Mijn koelkast ligt dezer dagen steevast vol met vers geoogste groenten. Niet dat ik zelf groene vingers heb, maar mijn papa gelukkig wel. Tomaten, venkel, sla: ze behoren tot mijn standaard voorraad. Ook de courgetten komen nog steeds in groten getale mijn richting uit. Ik heb hier al een hele verzameling courgetterecepten, maar er kan altijd nog eentje bij. En dus bedacht ik deze pasta met courgette, citroen en pecorino.
De combinatie van de romige saus, zachte courgette, hartige pecorino en zure citroen zorgt voor een feestje in je mond. Voeg er nog wat blaadjes munt en wat vers gemalen zwarte peper aan toe, en je verheft een simpel gerecht tot een verfijnd diner.
Al mijn tips op een rijtje:
- Bewaar het kookwater van de pasta. Dat is altijd een goed idee, en ook in dit recept hou je best een goeie pollepel apart. Wacht wel om het toe te voegen tot je alles gemengd hebt. Soms komt er veel vocht uit de courgette, en heb je dus geen extra water nodig. Mocht het geheel toch de droog zijn, kan je het wel toevoegen.
- Kies voor biocitroenen. Zo ben je zeker dat er geen pesticiden samen met de schil in je pasta verdwijnen. Omdat ik zo vaak zeste gebruik, koop ik zelf altíjd biologische citroenen.
- Snijd de courgetten niet te dun. Ik heb hier mijn spiraalsnijder van KitchenAid gebruikt. Die geeft mooie slierten. Gooi de sponzige kern met de zaadlijsten weg. Normaalgezien gebruik ik een juliennesnijder om snel courgetti te maken, maar die vind ik in dit geval minder handig omdat de slierten dan heel dun zijn en meteen veel vocht afgeven. Heb je niks anders, stoof de courgetti dan niet mee, maar roer gewoon door de warme pasta samen met sjalotten, look en het roommengsel.
- Gebruik voldoende olijfolie om de sjalot en look aan te stoven. Zorg ervoor dat de bodem van de kookpot bedekt is. Voeg er dan de sjalot en look aan toe, en bestrooi met een snuifje zout. Zowel de hoeveelheid olijfolie als het zout zorgen ervoor dat het mengsel minder snel aanbakt.
- Kies room met een gemiddeld vetgehalte. In dit gerecht vind ik het storend als de saus té rijk is door het gebruik van volle room. Aan de andere kant is magere room ook geen optie, omdat je dan geen binding en te weinig smaak overhoudt. De smaken van dit gerecht zijn subtiel, dus je wilt de balans die verstoren. Ik gebruik Campina lichte culinaire room van 20% vetgehalte: die heeft niet genoeg body en is niet te vet.
Deze pasta met courgette is heel eenvoudig te maken, en staat in een handomdraai op tafel. En toch smaakt hij verfijnd, elegant en fris. Laat het smaken!
In samenwerking met Campina.
Pasta met courgette, citroen en pecorino
Equipment
- kookpot
Ingrediënten
- 500 g linguine
- zout en peper
- 250 ml lichte culinaire room 20% vetgehalte
- 1 citroen rasp en sap
- 100 g pecorino geraspt
- 1 bosje munt alleen de blaadjes, gehakt
- 2 sjalotten gepeld
- 1 teentje look gepeld
- 2 courgetten uiteinden verwijderd
- olijfolie
Instructies
- Kook de linguine gaar in flink gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Roer de room los met citroenrasp en -sap, pecorino en munt.
- Kruid royaal bij met peper en zout.
- Snijd intussen de sjalotten in ringen en pers de look.
- Snijd de courgetten in niet te dunne courgetti met een spiraalsnijder.
- Bedek de bodem van een stoofpot met een scheutje olijfolie en verhit op middelhoog vuur.
- Stoof er look en sjalot in aan met een snuifje zout tot ze gaar zijn maar niet gekleurd.
- Voeg de courgetti toe en bak enkele minuten mee tot nét glazig.
- Giet de pasta af en bewaar een pollepel van het kookvocht.
- Roer de linguine door de courgette en voeg er ook het roommengsel aan toe.
- Roer goed door elkaar tot de kaas begint te smelten en voeg eventueel wat kookvocht toe als het geheel te droog is.
- Verdeel over 4 borden.
- Serveer de pasta met courgette, citroen en pecorino.
Notities
- Bewaar het kookwater van de pasta. Dat is altijd een goed idee, en ook in dit recept hou je best een goeie pollepel apart. Wacht wel om het toe te voegen tot je alles gemengd hebt. Soms komt er veel vocht uit de courgette, en heb je dus geen extra water nodig. Mocht het geheel toch de droog zijn, kan je het wel toevoegen.
- Kies voor biocitroenen. Zo ben je zeker dat er geen pesticiden samen met de schil in je pasta verdwijnen. Omdat ik zo vaak zeste gebruik, koop ik zelf altíjd biologische citroenen.
- Snijd de courgetten niet te dun. Ik heb hier mijn spiraalsnijder van KitchenAid gebruikt. Die geeft mooie slierten. Gooi de sponzige kern met de zaadlijsten weg. Normaalgezien gebruik ik een juliennesnijder om snel courgetti te maken, maar die vind ik in dit geval minder handig omdat de slierten dan heel dun zijn en meteen veel vocht afgeven. Heb je niks anders, stoof de courgetti dan niet mee, maar roer gewoon door de warme pasta samen met sjalotten, look en het roommengsel.
- Gebruik voldoende olijfolie om de sjalot en look aan te stoven. Zorg ervoor dat de bodem van de kookpot bedekt is. Voeg er dan de sjalot en look aan toe, en bestrooi met een snuifje zout. Zowel de hoeveelheid olijfolie als het zout zorgen ervoor dat het mengsel minder snel aanbakt.
- Kies room met een gemiddeld vetgehalte. In dit gerecht vind ik het storend als de saus té rijk is door het gebruik van volle room. Aan de andere kant is magere room ook geen optie, omdat je dan geen binding en te weinig smaak overhoudt. De smaken van dit gerecht zijn subtiel, dus je wilt de balans die verstoren. Ik gebruik Campina lichte culinaire room van 20% vetgehalte: die heeft niet genoeg body en is niet te vet.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
2 jaar geleden: Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote
3 jaar geleden: 22 verrassende courgetterecepten
4 jaar geleden: Snelle pizza met courgette en chorizo
5 jaar geleden: Frozen yoghurt van aardbei en amandel
6 jaar geleden: Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge
0 reacties