Snelle kip in sinaasappelsaus

18 oktober 2016 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Eenpansgerechten, Home thema, Kiplekker, Recepten, Snel klaar

Als voltijds werkende mama ben ik altijd op zoek naar snelle gerechten. Ook al kook ik graag, na een drukke dag heb ik echt geen zin om nog een uur in potten en pannen te staan roeren. Op tijd wil ik dan wel besparen, op smaak niet. Ik word lastig als ik een paar dagen “slecht” gegeten heb. En daarenboven hou ik het graag een beetje origineel. Deze snelle kip in sinaasappelsaus voldoet aan al die eisen.

Snelle kip in sinaasappelsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Inspiratie deed ik op bij Donna Hay en Jamie Oliver. Ik voegde twee van hun recepten samen om tot een volwaardig Lepeltje Lekkers alternatief te komen. Doordat je kant-en-klare sinaasappelconfituur (marmelade) gebruikt, hoef je de saus niet in te koken om dezelfde smaak als bij een klassieke “canard à l’orange” te bekomen. Daarenboven maakte ik het gerechtje wat lichter door kip te gebruiken, en transformeerde ik het in een Aziatische variant door te wokken, peultjes toe te voegen en het geheel te kruiden met Chinees vijfkruidenpoeder, chili en Thaise basilicum.

Kip kruiden met vijfkruidenpoeder / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zelf aten we er (paarse) Fair Trade rijst bij, maar ook met noedels zou deze wok het goed doen. Ik moet toegeven dat het een gerecht voor geoefende smaakpapillen is: het zachte bittertje van de sinaasappel kon mijn meisjes niet geheel overtuigen. Maar eerlijkgezegd belet mij dat niet om dit nog eens op tafel te zetten: proeven moeten ze leren, nietwaar?! Deze snelle kip in sinaasappelsaus komt in elk geval bij op mijn lijstje van werkdagfavorieten!

Snelle kip in sinaasappelsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snelle kip in sinaasappelsaus

Klassieke smaken in een eigentijds en makkelijk jasje: deze snelle kip in sinaasappelsaus doet het wonderwel op een doordeweekse werkdag.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Equipment

  • wok

Ingrediënten
  

  • 3 kipfilets
  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 200 g peultjes
  • 1 bosje pijpajuin
  • arachide-olie
  • 170 g sinaasappelconfituur
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 bos Thaise basilicum of koriander, grootste deel fijngehakt

Instructies
 

  • Snijd de kip in dunne plakken.
  • Meng met vijfkruidenpoeder en chili.
  • Halveer de peultjes en snijd de pijpajuin in even lange stukjes.
  • Verhit een scheutje olie in de wok.
  • Bak er de kip op hoog vuur in aan tot gaar.
  • Voeg peultjes en pijpajuin toe en verlaag het vuur tot middelhoog.
  • Schep om en wok 2 minuten.
  • Voeg sinaasappelconfituur, vissaus en fijngesneden Thaise basilicum toe.
  • Proef en kruid eventueel bij met chili (i.p.v. peper) en vissaus (i.p.v. zout).
  • Verdeel de kip over vier borden.
  • Werk af met extra Thaise basilicum.
  • Serveer de snelle kip met sinaasappelsaus.
Trefwoord basilicum, kip, kipfilet, peultjes, sinaasappel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele eenpansgerechten

Wok met vis, gember en zwarte peper

Wok met vis, gember en zwarte peper

Deze wok met vis, gember en zwarte peper is het ideale gerecht om eens wat meer vis op tafel te zetten. Het is makkelijk te maken, smaakt fris en ziet er kleurrijk uit. En daarenboven hoef je geen fortuin te spenderen in de viswinkel: met diepvriesvis lukt het ook!...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest