Als voltijds werkende mama ben ik altijd op zoek naar snelle gerechten. Ook al kook ik graag, na een drukke dag heb ik echt geen zin om nog een uur in potten en pannen te staan roeren. Op tijd wil ik dan wel besparen, op smaak niet. Ik word lastig als ik een paar dagen “slecht” gegeten heb. En daarenboven hou ik het graag een beetje origineel. Deze snelle kip in sinaasappelsaus voldoet aan al die eisen.
Inspiratie deed ik op bij Donna Hay en Jamie Oliver. Ik voegde twee van hun recepten samen om tot een volwaardig Lepeltje Lekkers alternatief te komen. Doordat je kant-en-klare sinaasappelconfituur (marmelade) gebruikt, hoef je de saus niet in te koken om dezelfde smaak als bij een klassieke “canard à l’orange” te bekomen. Daarenboven maakte ik het gerechtje wat lichter door kip te gebruiken, en transformeerde ik het in een Aziatische variant door te wokken, peultjes toe te voegen en het geheel te kruiden met Chinees vijfkruidenpoeder, chili en Thaise basilicum.
Zelf aten we er (paarse) Fair Trade rijst bij, maar ook met noedels zou deze wok het goed doen. Ik moet toegeven dat het een gerecht voor geoefende smaakpapillen is: het zachte bittertje van de sinaasappel kon mijn meisjes niet geheel overtuigen. Maar eerlijkgezegd belet mij dat niet om dit nog eens op tafel te zetten: proeven moeten ze leren, nietwaar?! Deze snelle kip in sinaasappelsaus komt in elk geval bij op mijn lijstje van werkdagfavorieten!
Snelle kip in sinaasappelsaus
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 3 kipfilets
- 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- 200 g peultjes
- 1 bosje pijpajuin
- arachide-olie
- 170 g sinaasappelconfituur
- 1 eetlepel vissaus
- 1 bos Thaise basilicum of koriander, grootste deel fijngehakt
Instructies
- Snijd de kip in dunne plakken.
- Meng met vijfkruidenpoeder en chili.
- Halveer de peultjes en snijd de pijpajuin in even lange stukjes.
- Verhit een scheutje olie in de wok.
- Bak er de kip op hoog vuur in aan tot gaar.
- Voeg peultjes en pijpajuin toe en verlaag het vuur tot middelhoog.
- Schep om en wok 2 minuten.
- Voeg sinaasappelconfituur, vissaus en fijngesneden Thaise basilicum toe.
- Proef en kruid eventueel bij met chili (i.p.v. peper) en vissaus (i.p.v. zout).
- Verdeel de kip over vier borden.
- Werk af met extra Thaise basilicum.
- Serveer de snelle kip met sinaasappelsaus.
0 reacties