Margrietjes

8 februari 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Volgende week is het Valentijn. Ik ben niet echt aan opgelegde dagen om je liefde te tonen, maar niets belet je om je lief nu al eens extra in de bloemetjes te zetten! En die bloemetjes hoef je niet te letterlijk te nemen, want wat zegt beter: “Ik zie je graag” dan een portie zelfgebakken koekjes?

Deze margrietjes zijn echte succesnummers: niet moeilijk om te maken en superlekker door de brosse textuur en het subtiele vanille-aroma. Als je dat wenst, kan je het deeg ook met andere smaakmakers afwerken, zoals een beetje sinaasappelzest, fijngemalen thee of wat kaneel. Het soort confituur en de kleur chocolade kan je ook naar hartelust – en de voorkeur van de gelukkige – variëren.

Enkele tips voor dit recept:

 • Neem de boter de avond voordien al uit de koelkast. Zo is hij volledig op kamertemperatuur en kan je hem goed romig kloppen.
 • Als je vergeten bent om de boter tijdig uit de koelkast te nemen, kan je hem zacht maken door in de microgolf op ontdooistand te zetten. Hou dit wel goed in de gaten, want de boter mag zeker niet smelten.
  Deeg voor margrietjes
  • Pin
 • Om de spuitzak te vullen, gebruik ik een deegschraper (het blauwe ding op de foto): die is veel minder flexibel dan een pannenlikker en leent zich dus beter tot scheppen van stevig beslag.
  Spuitzak vullen
  • Pin
 • Eens de spuitzak gevuld is, duw ik het deeg naar beneden met een grotere deegschraper (een “corne” maar dan zonder ronding, een soort paletmes uit de bouw dus): dit zorgt voor een mooi propere spuitzak en vermijdt dat er bovenaan deeg blijft plakken.
 • Het beslag is vrij stevig om te spuiten. Je hebt dus wel wat armkracht nodig. Om de koekjes toch goed te kunnen spuiten,
  • mag je de spuitzak niet te vol vullen: de helft van het beslag is ruim voldoende.
  • kan je de gevulde spuitzak net voor je hem gaat gebruiken nog 5 seconden in de microgolf steken. Dit is zéker tegen alle regels van de patisserie, maar het werkt. Ook hier geldt: beter te kort dan te lang, anders loopt alles eruit en kan je geen mooie bloemetjes spuiten!
 • Voor de bakspecialisten onder jullie: ik heb een gekarteld spuitmondje nr. 8 gebruikt.
  Dotjes deeg op bakplaat spuiten om bakpapier vast te plakken
  • Pin
 • Je kan kleine dotjes beslag spuiten in de vier hoeken van je bakplaat, en daarop het bakpapier “plakken”. Zo voorkom je dat dit steeds verschuift als je de koekjes spuit.
 • Doop het uiteinde van de houten lepel, waarmee je de “putjes” in het deeg maakt, even in koud water: zou voorkom je dat het deeg eraan blijft kleven.

Aan de bak, dus maar!

Bron: Cursus “Nagerechten” van CVO Leerdorp Gent

Wat heb je nodig? 

200 g zachte boter (op kamertemperatuur)
100 g bloemsuiker
250 g bloem
1 ei
5 g zout
5 g vanillepoeder (fijngemalen stokjes)
25 g frambozenconfituur zonder brokjes
25 g pure chocolade

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Meng in een keukenrobot de boter met het zout, de vanille en de suiker.
Klop het ei los en voeg toe.
Meng er ook de bloem door.
Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje met het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Spuit er sterretjes deeg op.
Maak putjes in het deeg door er lichtjes in te duwen met de achterkant van een houten lepel (of laat je assisteren door een vrolijk verkleed meisje). 

Vul de putjes met chocolade…

of confituur. 

Margrietjes gevuld met confituur
 • Pin

Bak 10 à 12 minuten in de oven.

Serveer bij een kopje koffie. 

3 Reacties

 1. Peggy's Pastime

  Die zien er lekker uit ! En jij hebt zelfs al een sous-chef 😉

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest