Tomatentaart met tuinkruiden

31 augustus 2019 | Belgisch zomerweer, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch

Elke zomer is het reikhalzend uitkijken naar de eerste tomaten uit papa’s moestuin. De takken buigen altijd maar meer door onder het gewicht van de vruchten, en eind juli kan je de eerste oogsten. De smaak is onovertroffen: sappig, aromatisch en vol.

Tomatentaart met tuinkruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De kunst bestaat erin om er zoveel mogelijk te eten tijdens de maanden dat we kunnen oogsten. De meeste eten we gewoon zoals ze zijn met wat olijfolie en balsamico. Maar als de oogst op volle toeren draait, verwerk ik ze ook wel eens in warme gerechten. Mijn recentste ontdekking is deze tomatentaart met tuinkruiden.

Het recept haalde ik bij David Lebovitz, een Amerikaanse kok die al jaren in Parijs woont. Ik zag de foto passeren op Instagram en was meteen verkocht. Zomerse tomaten, frisse plattekaas, zoute gruyère en wat geurige tuinkruiden: dat móet toch wel lekker zijn?! En ja hoor, deze tomatentaart is een schot in de roos.

Tomatentaart met tuinkruiden - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Heb je niet alles in huis, aarzel dan niet om hier en daar wat aanpassingen te maken: het recept is bijzonder flexibel. Het zelfgemaakte deeg kan je indien gewenst vervangen door kruimeldeeg uit de supermarkt. Qua tuinkruiden doen ook peterselie, dragon, oregano of rucola het goed. En als je niet genoeg tomaten meer zou hebben, leg er dan gerust wat schijfjes courgette tussen.

Dit is zo’n typisch gerecht dat hier ‘s zomers vaak op tafel komt: snel klaar, smaakvol en boordevol groenten uit onze achtertuin. Aan de slag!

Licht aangepast recept van David Lebovitz.

Tomatentaart met tuinkruiden - landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Tomatentaart met tuinkruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Tomatentaart met tuinkruiden

Deze tomatentaart met tuinkruiden komt hier in de zomer vaak op tafel: snel klaar, smaakvol en boordevol groenten uit onze achtertuin.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Rust- en baktijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Vegetarisch
Keuken Belgisch, Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • deegrol
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 210 g tarwebloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 115 g koude boter in blokjes gesneden
  • 6 eetlepels ijswater

Voor de vulling

  • 3 à 4 grote tomaten kern verwijderd en gepeld
  • zeezout
  • 200 g plattekaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 bosje basilicum alleen de blaadjes, gehakt
  • 10-tal takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 teentjes look gepeld en geperst
  • 1 ei
  • 30 g parmezaan geraspt
  • zwarte peper
  • cayennepeper
  • 50 g gruyère geraspt

Voor de afwerking

  • extra basilicum- en tijmblaadjes

Instructies
 

Maak eerst het deeg.

  • Doe bloem, suiker, zout en boter in een foodprocessor en mix tot een kruimelig mengsel.
  • Laat de foodprocessor aan staan en giet door de vulopening beetje bij beetje het ijswater erbij tot er een deegbol ontstaat.
  • Neem het deeg uit de machine, duw plat tot een schijf, verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd de tomaten in plakken van +/- 1 cm dik.
  • Besprenkel ze licht met zeezout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken.
  • Schud af en toe een beetje op, zodat het vocht er zoveel mogelijk uit loopt.

Maak nu de vulling.

  • Meng plattekaas met mosterd, basilicum, tijm, look, ei en parmezaan.
  • Voeg een beetje zout toe (de kaas is ook al zout) en een genereuze hoeveelheid zwarte peper. Roer er ook een mespunt cayennepeper door.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm diameter.
  • Strijk het plattekaasmengsel over de bodem, maar blijf 5 cm van de rand.
  • Neem de tomaten uit het vergiet en dep ze goed droog met keukenpapier.
  • Leg ze, licht overlappend, in cirkels op de taart.
  • Kruid de tomaten met zwarte peper en vouw er het deeg over.
  • Schuif de taart in de oven en bak 15 minuten.
  • Strooi er de gruyère over en bak nog 20 à 25 minuten tot de randen goudbruin zijn.
  • Neem uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Garneer met wat extra basilicum- en tijmblaadjes.
Trefwoord basilicum, gruyère, kaas, kwark, plattekaas, tijm, tomaat, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Gemarineerde rib-eye met courgettesalade
2 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
3 jaar geleden: Vier gezonde traktaties voor kinderen
4 jaar geleden: Tien gerechten voor een Belgische nazomer
5 jaar geleden: Parelcouscous met courgette en tomaat

  • Gemarineerde rib-eye met courgettesalade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Opgeklopte feta met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Gezonde traktaties voor kinderen - Toverstokjes van broodstengels / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. christiane temmerman

    kunnen de recepten niet afgeprint worden dat zou tof zijn

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Christiane,
      Ja hoor, dat kan! Helemaal onderaan het bericht, net onder de social media-iconen om te delen, vind je een groen icoontje “print”. Als je daarop klikt, kan je het recept printen (en kan je ook aanduiden wat je niet wilt printen – bijvoorbeeld de foto’s- door op het prullenbak-icoon te klikken). Hopelijk lukt het zo!
      Vele kookplezier!
      Annelies

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest