekozen voor een combinatie van pompoen, feta, rucola en walnoten. Het verrassingselement komt van het lepeltje balsamicocrème, dat het gerecht ongemerkt opfrist. Ik lust nog wel een bordje!
Eenpanspasta met pompoen en feta
Equipment
- kookpot met dikke bodem
Ingrediënten
- een flinke klont boter
- 2 sjalotten schoongemaakt en fijn gehakt
- 2 dikke teentjes look geperst
- 1/2 butternutpompoen geschild en zaadlijsten verwijderd
- 1/2 nootmuskaat vers geraspt
- 1/2 tl harissa
- 500 g mini penne of een andere kleine pastasoort
- 1 l groentebouillon
- 75 g rucola
- 1 el balsamicocrème
- 200 g feta
- 50 g walnoten grof gehakt
- zwarte peper van de molen
Instructies
- Smelt de boter in een ruime kookpot met dikke bodem (Le Creuset 22 cm is ideaal).
- Stoof er op zacht vuur sjalot en look in aan tot glazig maar niet gekleurd.
- Snijd intussen de pompoen in blokjes van +/- 1 cm. Het is niet nodig om ze na te meten: bedoeling is dat ze niet veel groter zijn dan de pasta.
- Zet het vuur hoger, voeg de pompoenblokjes, nootmuskaat en harissa toe en bak 5 minuten onder af en toe roeren.
- Voeg dan ook de pasta toe en bak mee tot alle buisjes bedekt zijn met een laagje boter.
- Blus met groentebouillon en breng aan de kook.
- Draai het vuur zachter en laat gaar koken volgens de aanwijzingen op de verpakking van de pasta. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.
- Zet het vuur uit, voeg de rucola toe en roer tot geslonken.
- Meng er nu ook de balsamicocrème, verkruimelde feta en walnoten door.
- Werk af met zwarte peper van de molen.
- Serveer de eenpanspasta met pompoen en feta.
Een lepeltje terug in de tijd
3 jaar geleden: Bloemkoolrisotto zonder roeren
4 jaar geleden: Lichte macaroni met spinazie en paprika
4 jaar geleden: Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
5 jaar geleden: Margrietjes
5 jaar geleden: Kipstoofpot met druiven en de lekkerste worteltjes
6 jaar geleden: Zalmlasagne met spinazie en venkel
Mjammie, ziet er verrukkelijk uit!!!
Dank je wel! ☺️