Nu de dagen weer voorbijrazen als hogesnelheidstreinen ga ik meer dan ooit voor “snel en makkelijk” in de keuken. Ik kan het momenteel niet opbrengen om 2 uur aan de slag te zijn om een maaltijd op tafel te zetten. Er is te veel te doen, te organiseren en te bedenken. Dit zelfgemaakt platbrood heeft mij al meermaals uit de nood geholpen: zelfs als de koelkast en het vaatje energie in mijn binnenste bijna leeg zijn, kan dit recept nog voor een beetje vrolijkheid zorgen.
Het lijkt misschien contradictorisch om op een drukke weekdag zelf brood te maken. Maar dit is geen gewoon brood met gist en kneden en rusten. Dit zelfgemaakt platbrood bevat slechts drie ingrediënten, het kost je niet meer dan 5 minuten om het deeg te maken en nog eens zo lang om ze te bakken. En dan heb je ook wat. Al mijn huisgenoten zijn er dol op, en de kinderen maken het ook graag zelf.
Je kan de platbroden gewoon zo eten, of beleggen met wat je maar lekker vindt, maar hier heb ik voor de combinatie van courgette, feta en munt gekozen. Die drie eenvoudige ingrediënten vullen elkaar perfect aan, en zorgen voor een fris en interessant smaakcontrast. De courgette verwerk ik hier trouwens op twee manieren: in een pesto en geroosterd. De pesto is echt een revelatie: de smaak is heel wat zachter dan die van zijn authentieke broer, en afhankelijk van welke kruiden je toevoegt, kan je hem helemaal naar je eigen hand zetten. Ik kies hier voor munt, maar basilicum of dragon kunnen ook.
Hoe maak je dit zelfgemaakt platbrood met courgette, feta en munt?
Ik begin altijd met het deeg voor het platbrood. Daarvoor roer je zelfrijzend bakmeel, plattekaas en een snuifje zout door elkaar. Eens je grove korrels krijgt, kneed je het deeg door elkaar tot het een bal vormt. Dek af en laat tot gebruik rusten.
Voor de courgettepesto rasp je de courgette grof, en stoof je hem in een scheutje olijfolie gaar met een teentje look. Nadien schep je het geheel in de foodprocessor, en voeg je pijnboompitten, parmezaanse kaas, citroensap en munt toe. Even mixen en de pesto is klaar. Nadien rooster je de courgettelinten op een grilpan tot ze zacht zijn.
Nu hoef je enkel de platbroden nog te bakken. Rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8 cirkels. Wees niet te streng op de vorm. Onthoud dat je ze nooit volledig rond krijgt als je ze met de hand maakt, en dat dat ook net de charme van “zelfgemaakt platbrood” is. Kwast aan beide zijden licht in met olijfolie, en bak in de grillpan.
Beleg de platbroden met courgettepesto, courgettelinten, feta en munt. Werk af met wat rode chili (naar smaak) en geroosterde pijnboompitten. Indien gewenst zou je er ook wat parmaham kunnen bijleggen, maar zelf vind ik de eenvoudige versie het lekkerst.
Tips voor het bereiden van dit zelfgemaakt platbrood met courgette, feta en munt
- Gebruik volle plattekaas. Het recept voor het zelfgemaakt platbrood is zeer eenvoudig, en dus is het zoals altijd belangrijk dat je smaakvolle ingrediënten gebruikt. Kies dus voor volle plattekaas.
- Stoof de courgette op zacht vuur. De bedoeling is dat we de courgette helemaal tot moes gaan stoven zonder te kleuren. Dat zorgt straks ook voor de mooie frisgroene kleur van de pesto. Zorg er daarom voor dat het vuur niet te hoog staat. Bedoeling is dat je alles laat stoven tot het vocht uit de courgette volledig verdampt is. Als je goed oplet, zal je horen dat het stoven een ander geluid begint te maken. Mocht je liever op je ogen vertrouwen: eens de stukjes meer aan de bodem beginnen kleven, is de courgette voldoende gestoofd.
- Check de pittigheid van de chilipeper. Chilipepers uit de supermarkt kunnen nogal verschillen. De ene zijn superpikant, de andere zijn net heel mild. Check dit dus even voor je de platbroden er royaal mee bestrooid. Een eenvoudig trucje is om even met je vinger over de snijkant van de peper te wrijven, en de vinger nadien over je lip te wrijven. Proef je meteen pittigheid, dan heb je met een uiterst pikant exemplaar te maken. Smaak je eerder een zweem van warmte, dan ben je gezegd met een zacht exemplaar. Pas de hoeveelheid op de platbroden hieraan aan.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Zelfgemaakt platbrood met courgette, feta en munt
Equipment
- foodprocessor of staafmixer
- deegrol
- grillpan
Ingrediënten
Voor het platbrood
- 240 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g volle plattekaas (kwark of verse kaas)
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1 scheutje olijfolie
Voor de courgettepesto
- 1 courgette steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 scheutje olijfolie
- 1 teentje look geperst
- 20 g pijnboompitten geroosterd
- 20 g parmezaanse kaas geraspt
- 10 takjes munt alleen de blaadjes
- 2 el citroensap
- 1/4 tl fijn zeezout
Om te beleggen
- 1 courgette steelaanzet verwijderd
- 120 g feta verkruimeld
- 3 takjes munt alleen de blaadjes
- 30 g pijnboompitten geroosterd
- 1 rode chilipeper zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, gehakt
Instructies
Voor het deeg
- Roer zelfrijzend bakmeel, plattekaas en zout door elkaar.
- Kneed tot een bal.
- Dek af en laat tot gebruik rusten op kamertemperatuur.
Voor de courgettepesto
- Rasp de courgette fijn.
- Giet zoveel olie in een kookpot tot de bodem bedekt is en verwarm op middelmatig vuur.
- Stoof er de courgette en het teentje look in +/- 5 minuten in aan.
- Laat licht afkoelen en mix samen met pijnboompitten, parmezaan, munt, citroensap en zout tot een smeuïge pesto.
Voor de courgette
- Trek de courgette in linten met een dunschiller. Gooi de zaadlijsten weg.
- Kwast ze licht in met olijfolie en bak op de grillpan.
Voor het platbrood
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Rol op een bebloemd werkblad uit tot 8 cirkels.
- Kwast beide zijden in met een beetje olijfolie.
- Bak aan beide zijden goudbruin op de grillpan.
- Houd warm onder een theedoek.
Voor de afwerking
- Besmeer de platbroden met courgettepesto.
- Beleg met courgettelinten.
- Strooi er de verkruimelde feta, muntblaadjes en pijnboompitten over.
- Werk af met chilipeper (naar smaak).
- Serveer het zelfgemaakt platbrood met courgette, feta en munt.
Notities
- Gebruik volle plattekaas. Het recept voor het zelfgemaakt platbrood is zeer eenvoudig, en dus is het zoals altijd belangrijk dat je smaakvolle ingrediënten gebruikt. Kies dus voor volle plattekaas.
- Stoof de courgette op zacht vuur. De bedoeling is dat we de courgette helemaal tot moes gaan stoven zonder te kleuren. Dat zorgt straks ook voor de mooie frisgroene kleur van de pesto. Zorg er daarom voor dat het vuur niet te hoog staat. Bedoeling is dat je alles laat stoven tot het vocht uit de courgette volledig verdampt is. Als je goed oplet, zal je horen dat het stoven een ander geluid begint te maken. Mocht je liever op je ogen vertrouwen: eens de stukjes meer aan de bodem beginnen kleven, is de courgette voldoende gestoofd.
- Check de pittigheid van de chilipeper. Chilipepers uit de supermarkt kunnen nogal verschillen. De ene zijn superpikant, de andere zijn net heel mild. Check dit dus even voor je de platbroden er royaal mee bestrooid. Een eenvoudig trucje is om even met je vinger over de snijkant van de peper te wrijven, en de vinger nadien over je lip te wrijven. Proef je meteen pittigheid, dan heb je met een uiterst pikant exemplaar te maken. Smaak je eerder een zweem van warmte, dan ben je gezegd met een zacht exemplaar. Pas de hoeveelheid op de platbroden hieraan aan.
Veel gestelde vragen
Je kan ook volle yoghurt gebruiken.
Ja, dat kan. Leg ze tussen een schone theedoek en bewaar op kamertemperatuur tot gebruik.
Met zowat alles dat je lekker vindt! Ik denk spontaan aan guacamole met gebraden kip, of groene pesto met tomaten en mozzarella, maar laat je vooral leiden voor het seizoen en de inhoud van jouw koelkast.
Dat kan zeker. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Invriezen kan ook, dan blijft de pesto 3 maanden goed.
Zonder probleem! Basilicum of dragon bijvoorbeeld doen het ook goed. En zelfs zonder toegevoegde tuinkruiden is de pesto smaakvol.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met courgette, citroen en pecorino
2 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
3 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
4 jaar geleden: Courgette recepten: 22 keer inspiratie
5 jaar geleden: Penne caprese met buffelmozzarella
6 jaar geleden: Eenpanspasta met scampi en erwten
7 jaar geleden: Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge
Ga ik proberen!
Oh super! Laat zeker eens weten wat jullie ervan vonden! 🙂
Superlekker zomers gerechtje! Heel smaakvol
Dank je wel om te laten weten! Het doet mij heel veel plezier om te lezen dat het gesmaakt heeft. 😘
Het zelfrijzend bakmeel doorwat vervangen dat het glutenvrij is
Daar heb ik spijtiggenoeg geen ervaring mee, sorry!