Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol… Ik hou ervan.
Vandaag heb ik voor jullie deze kip met pindasaus, asperge en paprika klaarstaan. Ik zocht al langer naar een volwaardig gerecht om mijn standaard pindasaus in te verwerken. Die maakte ik tot nu toe enkel bij lenterolletjes, maar voor een warme bereiding was het even zoeken. Ik wilde vooral vermijden dat het geheel te zwaar en plakkerig werd, en daarenboven moest het recept snel en makkelijk zijn.
Deze kip met pindasaus voldoet volledig aan mijn criteria. Door de combinatie met verse kruiden en gewokte groenten blijft het gerecht fris en krokant. Het vergt ook maar één pan, en staat in een half uur op tafel. En aangezien het hier de laatste weken weer superdruk is, komt dat goed van pas.
Hoe maak je deze kip met pindasaus, asperge en paprika?
Het makkelijkste is als je eerst alle groenten en smaakmakers snijdt. Zo kan je het gerecht makkelijk bereiden. Voordeel is dat we groene asperges gebruiken: die hoef je niet te schillen. De paprika snijd ik in kleine boogjes, de kip in reepjes en de lente-ui en chilipeper in fijne reepjes. Meng ook al alle ingrediënten voor de saus.
Eens de “mise-en-place” klaarstaat, kan je de wok verwarmen. Wok eerst de groenten, en kruid ze met wat zout en gemberpoeder. Wok op hoog vuur, maar niet te lang, zodat ze hun beet nog wat behouden. Schep uit de wok en voeg een extra scheutje arachideolie toe.
Roerbak nu de kippenreepjes tot ze goudbruin kleuren. Voeg de lente-ui, chili, look en gember toe, en bak even mee. Giet er nu de saus bij en verwarm kort. Hoe langer je het mengsel verwarmt, hoe meer de saus zal indikken. Mocht je merken dat de saus te dik wordt, kan je nog een scheutje water toevoegen. Neem van het vuur en roer er de gehakte basilicum door. Serveer de kip met pindasaus en groenten met wat gekookte rijst.
Tips voor het bereiden van de kip met pindasaus, asperge en paprika
- Zorg voor een goeie “mise-en-place”. Bij wokken is het altijd belangrijk dat je snel kan werken. Bereid dus vooraf alle ingrediënten voor, zodat je bij het vuur kan blijven.
- Roer de pindakaas eerst los. Pindakaas kan hard en moeilijk hanteerbaar zijn. Schep in een potje en voeg eerst een eetlepel water toe. Roer nu los en voeg dan pas de andere ingrediënten toe. Zo bekom je een smeuïge saus zonder klonters.
- Leng de saus eventueel verder aan met water. Mocht je merken dat de kip te plakkerig wordt na het toevoegen van de pindasaus, kan je nog wat extra water toevoegen. Dan zal de saus weer verdunnen. Proef en voeg nadien eventueel nog wat sojasaus toe, mocht je het geheel te flets vinden.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kip met pindasaus, asperge en paprika geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Kip met pindasaus, asperge en paprika
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 2 paprika's steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 bussel groene asperges 500 g, harde uiteinden verwijderd
- 5 kippendijfilets +/- 500 g
- 1 rode chili steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 5 lente-uien schoongemaakt
- 2 teentjes look geperst
- 5 cm gember geraspt
- sesamolie
- zout
- gemberpoeder
- arachideolie
- 1 bosje basilicum fijngehakt
Voor de pindasaus
- 3 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels water
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 limoen alleen het sap
- 1 theelepel sriracha
- 1 eetlepel bruine suiker
Om te serveren
- lente-ui fijngehakt
- enkele blaadjes basilicum
- gekookte rijst
Instructies
- Snijd de paprika in 8 partjes en dan in boogjes. Snijd de asperges in schuine stukjes en de kip in reepjes. Hak de chili en lente-ui fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de pindasaus.
- Verhit een scheutje sesamolie in de wok.
- Bak er paprika en asperges beetgaar in aan. Kruid met zout en gemberpoeder.
- Schep uit de wok en houd warm.
- Voeg een scheutje arachideolie toe en roerbak de kip goudbruin.
- Voeg er nu de chili, lente-ui, look & gember aan toe.
- Voeg de pindasaus toe, verwarm kort en neem van het vuur.
- Roer er de gehakte basilicum door.
- Garneer met extra lente-ui en basilicum.
- Serveer de kip met pindasaus, asperge en paprika met gekookte rijst.
Notities
- Zorg voor een goeie “mise-en-place”. Bij wokken is het altijd belangrijk dat je snel kan werken. Bereid dus vooraf alle ingrediënten voor, zodat je bij het vuur kan blijven.
- Roer de pindakaas eerst los. Pindakaas kan hard en moeilijk hanteerbaar zijn. Schep in een potje en voeg eerst een eetlepel water toe. Roer nu los en voeg dan pas de andere ingrediënten toe. Zo bekom je een smeuïge saus zonder klonters.
- Leng de saus eventueel verder aan met water. Mocht je merken dat de kip te plakkerig wordt na het toevoegen van de pindasaus, kan je nog wat extra water toevoegen. Dan zal de saus weer verdunnen. Proef en voeg nadien eventueel nog wat sojasaus toe, mocht je het geheel te flets vinden.
Veel gestelde vragen
Dat is zeker mogelijk. Die heeft wel de neiging om wat sneller uit te drogen, dus houd de wok goed in het oog.
Een kant-en-klaar zakje wokgroenten is ook een optie, net als peultjes, sojascheuten en prei.
Ik kies altijd pindakaas van 100% pinda’s, en meestal deze met stukjes.
Je kan ook koriander gebruiken.
Ik vind dit gerecht helemaal niet pikant. Ik hou bij mijn recepten altijd rekening met mijn kinderen, en die houden niet van pittig. Je kan naar smaak meer of minder chili en sriracha gebruiken.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Salade met asperges, ham en parmezaankrokant
2 jaar geleden: Linguine met asperges en peterseliepesto
5 jaar geleden: Courgetti met halloumi en paprikasaus
6 jaar geleden: Asperges met geitenkaas en rucolacrème
7 jaar geleden: Citroenkip met kruidige rijst
8 jaar geleden: Turks getinte ovenschotel met pasta, gehakt en courgette
Met wat vervang ik de pindakaas?
Groetjes agnès
Goh, dat gaat niet echt lukken in dit recept. Enige optie is een andere notenpasta, zoals van cashewnoten, vrees ik. Dat is wel ideaal als het om een pinda-allergie gaat.