Elke zomer is het reikhalzend uitkijken naar de eerste tomaten uit papa’s moestuin. De takken buigen altijd maar meer door onder het gewicht van de vruchten, en eind juli kan je de eerste oogsten. De smaak is onovertroffen: sappig, aromatisch en vol.
De kunst bestaat erin om er zoveel mogelijk te eten tijdens de maanden dat we kunnen oogsten. De meeste eten we gewoon zoals ze zijn met wat olijfolie en balsamico. Maar als de oogst op volle toeren draait, verwerk ik ze ook wel eens in warme gerechten. Mijn recentste ontdekking is deze tomatentaart met tuinkruiden.
Het recept haalde ik bij David Lebovitz, een Amerikaanse kok die al jaren in Parijs woont. Ik zag de foto passeren op Instagram en was meteen verkocht. Zomerse tomaten, frisse plattekaas, zoute gruyère en wat geurige tuinkruiden: dat móet toch wel lekker zijn?! En ja hoor, deze tomatentaart is een schot in de roos.
Heb je niet alles in huis, aarzel dan niet om hier en daar wat aanpassingen te maken: het recept is bijzonder flexibel. Het zelfgemaakte deeg kan je indien gewenst vervangen door kruimeldeeg uit de supermarkt. Qua tuinkruiden doen ook peterselie, dragon, oregano of rucola het goed. En als je niet genoeg tomaten meer zou hebben, leg er dan gerust wat schijfjes courgette tussen.
Dit is zo’n typisch gerecht dat hier ’s zomers vaak op tafel komt: snel klaar, smaakvol en boordevol groenten uit onze achtertuin. Aan de slag!
Licht aangepast recept van David Lebovitz.
Tomatentaart met tuinkruiden
Equipment
- foodprocessor
- deegrol
- Oven
Ingrediënten
Voor het deeg
- 210 g tarwebloem
- 1 theelepel suiker
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 115 g koude boter in blokjes gesneden
- 6 eetlepels ijswater
Voor de vulling
- 3 à 4 grote tomaten kern verwijderd en gepeld
- zeezout
- 200 g plattekaas
- 1 eetlepel mosterd
- 1 bosje basilicum alleen de blaadjes, gehakt
- 10-tal takjes tijm alleen de blaadjes
- 2 teentjes look gepeld en geperst
- 1 ei
- 30 g parmezaan geraspt
- zwarte peper
- cayennepeper
- 50 g gruyère geraspt
Voor de afwerking
- extra basilicum- en tijmblaadjes
Instructies
Maak eerst het deeg.
- Doe bloem, suiker, zout en boter in een foodprocessor en mix tot een kruimelig mengsel.
- Laat de foodprocessor aan staan en giet door de vulopening beetje bij beetje het ijswater erbij tot er een deegbol ontstaat.
- Neem het deeg uit de machine, duw plat tot een schijf, verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Snijd de tomaten in plakken van +/- 1 cm dik.
- Besprenkel ze licht met zeezout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken.
- Schud af en toe een beetje op, zodat het vocht er zoveel mogelijk uit loopt.
Maak nu de vulling.
- Meng plattekaas met mosterd, basilicum, tijm, look, ei en parmezaan.
- Voeg een beetje zout toe (de kaas is ook al zout) en een genereuze hoeveelheid zwarte peper. Roer er ook een mespunt cayennepeper door.
- Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
- Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm diameter.
- Strijk het plattekaasmengsel over de bodem, maar blijf 5 cm van de rand.
- Neem de tomaten uit het vergiet en dep ze goed droog met keukenpapier.
- Leg ze, licht overlappend, in cirkels op de taart.
- Kruid de tomaten met zwarte peper en vouw er het deeg over.
- Schuif de taart in de oven en bak 15 minuten.
- Strooi er de gruyère over en bak nog 20 à 25 minuten tot de randen goudbruin zijn.
- Neem uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Garneer met wat extra basilicum- en tijmblaadjes.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Gemarineerde rib-eye met courgettesalade
2 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
3 jaar geleden: Vier gezonde traktaties voor kinderen
4 jaar geleden: Tien gerechten voor een Belgische nazomer
5 jaar geleden: Parelcouscous met courgette en tomaat
kunnen de recepten niet afgeprint worden dat zou tof zijn
Dag Christiane,
Ja hoor, dat kan! Helemaal onderaan het bericht, net onder de social media-iconen om te delen, vind je een groen icoontje “print”. Als je daarop klikt, kan je het recept printen (en kan je ook aanduiden wat je niet wilt printen – bijvoorbeeld de foto’s- door op het prullenbak-icoon te klikken). Hopelijk lukt het zo!
Vele kookplezier!
Annelies