Onheilspellend nieuws volgt elkaar in sneltempo op. Er zijn nog weinig lichtpuntjes te bekennen. Vorige week haalde de somberheid mij in: het leek even allemaal zo zinloos. Maar na een dagje piekeren en een goed gesprek met mijn wederhelft, probeer ik de knop in mijn hoofd nu om te draaien. De radio gaat op een non-stop muziekzender, zonder schreeuwerige headlines of opgefokte reclamespots. De altijd openstaande tabbladen van nieuwssites worden gesloten. En de televisie gaat enkel nog aan als ik effectief iets wil zien.
Het lijkt misschien alsof ik mijn hoofd in het zand steek, maar dat is niet zo. Ik probeer er alleen een klein zandkasteeltje om heen te bouwen. Een beetje buffer tegen slecht nieuws, ongevraagde meningen en een overdosis aan tegenstrijdig advies. Ons huis wordt weer onze habitat en “carpe diem” het bijhorende motto. En dat helpt. Het is misschien niet genoeg om elke dag als een herboren yogi door het leven te gaan, maar het vlakt de scherpe kantjes wel af.
Binnen viert huiselijkheid hoogtij. Ik maak lasagne, bereid verse soep en schuif regelmatig iets zoets in de oven. Het aroma van warme specerijen is ons kosteloos huisparfum geworden. En deze pompoencake met ahornglazuur zit daar voor iets tussen. Piment, gember en nootmuskaat maken het gezellig, het smeuïge glazuur verzacht de zinnen.
Voor jullie zet ik graag nog wat wat tips op een rijtje:
- Pompoenpuree. Je ziet het in veel Amerikaanse recepten voorbij komen, maar bij ons is pompoenpuree niet zomaar in blik verkrijgbaar. Geen nood: je kan dit eenvoudig zelf maken. Rooster pompoenstukken afgedekt tot ze zacht zijn. Laat afkoelen en mix glad. In dit recept gebruik ik 350 g: dat is het equivalent van ongeveer een halve butternut (afhankelijk van de grootte). Maar de puree is veelzijdig, je kan er alle kanten mee uit. Mix de overschot bijvoorbeeld door de soep, roer door aardappelpuree of vries gewoon in voor wanneer je deze cake nog eens bakt.
- Kamertemperatuur. Ik heb het hier waarschijnlijk al enkele keren geschreven, maar zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je het beste bakresultaat.
- Specerijen. Zelf hou ik enorm van deze kruidige cake. Ben je echter niet zo avontuurlijk, laat ze dan gerust weg, of vervang door 1 tl kaneel voor een meer gangbare smaak.
- Glazuur. Dit ivoorkleurig glazuur van boter, roomkaas en esdoornsiroop is héérlijk. Hou je dus in en eet het niet allemaal op voor het op de cake gesmeerd is.
Wil je ook zo’n huiselijke sfeer creëren? Doe dan eens gek en bak deze pompoencake! Heerlijk om zelf op te eten, en nog heerlijker om te delen.
Zorg goed voor jezelf en elkaar. <3
Pompoencake met ahornglazuur
Equipment
- Oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 butternutpompoen
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 250 g donkerbruine suiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl natriumbicarbonaat
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl piment te koop bij o.a. Delhaize
- 1/2 muskaatnoot geraspt (+/- 1/2 tl poeder)
- 50 g zure room op kamertemperatuur
Voor het glazuur
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 150 g roomkaas type philadelphia, op kamertemperatuur
- 4 el ahornsiroop
- 1/2 tl fijn zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Halveer de pompoen, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd dan in 8 parten.
- Leg in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster in +/- 1u30 zacht in de oven.
- Laat afkoelen en verwijder de schil.
- Mix het vruchtvlees fijn en weeg 350 g af voor de cake.
- Verlaag de oventemperatuur tot 170 °C.
- Klop de boter een drietal minuten romig met de suiker.
- Voeg één voor één de eieren toe.
- Meng bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en specerijen en klop lepel voor lepel door het beslag.
- Meng zure room en pompoenpuree, en spatel er luchtig door. Meng zo kort mogelijk, zodat je beslag niet te veel lucht verliest.
- Bekleed een rechthoekige bakvorm van +/- 33 op 27 cm met bakpapier.
- Stort er het deeg in en strijk glad. Tik enkele keren tegen het aanrecht zodat eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen.
- Schuif in de oven en bak in 30 minuten goudbruin.
- Neem uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
- Maak intussen het glazuur.
- Klop de boter romig.
- Voeg de roomkaas toe en klop verder.
- Voeg ahornsiroop en zout toe en klopt tot je een gladde massa bekomt.
- Laat een half uur opstijven in de koelkast.
- Ontvorm de pompoencake en leg op een schotel.
- Spatel er het glazuur op en strijk glad.
- Serveer de pompoencake met ahornglazuur.
Notities
- Pompoenpuree. Je ziet het in veel Amerikaanse recepten voorbij komen, maar bij ons is pompoenpuree niet zomaar in blik verkrijgbaar. Geen nood: je kan dit eenvoudig zelf maken. Rooster pompoenstukken afgedekt tot ze zacht zijn. Laat afkoelen en mix glad. In dit recept gebruik ik 350 g: dat is het equivalent van ongeveer een halve butternut (afhankelijk van de grootte). Maar de puree is veelzijdig, je kan er alle kanten mee uit. Mix de overschot bijvoorbeeld door de soep, roer door aardappelpuree of vries gewoon in voor wanneer je deze cake nog eens bakt.
- Kamertemperatuur. Ik heb het hier waarschijnlijk al enkele keren geschreven, maar zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je het beste bakresultaat.
- Specerijen. Zelf hou ik enorm van deze kruidige cake. Ben je echter niet zo avontuurlijk, laat ze dan gerust weg, of vervang door 1 tl kaneel voor een meer gangbare smaak.
- Glazuur. Dit ivoorkleurig glazuur van boter, roomkaas en esdoornsiroop is héérlijk. Hou je dus in en eet het niet allemaal op voor het op de cake gesmeerd is.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
2 jaar geleden: Thaise wortelsoep met koriander
3 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
4 jaar geleden: Snelle kip in sinaasappelsaus
5 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruimen
6 jaar geleden: Pompoenpasta met hazelnootpesto
7 jaar geleden: Veggie quiche
Dit recept zat al jaren in mijn moet-ik-bakken-lijst, en het is er eindelijk van gekomen. Lekkkkkeeeeerrrrr! Ik heb er wel kaneel ipv piment in gedaan (dat had ik in huis), en ook nog een snuif zout. Maar het is een topper, dit ga ik zeker nog bakken 😋
Oh, dank je wel voor je reactie! Dat doet mij superveel plezier!
Mmm, superrecept!
Dank je wel! 🙂
Ziet er lekker en perfect uit!
Bedankt!
Heb deze cake gisteren gebakken. SUUUUPER LEKKER!
Vorm van 33X27 leek mij te groot , heb vorm van 23X17 gebruikt en cake is perfect gelukt.
Dankjewel voor dit lekkere recept.
Super, blij om te horen dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je berichtje Linda!
Ik ga dit vandeweek maken, klinkt superlekker! Bedoel je met piment bv piment d’espelette of een ander soort pikant iets? Of is dat iets anders?
Ik vroeg me ook af of je zelfrijzende bloem kan gebruiken ipv bloem + bakpoeder? Bedankt alvast en ook voor het recept!
Nee, piment is ook een specerij, in het Engels “allspice”. Je vindt het bij Delhaize. Ruikt een beetje naar nootmuskaat.
Veel bakplezier!
Oh, en ik zou toch apart bakpoeder gebruiken: ik neem hier meer dan gebruikelijk omdat het beslag door de pompoen zwaarder is en dus meer hulp nodig heeft om te rijzen.
Koken en bakken is ook mijn ’therapie’ hier. Super recept en alweer prachtige foto’s! Ik ga binnenkort ook nog eens bakken met pompoenpuree (muffins of cinnamon rolls). Heerlijk zoet en herfstig!
Dat klinkt ook zalig! Veel bakplezier! 🙂