Buitenlandse vakanties… Ze lijken nog steeds heel ver weg. Zeker als we buiten de grenzen van Europa een nieuwe cultuur zouden willen ontdekken. Maar als het niet in het echt kan, dan kan het natuurlijk wél in de keuken, zoals met deze wok met kip.
Wie mij volgt op social media heeft misschien wel gezien dat wij tijdens de krokusvakantie een rondje “op reis in eigen kot” deden: elke dag kookte ik een gerecht van een ander land, de kinderen zorgden voor toepasselijke versiering en af en toe zelfs een quiz. Zo passeerden we langs Vietnam (pho), de Verenigde Staten (hamburgers), Oostenrijk (schnitzel en sachtertorte) en Italië (homemade pizza volgens beproefd recept).
Intussen zijn we weer een paar maanden verder, en probeer ik de vakantiesfeer regelmatig nog eens terug te brengen. En dan zet ik bijvoorbeeld deze wok met kip, gember en sojasaus op ons menu. Inspiratie haalde ik bij een Vietnamese kookles van Eethaven die ik een tijdje geleden volgde.
Hoe maak je deze wok met kip, gember en sojasaus?
Om deze wok met kip te maken, volg je ter voorbereiding best deze drie stappen:
- Hak sjalot, look en gember en schep in een kommetje.
- Maak de saus.
- Zorg dat alle garnituren klaar staan.
Op deze manier ben je optimaal voorbereid om te gaan wokken. Je wilt immers bij het vuur blijven, en zorgen dat alles mooi gegaard is, zonder dat je tussendoor nog over en weer moet lopen naar je snijplank. De voorbereiding duurt hooguit 10 minuten, dus je kan dit makkelijk na het werk klaarmaken.
Tips voor het bereiden van wok met kip, gember en sojasaus
- Zorg dat alles klaarstaat voor je begint te wokken. Bij een wokgerecht is het kwestie van snel zijn. Zorg dus dat je voorbereid bent zoals hierboven al beschreven. Hak de sjalotten, look en gember en schep samen in een kommetje. Zorg ook dat de saus, pinda’s, basilicum en alle garnituren klaarstaan. Dan kan jij je volledig concentreren op het vuur.
- Zet het vuur hoog. Ook dit is een wetmatigheid bij het wokken: het vuur moet heet. Zelf zet ik mijn vuur op 7 à 8, terwijl de hoogste stand 12 is. Vooral als je de kip toevoegt, moet je de temperatuur wat hoger zetten, omdat de pan anders teveel afkoelt door de grote hoeveelheid koud vlees, en de kip dan eerder gaat sudderen in plaats van lekker goudbruin te bakken.
- Laat de saus tot de helft inkoken, en niet verder. Op dat moment lijkt de saus misschien nog te vloeibaar, maar eens je de wok van het vuur neemt en de kip iets afkoelt, dikt de saus nog verder in. Zo bekom je de ideale textuur.
Nog vragen?
Ik heb onderaan de receptenkaart een rubriekje met veel gestelde vragen toegevoegd. Neem daar dus zeker een kijkje. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug, zet ze dan gerust in de reacties, dan bezorg ik je alsnog een antwoord.
Aan de slag!
Door deze wok met kip, gember en sojasaus op tafel te zetten, breng je het verre Oosten tot bij je thuis. De smaken zijn troostend, fris en origineel; de bereiding is eenvoudig genoeg om ook na een drukke werkdag nog haalbaar te zijn.
Heb je dit gerecht gemaakt, dan zou het mij enorm plezier doen als je onder het recept een reactie achterlaat. Via social media delen kan natuurlijk ook, tag mij dan zeker met @eenlepeltjelekkers zodat ik kan meegenieten.
Wok met kip, gember en sojasaus
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 600 g kippenboutfilet
- 2 sjalotten gepeld
- 2 teentjes look gepeld
- 5 cm gember
- koolzaadolie of andere neutrale, hittebestendige olie
- 200 g peultjes
- peper en zout
- 50 g pinda's geroosterd en gehakt
- 1 bosje Thaise basilicum fijngehakt
Voor de saus
- 2 el rietsuiker
- 2 el sojasaus
- 3 el water
- 1 tl sriracha
- 1 limoen alleen het sap
Voor erbij
- 200 g rijstnoedels gegaard
- 1 komkommer in plakjes gesneden
- 1 rode chili zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
Instructies
Voorbereiding
- Snijd de kippenboutfilet in reepjes
- Hak de sjalotten fijn, pers de look en rasp de gember.
- Maak nu de saus door alle ingrediënten te mengen.
Bereiding
- Verhit een scheutje olie in de wok.
- Roerbak de peultjes op hoog vuur tot ze beetgaar en licht geblakerd zijn. Kruid met peper en zout. Schep uit de wok en houd warm.
- Voeg een extra scheutje olie toe en roerbak de kip op hoog vuur tot gaar en goed gebruind. Kruid bij met peper en zout.
- Voeg sjalot, look en gember toe en bak onder voortdurend roeren, tot de sjalot begint te kleuren.
- Blus nu met de saus en laat een minuutje inkoken tot de helft van het vocht verdampt is.
Afwerking
- Neem de wok van het vuur en roer de pinda's en Thaise basilicum door.
- Verdeel de kip over vier borden.
- Geef er rijstnoedels, peultjes en komkommer bij.
- Garneer met chili.
Notities
- Zorg dat alles klaarstaat voor je begint te wokken. Bij een wokgerecht is het kwestie van snel zijn. Begin dus met sjalotten, look en gember te hakken en schep samen in een kommetje. Zorg ook dat de saus, pinda’s, basilicum en alle garnituren klaarstaan. Dan kan jij je volledig concentreren op het vuur.
- Zet het vuur hoog. Ook dit is een wet bij het wokken: het vuur moet heet. Zelf zet ik mijn vuur op 7 à 8, terwijl de hoogste stand 12 is. Vooral als je de kip toevoegt, moet je de temperatuur wat hoger zetten, omdat de pan anders teveel afkoelt door de grote hoeveelheid koud vlees, en de kip dan eerder gaat sudderen in plaats van lekker goudbruin te bakken.
- Laat de saus tot de helft inkoken, en niet verder. Op dat moment lijkt de saus misschien nog te vloeibaar, maar eens je de wok van het vuur neemt en de kip iets afkoelt, dikt de saus nog verder in. Zo bekom je de ideale textuur.
- Kan je geen Thaise basilicum vinden, gebruik dan koriander. De smaak is niet helemaal hetzelfde, maar koriander past ook heel goed bij dit wokgerecht.
Veel gestelde vragen
Sommige Delhaize hebben dit standaard in het assortiment (bij de bio kruidenplantjes). Ook bij Aziatische winkels kan je Thaise basilicum vinden (kies dan voor “sweet basil” of “holy basil”).
Als je geen Thaise basilicum kan vinden, vervang hem dan door koriander. Heb je ook deze niet in huis, dan kan wat fijngesnipperde lente-ui ook voor een frisse toets zorgen.
Ik geef er koude rijstnoedels. Leg ze in een kom, giet er kokend water bij en laat ze zo garen. Giet af in een vergiet en spoel overvloedig met koud water. Zo plakken ze ook niet aan elkaar.
Je kan er ook rijst bijgeven, of simpelweg wat (naan) brood.
Dat kan. Met varkensvlees (haasje of mignonette) kan je deze wok ook maken, of gebruik eens scampi’s. Let dan wel op dat je ze zéér kort bakt, omdat ze veel sneller garen.
Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Carrefour hebben dit in het assortiment. Bij Aziatische winkels vind je zelfs verschillende soorten, meer of minder pikant.
Vervang door sambal of andere chilisaus.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Linguine met asperges en peterseliepesto
2 jaar geleden: Pasta met asperges en gerookte zalm
3 jaar geleden: Linguine met Ganda ham en groene asperges
4 jaar geleden: Rabarbercake met gember
5 jaar geleden: Zomerse gincocktail met aardbeien
6 jaar geleden: Schelvis met knapperige groenten en vissaus
7 jaar geleden: Gele curry met kip
Ziet top gerechtje uit zal ik zeker eens proberen! Bedankt en doe zo voort
Dank je wel Anne! Ik hoop dat het smaakt.