Knapperige bodem, frisse tomaten, hartige olijven, bittere blaadjes en smeuïge kaas: dat is de samenvatting van dit bordje lekkers. De ideale combinatie van zout en fris, zacht en krokant, kortom: dé pizza der pizza’s!
Ik heb al heel wat pizzadeeg gemaakt, maar nooit was het resultaat zo goed gelukt als deze keer. Ik heb het deeg gekneed in mijn Kitchenaid keukenmachine, en dat maar liefst 10 minuten lang. Zorg wel dat je erbij blijft, want de machine moet serieus werken, en de mijne schoof steeds meer naar het randje van het aanrecht. Het resultaat is een elastisch deeg dat mooi gelijkmatig rijst, zelfs in de koelkast.
Het geheim van de krokante korst zit hem in het voorverwarmen van de oven. Doe dat mét de bakplaten erin, en beleg je pizza op een bakpapier. Schuif die dan zo rechtstreeks op de hete bakplaat. Na een klein kwartiertje heb je een krokante pizza zoals in de beste pizzeria van Italië.
Valt het op dat ik een beetje lyrisch ben?
Bron: Jamie’s Italië en The Naked Chef is terug
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
500 g wittebroodmeel
2 kl fijn zeezout
1 zakje van 7 g gedroogde gist
2 kl suiker
3,75 dl lauw water
Voor de topping
4 tomaten
zout en zwarte peper
olijfolie
rode wijnazijn
1 handvol ontpitte zwarte (kalamata) olijven
2 bollen mozzarella
100 g rucola
parmezaanse kaas, geschaafd
Hoe ga je tewerk?
Doe de bloem in de kom van de keukenmachine.
Maak er een kuiltje in.
Strooi het zout op de zijkanten.
Meng het water met gist en suiker, en giet het mengsel in het kuiltje.
Laat de keukenmachine op lage snelheid de ingrediënten mengen tot een homogeen geheel.
Zet de snelheid hoger en laat een tiental minuten kneden.
Bestuif het deeg met bloem, dek af en laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in vier à vijf bolletjes, verpak in vershoudfolie en laat rusten tot gebruik. (als je het deeg bijvoorbeeld ’s ochtends maakt om ’s avonds te gebruiken, kan je de deegpakketjes in de koelkast bewaren)
Verwarm de oven voor op 250 °C met de bakplaten erin.
Maak nu de topping.
Snijd de tomaten in fijne blokjes.
Doe ze in een kom, kruid met peper en zout en meng er een scheutje olijfolie en rode wijnazijn door.
Voeg er de olijven aan toe en roer door.
Neem een deegbolletje uit de plasticfolie.
Rol uit tot de gewenste grootte, ongeveer 5 mm dik.
Leg de bodem op een bakpapier.
Beleg met het tomatenmengsel.
Scheur er wat stukjes mozzarella over.
Herhaal met de andere deegbolletjes.
Schuif de pizza’s met het bakpapier op de bakplaten.
Bak ze in 7 à 10 minuten goudbruin en krokant.
Neem uit de oven.
Verdeel er de rucola over en schaaf er wat parmezaanse kaas op.
Op welke temperatuur moet de oven? Ik weet dat voor pizza’s de oventemperatuur zo hoog mogelijk moet zijn, maar als dat met bakpapier moet, dan mag dit in principe niet, want het bakpapier dat ik heb mag maar tot 220°C…
Ik doe de oven zo hoog mogelijk. In mijn oven is dat 230 graden. Op de maximumtemperatuur van bakpapier heb ik nog niet gelet, maar je kan ev. ook aluminiumfolie gebruiken (heb ik gisteren ook gedaan omdat mijn bakpapier op was). Succes!
Het blijft heerlijk, zelfgemaakte pizza! Ik wil nu echt nooit meer de supermarktpizza!
Ik ook niet! En zeggen dat het zo makkelijk te maken is…
nog nooit een goed deegrecept voor pizza’s tegengekomen en nu staat het hier.
fijn en ze zien er heerlijk uit.
leuk om met de kinderen te maken.
Yep, de onze doen niet liever dan hun eigen pizza te beleggen :).
Ok, dit moet ik kunnen! Met de zonen! 🙂
Moet zeker lukken! Maak meteen een grote hoeveelheid en steek de rest in de diepvries. Als je dan eens een snel avondmaal nodig hebt: ’s avonds in de koelkast leggen, volgende avond uitrollen en beleggen met wat je lekker vindt, 10 minuten in de oven en klaar! 🙂