Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten

6 februari 2016 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Eén van mijn favoriete keukens is de Midden-Oosterse. Vooral de kruiden en specerijen – denk komijn, gember, peterselie, munt en koriander – vallen enorm in mijn smaak. Het was echter alweer even geleden dat ik een gerecht uit duizend-en-één-nacht op het menu zette, en dus koos ik onlangs deze Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten uit “Feest” van de immer ravissante Nigella Lawson.

Ik maakte dit in een dubbele portie in een koud maar zonnig januariweekend. Door de lange ingrediëntenlijst dacht ik dat het een vrij tijdrovend recept zou zijn. Dat valt echter allemaal goed mee. Je hebt er vrij weinig werk aan, je moet enkel voldoende tijd rekenen om het geheel te laten garen.

Dit is echt een ongelooflijk troostend gerecht, perfect om een drukke zaterdagavond op te vrolijken, of om in de diepvries te bewaren voor troosteloze weekdagen. Ook onze meisjes waren in de wolken met deze kleurrijke balletjes op hun bord, en zonder ze het goed en wel beseften hadden ze meteen een grote portie groenten binnen. Alleen maar voordelen dus… Aan de slag!

Bron: Feest van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

Voor 8 personen

Voor de gestoofde groenten
2 uien, grof gehakt
2 stengels bleekselder, grof gehakt
3 teentjes look, gepeld
4 wortels, geschild en in hapklare stukjes
olijfolie
1 rode ui, in dunne halve maantjes
3 boterraapjes, geschild en in hapklare stukjes
1 pastinaak, geschild en in hapklare stukjes
1 tl kurkuma
1/2 tl gemberpoeder
100 g gedroogde abrikozen
800 g tomatenblokjes in blik
7,5 dl kippenbouillon
2 tl harissa
peper en zout

Voor de gehaktballetjes
500 g (lams)gehakt
4 lente-uitjes
1/2 tl kaneel
1 tl komijn
1 tl piment
1 tl zout
3 el paneermeel
1 ei, losgeklopt
olijfolie

Voor erbij
couscous, bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking
grote bos koriander, gehakt
granaatappelzaadjes

Hoe ga je tewerk?

Doe uien, bleekselder, look en de helft van de wortels in een foodprocessor.
Hak tot moes.
Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.


Doe er het groentenmengsel bij en bak tot alles zacht is.


Voeg de rest van de wortels, samen met de rode ui, raapjes en pastinaak toe.
Stoof aan tot alle groenten zacht zijn.
Voeg de specerijen en gedroogde abrikozen toe en roer door elkaar.


Voeg er ook de tomaten, kippenbouillon en harissa aan toe, breng aan de kook, dek af met een deksel en laat een uur op laag vuur pruttelen.

Maak intussen de gehaktballetjes.
Doe gehakt, lente-ui, specerijen, zout, paneermeel en ei in een kom.
Meng goed door elkaar (in zo weinig mogelijk handelingen: hoe meer je het gehakt bewerkt, hoe compacter – en dus minder luchtig – de textuur van de balletjes).
Rol er kleine balletjes van (iets groter dan soepballetjes).
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de balletjes goudbruin in aan.
Laat even uitlekken op keukenpapier.

Voeg de balletjes toe aan het groentenmengsel.
Roer door elkaar, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Schep wat couscous op een bord.
Geef er balletjes en groentensaus bij.
Bestrooi met granaatappelpitjes en koriander.

Serveer de Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten.

3 Reacties

  1. Keppens Myriam

    Wat ook lekker is, maak dat er veel saus in de kom is en vijf minuutjes voor het opdienen breek je eieren in de zacht pruttelende saus. Die laat je dan pocheren naar eigen smaak. Heel lekker.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Mmm, heerlijk!

      Antwoord
  2. ikkenormaal

    Dit ga ik misschien wel eens proberen met falafelballetjes. Want het ziet er lekker uit.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest