Bloemkoolrisotto zonder roeren

11 februari 2017 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Snel klaar, Snelle pasta

Van hierboven gezien is de stad bedekt met een laagje dons. Een zacht dekentje dat alle scherpe hoekjes verbergt. Kleuren vervagen tot een aangenaam pastel. Geluiden klinken gedempt en ver weg. Ik vlij me neer op mijn wolk, op mijn pluizig bed van zachtheid. Het is hier zo goed dat ik niet denk de komende tijd naar beneden te komen.

Snelle bloemkoolrisotto zonder roeren / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Maandag stond ik voor een volle zaal. Iemand sprak over mij alsof het om een ander ging. Toen iedereen klapte en het hoofd in mijn richting draaide, wilde ik omkijken om te zien over wie ze het hadden. Maar ik stond op en liep naar voor. De weg leek lang en ik voelde mijn hart bonzen in mijn keel. Ik nam de micro en zag de verwachtingsvolle blikken. Ik begon te praten. Over wat ik het liefste doe. Over wat mij energie geeft. Over mijzelf en over mijn eigen werk. En de rust viel als een dwarrelend herfstblad over mij. Geen bibberende stem of klamme handjes meer. Gewoon genieten.

Women's District / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Maandag vertelde ik mijn verhaal op Women’s District. Hoe Lieziepeasy Een lepeltje lekkers werd. En hoe ik weer helemaal mezelf werd in de loop van dat verhaal. De dames in de zaal luisterden geboeid. Dames die al heel wat meer bereikt hebben dan ik, naar wie ik opkijk om zoveel verschillende redenen. Geen wonder dat ik intussen nog steeds op een wolkje zit…

Bloemkoolcouscous, orzo en munt / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Mijn gemoedstoestand vraagt om een zijdezacht gerecht met subtiele smaken. Deze bloemkoolrisotto vervult die rol met glans. Bloemkool en mascarpone vervolmaken de zachte textuur van de orzo, en munt en parmezaan bieden voldoende contrast om het spannend te houden. Afgewerkt met wat geroosterde bloemkoolkorrels staat er een verrassend gerecht voor je neus. Eentje dat mij alvast nog even op mijn wolkje houdt.

Snelle bloemkoolrisotto zonder roeren - 3 kommen / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin
Snelle bloemkoolrisotto zonder roeren / www.eenlepeltjelekkers.be
 • Pin

Bloemkoolrisotto zonder roeren

Deze originele bloemkoolrisotto zonder roeren heeft een zijdezachte textuur, en wordt afgewerkt met munt, mascarpone en bloemkoolcouscous.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Pasta, Vegetarisch
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

 • Oven
 • foodprocessor
 • kookpot

Ingrediënten
  

 • 1 bloemkool
 • citroenolijfolie
 • 1 sjalot fijngehakt
 • 1 teentje look fijngehakt
 • 200 g orzo
 • 600 ml kippenbouillon
 • 2 eetlepels mascarpone
 • 100 g parmezaan
 • muntblaadjes fijngehakt
 • peper en zout

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 160 °C.
 • Verwijder de bladeren van de bloemkool en maak de roosjes los.
 • Doe ze in een foodprocessor en hak tot je de textuur van couscous bekomt.
 • Verdeel een kwart van de bloemkoolcouscous in een ovenschaal.
 • Besprenkel met citroenolijfolie en kruid met peper en zout.
 • Schuif in de oven en bak tot de korrels goudbruin zijn (+/- 30 minuten).
 • Verhit een scheutje citroenolijfolie in een kookpot.
 • Bak er de sjalot en look in aan tot glazig.
 • Voeg de bloemkoolcouscous en orzo toe en stoof even mee.
 • Giet er de bouillon bij, zet het deksel erop en breng aan de kook.
 • Zet 20 minuten in de oven.
 • Neem het deksel van de pot en zet nog eens 5 minuten in de oven.
 • Roer er mascarpone, parmezaan en munt door.
 • Kruid eventueel bij met peper en zout.
 • Verdeel over 4 borden.
 • Werk af met de geroosterde bloemkoolcouscous.
 • Serveer de bloemkoolrisotto zonder roeren.
Trefwoord bloemkool, citroen, mascarpone, munt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Pasta al limone met lentegroenten en scampi

Deze pasta al limone maakte ik onlangs uit de losse pols, en hij was zo lekker, dat ik hem ook graag met jullie deel. De inspiratie haalde ik bij een filmpje van Jamie Oliver op Instagram. Hij vertelde daar dat pasta al limone één van de favoriete recepten van zijn...

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

9 Reacties

 1. Honey and Spice

  Wat een leuke manier om bloemkool klaar te maken. Ziet er heerlijk romig uit! Dit wil ik eens proberen!

  Antwoord
 2. Nadine

  Superlekker !!! Echt succes. Halve portie gemaakt en geserveerd bij stukje eendeborst, enkel voor manlief en mezelf. Kids proefden en vroegen om het nog es in een gezinsportie te maken. Komt bij ons zeker nog op tafel.

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Oh Nadine, wat een leuk berichtje, je maakt mijn dag goed! Zo blij dat het jullie allemaal gesmaakt heeft! x

   Antwoord
 3. Liesbet R

  Dat ziet er lekker uit! Maak je die citroen olijfolie zelf of koop je die en waar dan?

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Ik koop er van Liquido d’Oro (online), bijzonder lekker! In Delhaize kan je ook citroenolie kopen. En anders gewone olijfolie en wat citroenzeste toevoegen. ?

   Antwoord
   • Liesbet R

    Bedankt voor het snelle antwoord!

    Antwoord
 4. Eilish

  Ik voel me een beetje dom omdat ik niet wist wat orzo was. Ondertussen opgezocht en weer wat bijgeleerd.
  Dit ga ik eens proberen. Bedankt!

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Oh, niets van aantrekken, je kan niet alles weten! Risoni is een andere naam voor hetzelfde product. Met gewone risottorijst kan het natuurlijk ook! ?

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest